Sănătatea orală, o reflexie asupra sănătății tale generale
Sănătatea generală pe termen lung
Ca în orice altă zonă a corpului, în cavitatea bucală trăiesc bacterii, majoritatea fiind inofensive. Dar din cauză că gura este punctul de intrare al tractului respirator și al celui digestiv, unele bacterii pot provoca boli și infecții.
În mod normal, sistemul natural de apărare al corpului și igiena orală optimă, precum periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi, mențin bacteriile sunt control. Însă fără obiceiuri orale sănătoase și constante, bacteriile pot provoca infecții orale, precum carii și boli gingivale.
Pe lângă acest lucru, anumite medicamente precum decongestionant, antihistaminice, calmante, diuretice și antidepresive pot reduce fluxul salivei. Acesta are un rol esențial în spălarea bacteriilor și a particulelor de mâncare, precum și în neutralizarea acizilor produși de bacteriile din gură, permițând protecție împotriva microbilor care se înmulțesc și provoacă boli.
Sunt studii care indică faptul că bacteria orală și inflamația asociată cu o boală gingivală în stadiu avansat precum parodontoza pot afecta organismul și influența anumite boli. Anumite boli precum diabetul pot scădea rezistența corpului la anumite infecții, afectând și problemele care țin de sănătatea generală a corpului.
Organismul și sănătatea orală
Sănătatea ta orală poate afecta diverse boli și condiții precum:
• Endocardita – aceasta este o infecție care se formează la nivelul țesutului care învelește suprafața interioară a inimii (membrana care căptușește cavitățile și valvele cordului – suprafața endocardială) și apare în mod normal când bacteria sau microbi din alte zone ale corpului, de exemplu, din gură, se deplasează prin vasele de sânge și se atașează de anumite zone ale inimii.
• Bolile cardiovasculare – cu toate că această legătură nu a fost studiată îndeajuns de mult, unele cercetări indică faptul că bolile cardiovasculare, arterele înfundate și infarctul pot fi asociate cu inflamația și infecția cauzate de bacteria orală
• Sarcina și complicațiile la naștere – parodontoza a fost dovedită ca fiind asociată cu naștere prematură și greutate redusă la naștere
• Pneumonia – anumite bacterii din cavitatea bucală pot ajunge și la nivelul plămânilor, provocând pneumonie și alte boli la nivelul căilor respiratorii
De asemenea, sunt anumite boli și condiții medicale care pot afecta sănătatea ta orală, precum:
• Diabetul – reducând rezistența corpului la infecții, diabetul îți expune gingiile la risc, gingivita manifestându-se de sla persoanele care suferă de diabet.
• Osteoporoză – această boală slăbește rezistența oaselor și este asociată cu boli parodontale și cu pierderea dinților.
• HIV – problemele orale precum leziuni dureroase al țesutului mucos sunt foarte des întâlnite la persoanele care suferă de HIV
Vorbește cu medicul tău stomatolog despre tratamentul pe care trebuie să îl urmezi și despre schimbările de sănătate generală, mai ales mai ales dacă ai trecut recent printr-o răceală sau ai o problemă cronică, precum diabetul.
Cum îți poți proteja sănătatea orală?
Pentru a-ți proteja sănătatea orală, asigură-te că respecți un plan zilnic de igienă orală.
• Periază dinții cel puțin de două ori pe zi, folosind o periuță de dinți cu fire moi și pastă de dinți cu fluor
• Folosește ața dentară zilnic
• Folosește apă de gură pentru a îndepărta particulele de mâncare după periaj sau folosirea aței dentare
• Asigură-te că ai un regim alimentar sănătos și limitează consumul de produse cu zahăr adăugat
• Înlocuiește periuța de dinți odată la trei luni sau îndată ce firele se uzează
• Fă o vizită la medicul stomatolog odată la 6 luni pentru controlul de rutină și igienizare profesională
• Evită consumul de țigări
De asemenea ia legătură cu medicul tău stomatolog îndată ce apare o problemă. Grija investită în sănătatea ta orală înseamnă grija în sănătatea ta generală.