Cum arata periajul corect si cum folosim ata dentara (pe intelesul celor mici)

Cand ti se face o poza si toata lumea din jurul tau spune, „Zambesteee!”, tu ce faci? Zambesti, bineinteles! Iar cand iti arati zambetul, vrei sa arati de fapt, cat esti de fericit si de bine-dispus.
Vrei sa stii un secret? Cu cat dintii tai sunt mai sanatosi, cu atat esti mai dornic sa iti arati zambetul in poze si cu atat mai mult drag iti vei aminti de acea perioada.
Oare de ce?
Din cauza ca dintii tai sunt importanti din mai multe motive. Daca ai grija de ei, si ei vor avea grija de tine. Dintii sanatosi si puternici te ajuta sa mesteci mancarurile care iti fac bine si te ajuta sa mesteci corect. Ei te ajuta sa vorbesti corect. Si da, te ajuta si sa arati bine!
De ce sunt importanti dintii sanatosi?
Cum te ajuta ingrijirea dintilor tai sa faci toate cele enumerate mai sus? O ingrijire buna previne placa bacteriana, care este un film care iti inveleste dintii.
Dupa ce mananci, bacteriile incep sa isi croiasca drum in gura ta datorita zaharului care iti inveleste acum dintii, precum furnicile la un picnic. Bacteriile devin apoi acizi care slabesc smaltul dintilor, cauzand gauri si carii. Acea placa bacteriana mai poarta si denumirea de gingivita, motiv pentru care gingiile tale pot deveni rosii, inflamate si extrem de sensibile.
Iar gingiile sunt importante. Pana la urma, ele sunt cele care iti tin dintii laolalta in gura.
Daca nu iti ingrijesti dintii, cariile si gingiile slabite iti vor provoca dureri. Astfel, mancatul va deveni mai neplacut, iar tu nu vei mai zambi atat de des.
Ce putem face?
Sunt multe masuri pe care le poti lua pentru a avea un stil de viata sanatos. Astazi, discutam despre periajul corect si cum sa folosim ata dentara.
Cum ne periem corect?
Un periaj corect este cea mai importanta masura pe care o poti lua pentru a te asigura ca dintii tai sunt curati si gingiile, sanatoase. Incepe prin a folosi un periuta de dinti care este fina, din nylon, cu fire rotunjite la capat, care nu iti zgarie sau irita dintii sau gingiile.
1. Incepe periajul de sus, de la gingie, in jos. Tine periuta de dinti la un unghi de 45 de grade. Firele periutei de dinti ar trebui sa intre in contact atat cu suprafata dintilor, cat si cu gingia.

2. Continua sa periezi si restul suprafetei dintilor, printr-o miscare continua de rulare de sus in jos, de la gingie, pana la suprafata dintilor cu care mesteci. Mentine unghiul de 45 de grade al periutei, pana termini de periat intreaga suprafata exterioara a dintilor de sus si de jos.

3. Acum este momentul sa periem si partea din spate a dintilor. Introdu periuta pe verticala si continua periajul de sus in jos, precum ai facut si pe partea din fata a dintilor tai. Continua pana termini de periat intreaga suprafata din spate a dintilor tai.

4. Ultima suprafata de periat este cea cu care mesteci. Introdu periuta pe orizontala in gura si incepe periajul dintilor de sus si de jos, prin miscari repetate din fata in spate. Nu uita sa perii si limba, pentru a scapa de mirosuri neplacute.

Pont Healthy Teeth: Tine minte sa inlocuiesti periuta odata la fiecare trei sau patru luni. Cercetatorii au descoperit ca sunt o gramada de microbi care cresc pe firele si pe coada periutei de dinti. Majoritatea sunt inofensivi, dar altii pot cauza raceli si virusuri.
Cum folosim ata dentara corect?
Folosirea atei dentare este esentiala pentru ingrijirea optima a dintilor tai. Aceasta indeparteaza placa bacteriana de care am vorbit mai sus, care se formeaza in jurul dintilor si pe gingie. Daca folosirea atei dentare iti este neplacuta sau nu reusesti sa o folosesti cu usurinta, vorbeste cu medicul tau stomatolog despre alternative.
Incepe prin a scoata ata si a o infasura de doua ori in jurul degetelor tale aratatoare. Pastreaza o lungime de 2-3 cm intre cele doua degete. Foloseste degetul aratator pentru a ghida ata dentara de sus in jos, pe de-a lungul marginii fiecarui dinte.

Foloseste miscari zig-zag pentru a curata marginile dintre dintii tai. Tine minte sa folosesti mereu o bucata curata de ata, oricand cureti un dinte. Continua pana cand fiecare margine este curata.

Acum, foloseste ata dentara pentru a curata suprafata dintilor de la gingie, pana la suprafata cu care mesteci. Nu uita sa te asiguri ca folosesti mereu o suprafata curata de ata pentru fiecare dinte si margine de dinte in parte.

Repeta aceeasi miscare pentru fiecare dinte, pana cand intreaga gura este curata. Folosirea atei dentare este o sarcina in plus cand iti ingrijesti dintii, dar este cea mai buna metoda de a te asigura ca ai o sanatate dentara optima.
