Ghid Healthy Teeth: Ce inseamna sa ai o igiena orala de baza?
Luna Decembrie 2018 ne-a intampinat cu surprize placute – 100 de ani de la Marea Unire, ultimele pregatiri pentru sarbatori, o excursie… doua, alaturi de familie si un ghid complet despre ce inseamna sa ai o rutina orala sanatoasa.
Stim! Oricat am vorbit despre dinti in ultimele luni, nici noua nu ne-a venit sa credem ca inca nu am acoperit acest subiect in detaliu. Asa ca hai sa vedem despre ce e vorba.
Daca ne urmaresti de ceva vreme, probabil stii ca in ultimele saptamani am vorbit despre cum poti preveni aparitia cariilor, printr-un stil de viata sanatos. Acest articol este al patrulea din serie. Citeste-le pe restul, aici:
1. Vrei sa previi aparitia cariilor? Iata 8 metode naturale simple
2. Mancaruri bogate in calciu: Cum sa mancam pentru dinti mai sanatosi
3. Guma de mestecat pentru dinti mai sanatosi – Adevarat sau fals?
4. Ghid Healthy Teeh – Cum sa alegi periuta de dinti (si sa o ingrijesti)
Asadar…
Crezi ca stii totul despre dinti si cum sa ii ingrijesti? Hai sa revenim la tehnicile de baza pentru a ne asigura ca suntem pe aceeasi lungime de unda.
Periajul corect pentru sanatate orala optima
O igiena orala sanatoasa incepe cu dinti curati. Intretinerea curateniei in zona in care dintii tai se intalnesc cu gingia poate preveni boli gingivale si aparitia cariilor. Asa ca atunci cand iti perii dintii, iata ce trebuie sa ai in vedere:
Spala-te pe dinti de doua ori pe zi
Si mai mult de atat, nu te grabi. Asigura-te ca ajungi in toate zonele greu accesibile si efectueaza un periaj complet.
Foloseste ustensile de calitate
Adica foloseste pasta de dinti cu fluor si o periuta de dinti cu fire moi, care iti curata gura fara a irita gingia. Gandeste-te sa folosesti o periuta de dinti electrica, din cauza ca este mult mai potrivita pentru a reduce placa bacteriana si pentru a proteja gingiile impotriva gingivitei.
Mai multe despre cum sa alegi periuta de dinti potrivita, aici.
Fii atent la tehnica
Am mai discutat noi despre cum se efectueaza un periaj corect, aici. Tine minte ca toate suprafetele dintilor tai trebuie curatate, indiferent cat de in spate sau greu accesibile sunt. Acelea sunt, de regula, zonele cele mai neglijate si cele mai sensibile la bacterii.
Mentine-ti ustensilele curate
Pentru a afla ce potiface pentru a intretine o periuta de dinti, citeste si articolul acesta.
Este important sa iti clatesti periuta de dinti dupa fiecare spalare si sa o lasi sa se usuce natural, la aer, evitand sa o tii inchisa. Daca imparti baia cu cineva, evita lasarea periutelor de dinti in acelasi recipient, din cauza ca se pot contamina reciproc.
Tine minte cand trebui sa iti inlocuiesti periuta de dinti
Ca regula de aur, periuta de dinti se inlocuieste odata la 3 luni, sau odata ce firele devin uzate.
Folosirea atei dentare pentru sanatate orala optima
Adevarul e ca indiferent cat de bine te periezi, nu poti ajunge niciodata in zonele acelea dintre dinti sau la baza dintilor, unde incepe gingia. De aceea, folosirea zilnica a atei dentare este foarte importanta.
Am mai discutat despre cum folosim ata dentara (cu imagini cu tot!) in articolul acesta. Mai jos, parcurgem cei mai importanti pasi in folosirea atei dentare:
Atentie la detaliu
Ia in jur de 46 cm de ata dentara. Infasoara jumatate in jurul degetului aratator de la o mana, si diferenta in jurul degetului aratator de la cealalta mana, lasand indeajuns de multa ata dentara cat pentru curatarea unui dinte. Asigura-te ca ata care curata dintele este intinsa, in tensiune.
Grija
Foloseste miscari gentile de frecare si evita contactul cu gingia. Cand ajungi aproape de gingie, redirectioneaza ata inapoi spre dinte.
Fiecare dinte la randul lui
Pe masura ce progresezi de la un dinte la altul, asigura-te ca folosesti mereu ata noua si curata.
„Rutina” e cuvantul cheie
Daca iti este mult prea incomod sa folosesti ata dentara, recomandam sa folosesti un curatator interdental – arata ca o scobitoare si are intr-un capat o portiune mica de ata din silicon, cu care obtii aceleasi efecte precum cu o ata dentara.
Alte ponturi pentru o igiena orala optima
Pe langa periajul corect si folosirea regulata a atei dintare, gandeste-te si la folosirea apei de gura pe baza de fluor, care promoveaza igiena orala.
De altfel, recomandam sa eviti folosirea scobitorului sau a altor produse care ti-ar putea zgaria sau rani gingia.
Cand trebuie mers la medicul dentist?
Pentru a preveni boli gingivale si alte probleme de sanatate, asigura-te ca mergi la medicul tau stomatolog in vizta cel putin de doua ori pe an (si probabil si mai des, daca urmezi un tratament sau daca santatea ta necesita mai multa atentie).
Totusi, daca observi oricare dintre simptomele de mai jos, ai putea avea nevoie de ingrijire medicala. Viziteaza-ti medicul stomatolog daca observi:
• Gingii rosii si inflamate
• Gingii care sangereaza cand te speli pe dinti sau folosesti ata dentara
• Dinti permanenti instabili
• Felul in care dintii de sus se alineaza cu dintii de jos
• Respiratie neplacuta persistenta sau alte gusturi neobisnuite in gura
• Dificultate in a inghite
• Afte in gura sau alte infectii care nu se vindeca
Tine minte! Prevenirea este cel mai bun tratament. Asa ca decat sa vii la medicul stomatolog cand deja ai o problema, tine-te de vizitele recomandate si asigura-ti sanatatea orala o viata intreaga!