Sângerările gingivale sunt atât de comune încât mulţi oameni au ajuns să creadă că aceaste manifestari sunt o normalitate ce nu poate cauza probleme. Gingiile sănătoase sunt ferme ,strâns ataşate în jurul fiecărui dinte şi în nici un caz nu sângerează. Pentru a înţelege mai bine cât de gravă poate fi o „simplă” sângerare a gingiilor, fie dacă aceasta apare spontan şi fără motiv sau în timpul periajului dentar obişnuit ,trebuie înţeles în primă fazăcum şi de ce apare.
De ce apar sângerările gingivale ?
- Cea mai întâlnită cauză este igiena deficitară :
De fiecare dacă când mâncăm, alimentele sunt împinse forţat între dinţi. Uneori resturile alimentare sunt destul de mari încât le putem simţi şi îndepărta iar alteori nu realizăm că acestea pătrund în spaţiile interdentare. Dacă nu sunt îndepărtate prin tehnicile uzuale de igienă orală ( periaj , aţă de dinţi şi apă de gură ), aceste resturi alimentare vor juca un rol crucial în dezvoltarea unor bacterii producătoare de acizi. Acizii sintetizaţi în acest fel sunt principalii factori de declanşare a bolilor ce ţin de gingii şi a cariilor dentare.
Tot în acest fel apare gingivita ( cunoscută şi ca prim stagiu al bolii parodontale). Gingivita este un proces inflamator al ţesutului gingival apărut în urma agresiunii chimice a microorganismelor de la acest nivel. Ţesutul gingival se înroşeşte şi se umflă datorită aportului crescut de sânge în această zonă. Se formează apoi „pungi” pline cu sânge în ţesutul gingival ce înconjoară dintele. La presiuni de mică intesitate precum cele exercitate de perii periuţelor de dinţi, sângele din aceste pungi este eliberat.
Neglijată, această sângerare are şanse mari să progreseze spre parodontoză ( citeşte mai multe despre parodontoză in articolul „Parodontoza” )
- Alte motive :
Sângerările gingivale pot apărea şi datorită unor afecţiuni sistemice precum : diabetul (vezi „Tratamentul stomatologic al diabetului” , leucemia, anemia, menopauză sau chiar diferite forme decancer. O altă afecţiune ,destul de întâlnită, în urma cărora pot apărea astfel de sângerări este scorbutul sau deficitul de vitamina C.
Ce putem face ?
Dacă motivul pentru care gingiile dumneavoastră sângerează are la bază placa bacteriană ce se dezvoltă în spaţiile interdentare este esenţial să se înţeleagă importanţa folosirii aţei dentare. Perii periuţelor de dinţi împreună cu pasta de dinţi nu vor pătrunde eficient în aceste spaţii indiferent de insistenţa cu care este realizat periajul dinţilor. Este recomandat a se folosi aţa dentară în decursul fiecărei şedinţe de igienă orală. Apa de gură joacă alt rol important în estomparea dezvoltării acestor bacterii vinovate de multe afectiuni ale cavităţii orale. O bună igienă a cavităţii bucale presupune 3 şedinţe zilnice în care se vor folosi toate cele 3 elemente DE BAZA ( periaj , aţă de dinţi şi apă de gură). Ideal este ca la un interval de 3-6 luni fiecare persoană să se prezinte la medicul stomatolog pentruşedinţe de igienă orală profesională.
Dacă motivul pentru care gingiile dumneavoastră sângerează este legat de carenţa de vitamina C ( scorbutul) trebuie să luaţi în calcul un tratament cu suplimente bogate în vitamina C iar pentru a o preveni trebuie asigurat aportul zilnic de vitamina C (30-60 mg/zi –doză indicată). Această doză poate fi asigurată prin porţii zilnice alcătuite din fructe şi legume bogate în vitamina C precum : portocale , kiwi ,roşii , morcovi , spanac ,lămâi ,căpşuni, etc.
Cel mai indicat este ca, în momentul în care observaţi că gingiile dumneavoastră sângerează aparent fără motiv, să vizitaţi medicul stomatolog. Acesta poate stabili exact care este cauza acestor sângerări.
Cât de des sângerează gingiile dumneavoastră şi câtă importanţă oferiţi acestei afecţiuni ?
sursa: doctoruldedinti.info
Comentarii recente