Terminologie stomatologică, explicată
Când pacienții știu ce se întâmplă la nivelul sănătății lor orale și înțeleg terminologia folosită în cabinetul stomatologic, devin mai încrezători în practicile stomatologice și renunță treptat la frică și anxietate.
Tocmai de aceea, astăzi vom discuta despre terminologia stomatologică de rutină, pentru ca tu să te familiarizezi cu condiții, proceduri și semnificațiilor lor.
Abces dentar – Aceasta reprezintă o infecție în interiorul dintelui, care s-a extins până la pulpă sau în jurul dintelui. Infecția pornește din interiorul dintelui, zonă cunoscută drept camera pulpei. Aceasta conține vase de sânge și nervi, cunoscute drept pulpă.
Radiografia bitewing – Acest tip de radiografie a fost conceput pentru a arăta coroanele și oasele de susținere a dinților din partea de sus și din cea de jos. Se numesc bitewing, din cauză că radiografia se efectuează când pacienții mușcă dispozitivul care seamănă cu o aripă.
Albire dentară – Aceasta este o soluție de consmetică dentară, care are scopul de a reduce petele provocate de consumul de alimente și băuturi și de a readuce zâmbetul pacienților la strălucirea sa naturală. Materialele folosire pentru această procedură conțin de regulă, apă oxigenată.
Bonding dentar – Este o procedură stomatologică prin care se fixează pe dinte un material compozit de culoarea acestuia pe una din fețe, cu scopul de a îmbunătăți aspectul estetic.
Punte dentară – Este o procedură stomatologică de restaurare care are scopul de a înlocui un dinte lipsă, prin conectarea unui dinte artificial cu dinți adiacenți sau implanturi dentare.
Bruxism – Această condiție reprezintă scrâșnitul excesiv din dinți. Se manifestă cel mai des în timpul somnului sau în timpul concentrării și se tratează folosind o gutieră făcută la comandă.
Carie – O gaură în dinte, care se formează în urma plăcii bacteriene neîndepărtate. Tratamentele presupun folosirea pastei de dinți cu fluor, plombe și coroane dentare, iar în cazuri avansate, tratament pe canal.
Coroană dentară – Aceasta reprezintă un tratament dentar de restaurare, cu aspect natural de dinte, care acoperă un dinte afectat în urma unor carii grave, sau un implant.
Implant dentar – Reprezintă o componentă chirurgicală sau un dispozitiv, care este plasat în osul de susținere al dinților din partea superioară sau inferioară, pentru a susține fie o coroană dentară, o punte dentară sau o proteză pentru rolul de punct de ancorare ortopedic, pentru înlocuirea unui dinte.
Laser stomatologic – Are rolul de instrument stomatologic folosit în tăierea sau vaporizarea țesutului cu care intră în contact. Este deseori folosit în cadrul procedurilor de albire dentară, fiind foarte util în optimizarea efectelor agenților înălbitori.
Plombă dentară – Un înveliș subțire care acoperă suprafața dintelui pentru a preveni formarea cariilor, formând un scut peste smalț.
Stomatologie pediatrică – O specializare din cadrul stomatologiei, al cărui scop principal este tratarea copiilor de la stadiul de nou născut, până la adolescență, oferind îngrijire preventivă și de bază.
Parodontoză – Un proces inflamator al țesutului gingival și / sau a membranei parodontale a dinților, rezultând într-un țesut gingival neobișnuit de slăbit, producând până și buzunare parodontale și pierderea osului de susținere alveolar.
Stomatologie parodontologică – O specializare din cadrul stomatologiei, care presupune prevenția, diagnosticarea și tratarea țesutului și a structurilor de susținere a dinților și a sustituentelor lor, pentru a le menține sănătoase, funcționale și estetice.
Stomatologie preventivă – Aceasta reprezintă aspecte ale stomatologiei care vizează promovarea unei igiene orale optime, prevenind și reducând apariția problemelor orale.
Profilaxie – Îndepărtarea plăcii bacteriere și a petelor de pe dinți.
Proteză dentară – Un dispozitiv care are rolul de a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă, precum și alte structuri asociate.
Prostodonție – O specializare din cadrul stomatologiei, care are în vedere diagnosticul, planificarea tratamentului, reabilitarea și mentenanța funcției orale, a confortului, a aspectului și a sănătății pacienților cu condiții clinice care sunt asociate cu dinți lipsă, deficitari și / sau țesuturi orale și maxiofaciale, folosind substituenți biocompatibili.
Tratament pe canal – Presupune tratarea bolilor și afecțiunilor la nivelul pulpei dentare, în urma formării și avansării unui absec dentar.