Vrei sa previi aparitia cariilor? Iata 8 metode naturale simple

Dintii, la fel ca orice alta parte a corpului tau, necesita ingrijire si atentie. Daca nu iti place sa mergi la medicul stomatolog, poti incerca sa previi aparitia cariilor, prin cateva metode simple si naturale.

Dar totusi! Odata la 6 luni, tot trebuie sa dai o fuga pana la un control stomatologic. Asa ca daca esti in cautarea unui medic care sa te inteleaga si a unui mediu prietenos, Healthy Teeth s-ar putea sa iti faca cu ochiul. Hai in vizita!

1. Obiceiuri alimentare – ce e sanatos si ce nu?

via GIPHY

Un regim sanatos contribuie la intreaga ta sanatate, nu doar la cea orala. Un studiu publicat de British Medical Journal a descoperit ca schimbarea alimentara poate influenta considerabil sanatatea dintilor, reducand aparitia cariilor.

Stim deja ca o dieta cu mult zahar duce la probleme dentare si ca acidul fitic blocheaza absorbtia de calciu. Asa ca iata ce poti face pentru a avea un regim mai sanatos si un stil de viata mai bun:

  • Consuma mai mult calciu. Este componentul principal din care sunt facute oasele si dintii tai. Poti opta ori pentru suplimente, ori pentru produse lactate precum laptele, iaurtul si branza de casa, sau pentru plante, in cazul dietei vegetariene, precum brocoli, spanacul si soia.
  • Consuma bauturi fara zahar. Asta inseamna sa eviti bauturile racoritoare, cocktailurile dulci si sucurile acidulate. Opteaza in schimb pentru apa, smoothie-uri facute fara indulcitori artificiali sau ceaiuri. Apa are o gramada de beneficii asupra organismului, sporind hidratarea si productia de saliva.
  • 2. Guma de mestecat fara zahar – Pentru mestecaiosii responsabili

    via GIPHY

    Stim, stim – suna putin ironic, dar este adevarat ca mestecatul gumei ajuta la prevenirea cariilor. Guma de mestecat fara zahar contine xilitol, care este un indulcitor natural. Spre deosebire de mancare, xilitolul nu contribuie la dezvoltarea bacteriilor in gura ta.

    Plus ca, atunci cand mesteci, gura ta produce saliva, care elimina natural resturile de mancare din gura.

    3. O periuta de dinti ingrijita…

    via GIPHY

    … Are, la randul ei, grija de tine!

    Care este cea mai buna ustensila de a-ti curata dintii? Eeexact! Periuta de dinti. Totusi, hai sa ne uitam la cele mai importanti factori atunci cand ne alegem o periuta de dinti:

  • Marimea – Opteaza mereu pentru o periuta mica sau medie, si asigura-te ca firele ajung pana la capetele molarilor, unde tind sa se ascunda resturile de mancare.
  • Protectie – Nu folosi niciodata acoperitoare pentru periutele tale de dinti. Acestea ascund microorganisme si bacterii. Opteaza in schimb sa iti cureti periuta de dinti cu apa dupa fiecare spalare si sa o lasi sa se usuce la aer. E recomandat sa nu o lasi nici in aceeasi incapere ca toaleta, din cauza ca mai multe bacterii pot fi transportate pe periuta.
  • Frecventa – O recomandare importanta este sa iti schimbi periuta de dinti regulat. Acest lucru este din cauza ca firele se pot deteriora de-a lungul timpului de la uz. Prin urmare, nu iti vor curata dintii la fel de eficient. Pentru a stii cand sa iti schimbi periuta, fii atent la varfurile firelor si cauta urme de deteriorare. Daca acestea sunt tocite, e momentul sa iti iei o periuta noua.
  • 4. Urmeaza o rutina dentara de baza

    via GIPHY

    Poate ca suna a sfat mult prea banal, dar chiar functioneaza. Potrivit Asociatei Stomatologice Internationale, 42% adulti folosesc doar o periuta de dinti pentru ingrijirea lor dentara. Cateodata, chiar nu ne dam seama ca sanatatea noastra orala nu e optima si ca trebuie sa ne schimbam obiceiurile.

