Zirconiul devine rapid materialul de electie pentru realizarea coroanelor dentare.Oxidul de zirconiu este un material foarte rezistent utilizat de exemplu in medicina generala pentru proteze de sold.

Rezistenta deosebita la presiune il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si uzura zilnice fara a se fractura. Si la fel de important are o transluciditate similara cu cea a dintilor naturali.

Datorita absentei suportului metalic, lumina este reflectata de o coroana de zirconiu la fel ca la un dinte natural.

Astfel, zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important daca noile coroane sunt localizate la nivelul dintilor frontali si mai ales daca ele se vor invecina cu dintii naturali.

O alta calitate majora a zirconiului este absenta coroziunii. Astfel, reactiile gingivale cum ar fi lizereul (dunga) cenusie din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu mai apar. De asemenea lipseste gustul metallic atat de deranjant.

Coroanele de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrari protetice se realizeaza mult mai repede. Acest lucru este foarte important in special in cazul puntilor dentare cu multe elemente.

Riscul de alergie in cazul zirconiului este nul. Nu exista pacienti alergici la acest material, ste biocompatibil si bioinert.

Zirconiul este inert si din punct de vedere termic. El nu conduce caldura astfel incat variatile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului) si astfel scade riscul aparitiei iritatiei pulpare. Este motivul pentru care este folosit in industria aerospatiala ca scut termic la rachete.

Precizia lucrarii din zirconiu este garantata de realizarea structurii interne de catre computer prin taierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Datorita adapatarii extrem de precise a coroanelor de zirconiu, ele pot fi cimentate cu materiale biocompatibile care nu produc iritatii pulpare.

Tehnologia sofisticata utilizata pentru realizarea lucrarilor din zirconiu, precum si faptul ca zirconiul de calitate este scump, fac ca pretul unei coroane de acest tip sa fie ridicat. Pentru a depasi bariera pretului, anumiti producatori au ales sa realizeze coroane cu un continul scazut de zirconiu pentru a obtine un produs mai ieftin. Studiile au aratat insa ca aceste coroane mai ieftine sunt insuficient de rezistente pentru a suporta presiunile masticatorii fara a se sparge.

In concluzie este mai bine sa evitati coroanele ieftine de zirconiu. Acesta este un material de calitate obtinut printr-un proces tehnologic complex iar calitatile sale justifica pe deplin pretul ridicat.
 

De ce zirconiu?

 

 
Una dintre cele mai controversate laturi ale stomatologiei de azi, este restaurarea intregii structuri dentare cu materiale biocompatibile (care sa fie tolerate si acceptate de organism). De asemenea, se pune mare accent pe aspectul si rezistenta materialelor, care trebuie sa fie indeajuns de rezistente de-a lungul anilor unor mari forte de masticatie si unor presiuni dentare extreme (mai ales in cazul scrasnetelor de dinti – asa zisul bruxism).

Un aspect foarte discutat in secolul XXI este si puritatea materialului. Un material care intruneste in proportie de 100% aceste conditii, este oxidul de zirconiu (relativ nou pentru Romania si deja cel mai solicitat in tarile puternic dezvoltate, datorita proprietatilor sale speciale). Pe langa faptul ca aspectul dintilor ceramici pe suport de zirconiu este identic cu cel al dintilor naturali, avand un atuu in plus pentru cosmetica dentara, oxidul de zirconiu are o densitate foarte mare, porozitate 0%, compatibilitate biologica excelenta – este absolut bio-inert, puritate 99,9%, nu isi modifica temperatura, are o rezistenta foarte mare (zirconiul fiind folosit de multi ani in medicina generala la realizarea protezelor de sold).

Pacientii care sunt foarte alergici nu vor avea nici o reactie negativa, mai ales ca oxidul de zirconium ZrO2 are o compozitie rara si pura, nu corodeaza, nu are nici un fel de conductivitate electica si nu irita. Pentru realizarea coronitelor ceramice pe suport din oxid de zirconiu, acesta din urma fiind un material mai greu in prelucrare manuala, s-a inventat tehnologia CAD/CAM pe scurt, cea mai avansata tehnologie vis-a-vis de ultimele performante, perfectionata de la an la an.
 

5+1 motive pentru care sa alegi zirconiul

 

 

  1. Zirconiul este un material perfect biocompatibil, deci nu provoaca nici un fel de alergie
  2. Zirconiul are o foarte mica afinitate la placa bacteriana, igiena deficitara fiind una din cauzele escului si pierderii altor tipuri de implant
  3. Un implant din zirconiu se integreaza in os prin legaturi calcice intre calciul din oase si mineral, exact cum se repara osul dupa fracturi
  4. Este singurul material din care se fac actualmente punti fara metal
  5. In zirconiu lumina patrunde din toate directiile, estetica lucrarii fiind deosebita, dintii realizati auaspect natural perfect.
  6. Daca, dupa ani mai multi, gingia incepe sa se retraga, ceramica de zirconiu alb deschis este incomparabil mai estetica decat un surub stralucitor de metal

Ti-a placut articolul nostru?

 
Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.