Sensibilitatea dentara – Ce este aceasta?

Acest articol este primul din seria de articole „Consumul de inghetata nu ar trebui sa doara – Ghid complet despre sensibilitatea dentara”.
Toata luna August, vom discuta aceasta conditie cu care cei mai multi dintre noi ne confruntam, evitand mancaruri si bauturi care ne-ar face placere. Revenind la declaratia noastra din articolul anterior, „o vara fara inghetata este o vara mai putin implinita!”
In aceasta saptamana, ne familiarizam cu sensibilitatea dentara – ce este si ce o declanseaza? Hai sa vedem…
Inafara de faptul ca este o senzatie neplacuta, sensibilitatea dentara este usor de diagnosticat la un control stomatologic. De fapt, sensibilitatea dentara este termenul medical care descrie sensibilitatea canalului dentar sau hipersensibilitatea dentinei.
In alte cuvinte…
E acea senzatie fulgeratoare care iti invalue dintii cand acestia raspund la anumiti stimuli. Daca ai simtit o senzatie stanjenitoare cand ai mancat fructe acre, cand ai baut o cafea fierbinte, o acadea sau o inghetata, exact!, aceea este sensibilitatea dentara!
Ce este sensibilitatea dentara?
Cea mai mare parte a unui dinte este alcatuita dintr-un material organic, de culoare galbuie, numit dentina. infodentis.com ofera o explicatie extrem de clara si bine-punctata:
La nivelul coroanei dintelui, dentina este protejata la exterior de un strat extrem de rezistent de smalt. Smaltul este cel mai dur tesut din organismul uman si nu contine nici vase de sange si nici nervi. Smaltul este mai gros spre varful dintelui si mai subtire la nivelul gingiei.
La nivelul radacinilor, dentina este acoperita de un strat subtire de cement dentar. Cementul nu este asa de dur si rezistent ca smaltul, jucand mai mult un rol in sustinerea dintelui in alveola osoasa prin intermediul ligamentelor periodontale.
Dentina contine o serie de canalicule microscopice umplute cu terminatii nervoase minuscule care pornesc de la nivelul pulpei si se indreapta spre exteriorul dintelui, ajungand pana la granita dintre dentina si smalt respectiv dentina si cement. Acestea se numesc canalicule dentinare.
Sensibilitatea dentara apare atunci cand dentina isi pierde stratul protector de smalt sau cement. Astfel, dintii nostri au o reactie neplacuta cand intra in contact cu anumiti stimuli.
Care sunt stimulii care declanseaza senzatia neplacuta?
Oricand intampini stimuli care au caracteristicile de mai sus si care iti provoaca o senzatie neplacuta, stii ca te confrunti cu sensibilitate dentara. Aproape jumatate din populatii lumii se confrunta cu aceasta conditie, motiv pentru care nu este ceva rar.
Totusi, este o conditie care, atunci cand esti constient de ea si esti echipat cu cunostintele necesare pentru a o combate, poate sa dispara cu timpul.
„Consumul de inghetata nu ar trebui sa doara!”
Daca ne urmaresti de ceva vreme, stii ca luna August este „Luna Inghetatei” la Healthy Teeth. Am vrut sa pornim o discutie despre sensibilitatea dentara si cum o putem trata, pentru a ne bucura de mancarurile si bauturile care ne fac placere in acest sezon.
Ne-a venit si ideea de a oferi Vouchere de inghetata pacientilor ascultatori ca tine!… Pentru ca nu doar copiii merita un mic deliciu dupa vizita la dentist, nu? Asa ca am gasit o gelaterie careia i-a suras ideea si ne-a dat o mana de ajutor!
10% Reducere la Gelato Mio, cand vii in vizita la Healthy Teeth in August
Gelato Mio este o gelaterie cu o viziune si cu valori asemanatoare noua. Gelato-ul lor este 100% natural, fara aditivi chimici, zahar si gluten (tot gelato-ul este indulcit cu sirop de struguri) si cu un sortiment atat de divers, ca tu sa spui cu adevarat „Inghetata este desertul meu preferat!”
Asa ca daca te confrunti cu sensibilitate dentara cand intri in contact cu dulce, acru, rece, cald sau cu alte probleme dentare, fa-ti o programare in luna August la Healthy Teeth si hai sa le rezolvam impreuna!
BONUS – Primesti si 10% reducere la inghetata Gelato Mio! Te asteptam in vizita!