    Asa ca daca vrei sa iti protejezi dintii de carii, urmeaza pasii de mai jos de doua ori pe zi (dimineata si seara, inainte de culcare):

  • Spala-te pe dinti timp de doua minute. Incearca sa efectuezi un periaj corect si spala toate suprafetele dintilor, pana la cele mai indepartate colturi.
  • Foloseste ata dentara. Cateodata, spalatul pe dinti nu e atat de eficient cum e folosirea atei dentare (cand este folosita corect).
  • Foloseste apa de gura. Orice apa de gura are efect antibacterian si ajuta la indepartarea oricarei bacterii din gura ta. Nu iti clati gura cu apa dupa. Efectul va tine astfel, si mai mult.
  • 5. Fa o vizita medicului tau stomatolog pentru igienizare

    Stim ca vizitele la dentist nu sunt cele mai placute (eh, noi credem ca sunt, daca vii la cabinetul nostru!), dar este mereu mai bine sa previi o problema, decat sa o tratezi. Indiferent cat de bine te speli pe dinti sau cat de bine folosesti ata dentara, vor fi mereu zone unde nu vei ajunge.

    Un medic stomatolog (adica noi!) poate curata gura in amanunt, pentru a indeparta orice urma de placa bacteriana sau tartru. Igienizarea regulata e un pas foarte important pentru a combate cariile. Multi pacienti spun ca le place sa vina la igienizare pentru senzatia aceea de dinti curati si netezi pe care o au dupa tratament.

    Asigura-te ca faci o vizita medicului tau stomatolog macar o data (ideal de doua ori) pe an!

    6. Suplimente si vitamine – Yes please!

    Am vorbit deja despre eliminarea dulciurilor si a bomboanelor din alimentatia ta. Dar mai este ceva ce poate preveni aparitia placii bacteriene. Vitaminele sunt esentiale in stabilirea sanatatii dintilor tai!

  • Pentru a spori productia de saliva, consuma alimente bogate in fibre. Fructele, nucile si legumele sunt mereu o alegere buna. Cele mai bune sunt merele, bananele, varza de Bruxelles si mazarea.
  • Consuma alimente din cereale integrale. Acestea contin multa vitamina B si fier. Pe langa asta, contin magneziu, un mineral care absoarbe calciul si iti intareste dintii.
  • Peste mult si des pentru a obtine mai multa vitamina D din alimentatie. Somon, hering, ton si sardinele sunt o sursa buna de vitamina D.
  • 7. Dinti mai frumosi si sanatosi cu unt de cocos

    via GIPHY

    Exact! O noua utilizare buna pentru untul de cocos. Uleiul extrage in mod natural bacteriile de pe dintii tai si ii ajuta sa se refaca.

    Dar cum se procedeaza?

    Pai, ia o lingurita, ia putin unt si misca-l in gura timp de 20 de minute, pana cand saliva ta este de culoare alba. Nu inghiti amestecul, ci scuipa-l dupa ce termini. Este simplu si eficient.

    Aceasta metoda nu doar ca ajuta la eliminarea cariilor existente, dar ajuta si la prevenirea acestora. Si este de doua ori mai eficient daca este practicata in paralel cu un periaj regulat si ata dentara folosita corect.

    8. Fa-ti propria pasta de dinti remineralizata

    Daca iti plac remediile naturale, facute in casa, atunci vei adora sa iti faci si propria pasta de dinti. Ingredientele se gasesc in aproape orice magazin. Ai nevoie de:

  • 4 lingurite de pudra de calciu
  • 1 lingurita de Stevia
  • 1 lingurita de sare
  • 2 lingurite de bicardonat de sodiu
  • 1/4 cana de ulei / unt de cocos
  • Amesteca toate ingredientele pana cand obtii o pasta fina, fara cocoloase. Foloseste pasta in locul pastei de dinti obisnuite.

    TINE MINTE: Nu folosi aceasta pasta de dinti mai mult de 30 de zile, din cauza structurii sale abrazive si a lipsei de flour.

    Tu urmaresti toate regulile de mai sus? Sau preferi un tratament stomatologic profesional? Ce alte metode naturale cunosti de a preveni aparitia cariilor? Spune-ne in comentarii!

    Ti-a placut articolul nostru?

    Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.

    Ti-a placut articolul nostru?

    Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.