Sa pastram dintii de lapte ai copiilor nostri? Healthy Teeth sfatuieste.

Am citit recent un articol despre extragerea celulelor dentare stem din dinti, ca procedura eficienta pentru tratarea si regenerarea dintilor permanenti.
Din cauza ca terapiile pe baza de celule stem cresc tot mai mult ca popularitate, am decis ca acest studiu merita urmarit mai in detaliu.
Ce sunt celulele dentare stem, cum se extrag si cum ne ajuta pe termen lung? Mai jos, iti raspundem la intrebari si iti spunem de ce credem ca merita sa pastrezi dintii cazuti si cei de lapte ai copilului tau.
Tii minte cand ti-au cazut primii dinti de lapte? Poate ti-a fost teama sau sau poate a fost o experienta dureroasa. Dar cert este ca a fost o experienta unica. Fiecare dinte e o amintire si o dovada a unicitatii tale.
Asa ca ce faci? Pastrezi o bucatica din tine, sau o dai la schimb pentru bani de buzunar de la Zana Maseluta? Eu tin minte ca parintii mei pastrau dintisorii de lapte ai mei si ai surorii mele. Fiecare dintre noi avea propria cutiuta.
Fie ca esti deschis la idee sau ti se pare ciudata, este acum un motiv stiintific excelent pentru care merita sa pastrezi dintii de lapte ai copilului tau…
Dinti de lapte pentru celule dentare
Daca esti genul de parinte caruia ii face placere sa pastreze lucruri de la copilul sau, probabil dintisorii de lapte nu fac exceptie. Totusi, e bine de stiut ca acestia prezinta avantaje pentru sanatatea copilului tau pe termen lung.
Oameni de stiinta recomanda pastrarea dintilor de lapte pentru a extrage celule dentare stem din acestia. De ce? Pentru ca aceste celule au potentialul de a-i salva viata la un moment dat.
Ce sunt celulele dentare si cum le putem pastra cel mai bine?
Cu totii suntem facuti din particule micute numite celule. Corpul nostru este cladit din acestea, precum o casa este cladita din materiale de constructie. Iar precum materialele de constructie dintr-o casa au rolurile diferite, la fel se intampla si cu celulele.
Acestea se impart in trei grupuri diferite, fiecare avand functia sa. Celulele stem sunt celulele tinere. Acestea se dezvolta la un moment dat intr-unul din cele trei grupuri.
Celulele sanguine cresc si se dezvolta intr-o parte a osului nostru cu aspect de burete, numita maduva.
Celulele stem pot fi extrase din dinti sau din alte parti ale oaselor noastre. Dar este bine de retinut ca daca se doreste extragerea acestor celule din dinti, acestia trebuie pastrati in conditii optime. Medicii si oamenii de stiinta folosesc diverse tehnologii pentru a pastra dintii si pentru a extrage apoi celulele stem.
Cum ajuta?
Celulele stem pot reproduce orice alt tip de celula din corpul tau. Asadar, pot inlocui celulele afectate. Cercetarile arata ca tratamentele pe baza de celule stem sunt eficiente in tratamentul cancerului. Studiile arata si ca celulele stem au potentialul de a combate si alte boli si preveni conditii precum stopul cardio respirator.
Cu toate ca terapia cu celule stem a vazut numeroase succese, aceasta este inca in primele etape de cercetare si are rezultate inconsistente. Asa ca daca ai optat sau ti s-a prescris un tratament pe baza de celule stem, asigura-te ca ai de-a face cu o clinica profesionista, care iti raspunde la toate intrebarile.
BONUS – Un joc de creativitate cu copilul tau
Incurajeaza-ti copilul sa isi pastreze dintii si invatati impreuna despre sanatatea dentara.
De exemplu, puteti observa tipul de dinte, forma, culoarea si densitatea fiecarui dinte. Puteti experimenta ce se intampla cu dintii cand intra in contact cu mancaruri care contin mult zahar, precum Coca Cola.