Respiratie urat mirositoare – Care sunt cauzele?

Luna Februarie este „Luna Pupaciosilor” la Healthy Teeth.
Impreuna, exploram mai multe teme despre igiena orala si cum putem obtine un zambet cu care sa ne mandrim si care ne da incredere in noi.
Tema zilei – respiratia si cum putem avea gust mereu fresh in gura.
Respiratia urat mirositoare este cauzata in mare parte de germeni si particule de mancare care raman blocate in regiuni ale cavitatii bucale si emit un miros neplacut. Acest miros nedorit devine o povara cand este emis in timpul unei conversatii si alte interactiuni sociale.
Se intampla chiar sa fim total in ceata cand vine vorba de mirosul neplacut al respiratiei noastre din cauza stigmei sociale a halitozei, care previne multi prieteni si membri ai familiei de la a ne spune asta.
Ce cauzeaza respiratia urat mirositoare? Din pacate, nu avem un raspuns direct. Halitoza este dificil de diagnosticat si de tratat pentru ca poate proveni din mai multe zone ale gurii.
In urmatoarele randuri, discutam 3 factori importanti:
1. Germenii (si de ce e bine sa ai o rutina orala consistenta)
Din cauza ca din cand in cand, mai sarim peste spalatul pe dinti, mai evitam ata dentara, mai uitam sa folosim apa de gura, germenii se strang pe placa bacteriana si emit gaze urat mirositoare.
Pe masura ce germeni prolifereaza si se metabolizeaza cu particule de mancare. Acestia se ataseaza apoi de gingii si de dinti si astfel, se produc compusii sulfurati volatili (CSV). Acestia sunt compusi din:
• hidrogen sulfurat
• metil mercaptan
… si alte elemente de sulfurat, si cauzeaza eliberarea de gaze care influenteaza mirosul neplacut din gura.
Se intampla ca si aplicatiile dentare precum aparatul dentar si proteza sa pastreze germeni. Obiceiurile orale sanatoase, precum spalatul pe dinti si folosirea atei dentare pentru eliminarea placii bacteriene si a particulelor de mancare este principalul lucru pe care il recomandam pacientilor care se plang sau arata semne de respiratie urat mirositoare.
Un alt factor care influenteaza dezvoltarea de germeni in cavitatea bucala este infectia orala. In cazul acesta, gingia, dintii si tot tesutul din gura pot fi infectate de grupuri diferite de bacterii care variaza ca miros. Singurul mod in care te poti proteja impotriva infectiilor orale este sa ai obiceiuri orale sanatoase si o rutina de care sa te tii cu placere.
Citeste si ce inseamna o rutina orala sanatoasa si cum o poti incuraja in familia ta.
Limba este, cel mai des, principala zona unde se strang germenii. Suprafata limbii contine papile gustative, care creeaza mici fisuri unde germenii cresc si produc compusi sulfurati.
Stiai ca?… Unele periute de dinti contin o parte cauciucata pe spate, care este extrem de eficienta in eliminarea bacterie si a particulelor de mancare de pe limba, de pe cerul gurii si din interiorul cavitatii bucale. Pentru detalii, discuta cu medicul tau stomatolog.
Citeste si cum sa iti alegi si ingrijesti periuta de dinti.
2. Mancarea (cand pofta e mare si bucatele sunt delicioase)
Anumite mancaruri emit mirosuri care sunt neplacute atat in sinea lor, cat si cand organismul nostru le proceseaza pentru digestie. Mancaruri precum ceapa, usturoiul, compusi picanti si cafeaua afecteaza respiratia si glandele.
Pana cand corpul nostru digera tot ce a consumat, sunt cateva masuri pe care le putem lua pentru a improspata respiratia. Apa de gura si guma de mestecat fara zahar sunt solutii populare si placute din cauza gustului mentolat, care mascheaza mirosul, fara sa afecteaze sanatatea orala.
Citeste si articolul nostru despre guma de mestecat fara zahar si de ce o incurajam.
3. Problemele medicale (si cand e cazul sa vii la stomatolog)
Xerostomia, cunoscuta si dupa denumirea populara „gura uscata”, apare cand corpul produce insuficient de multa saliva. Gura noastra are nevoie de saliva pentru a se curata si a se proteja de germeni si de acizi.
Multi dintre noi avem parte de gura uscata cand suntem stresati sau dezhidratati. Un medic stomatolog poate aprecia calitatea si cantitatea de saliva din gura ta, pentru a determina daca xerostomia iti afecteaza respiratia urat mirositoare.
Alte conditii medicale care contribuie la acest lucru sunt reflexurile acidice, refluxul gastro-esofagian si pirozis. Gazele sunt atunci eliberate din stomac si rezulta in gust si miros neplacut in gura. Tratamentul pentru aceste conditii necesita un consult medical, dar medicul stomatolog poate fi chiar primul care observa simptomele pacientului.
Primul pas spre tratarea halitozei este recunoasterea simptomelor care duc la respiratie urat mirositoare. Daca simti ca suferi de aceasta conditie, discuta simptomele cu medicul tau stomatolog si afla cum iti poti mentine o sanatate orala optima.
Pentru mai multe intrebari si un consult complet, te asteptam la Healthy Teeth!