Din fericire am trecut de mult de timpurile cand se spunea ca o mama pierde un dinte la fiecare sarcina. In prezent vizitele la stomatolog preventive sunt nu doar sigure, dar si recomandate de medicii ginecologi. Cresterea nivelului de hormoni din timpul sarcinii modifica placa si bacteriile de la nivelul acesteia, cauzand umflarea, inrosirea, sangerarea gingiei si retinerea resturilor alimentare.  Astfel vizitele la stomatolog in timpul sarcinii sunt esentiale pentru a evita infectiile orale, cum ar fi gingivita de sarcina care favorizeaza inmultirea placii bacteriene si duce la distrugerea ligamentelor ce tin dintii in os, care e baza tuturor celorlalte formatiuni anatomice.
Inainte de a ramane insarcinata
Este indicat sa-ti faci un consult amanuntit inainte de a ramane insarcinata, pentru a rezolva orice problema ce necesita anestezie si/sau radiografie.Clinica Healthy Teeth recomanda un detartraj, periaj si airflow, alaturi de examinarea gingiei si plombarea (obturarea) cariilor.
In timpul sarcinii
Primul pas pe care este nevoie sa-l faci atunci cand ramai insarcinata este sa-l anunti pe medicul dentist de starea ta. Daca este posibil, tratamentele in primul trimestru si in a doua jumatate al celui de-al treilea trimestru vor fi evitate, deoarece acestea sunt cele mai importante momente in dezvoltarea organelor copilului si este bine sa nu expunem corpul la factori de risc si stres suplimentar. In al treilea trimestru devine oricum foarte dificil sa stai mult intinsa pe spate, asa ca majoritatea lucrarilor si interventiilor ar trebui realizate in cel de-al doilea trimestru, perioada in care este permisa si anestezia.
De asemenea medicul stomatolog trebuie sa stie daca urmezi vreun tratament medicamentos sau iei vitamine prenatale prescrise de medicul ginecolog pentru a-ti putea personaliza tratamentul. Radiografiile nu sunt indicate pe parcursul sarcinii.
.
Anestezia si radiografiile in timpul sarcinii
In prezent exista studii contradictorii in ceea ce priveste efectele secundare ale anestezicilor. Daca lucrarile dentare sunt necesare, cantitatea de anestezie administrata ar trebui sa fie minima sau se pot folosi pansamentele calmante, devitalizante. Cand mamica se simte confortabil si nivelul de stres al copilului este minim.
Daca este nevoie de antibiotice pentru a preveni sau trata infectiile, penicilina sau amoxicilina pot fi prescrise femeilor gravide, insa nu inainte de a discuta si cu medicul ginecolog. Este important sa se evite tetraciclina, ce poate cauza decolorarea si/sau patarea temporara sau permanenta a dintilor copiilor.
Si in cazul radiografiilor parerile sunt impartite. Conform Colegiului American de Radiologie, nicio radiografie nu are o doza de radiatie suficient de mare incat sa provoace efecte adverse embrionului sau fatului. Cu toate acestea este bine sa se evite orice risc.
Sfaturi in timpul sarcinii
Clinica Healthy TEEth recomanda femeilor insarcinate sa urmeze pasii urmatori pentru a-si pastra dintii sanatosi in timpul sarcinii:
• O dieta alimentara echilibrata bogata in produse lactate, branzeturi si iaurt reprezinta o sursa foarte buna de minerale esentiale care ajuta la dezvoltarea dintilor, gingiilor si oaselor bebelusului.
• In schimb consumul de dulciuri si prajituri ar trebui redus cat se poate de mult pentru a proteja dintii, de asemenea si mesele dese care cresc riscul de dezvoltare a cariilor dentare.
• Spalatul pe dinti ar trebui realizat cu atat mai des cu cat si mesele sunt mai dese.
• In cazul in care aveti greturi si nu suportati pasta de dinti, puteti sa periati si fara pasta sau sa inlocuiti pasta cu bicarbonat de sodiu sau cu o alta pasta de dinti naturala care ar putea fi tolerata mai usor..Nu te spala pe dinti imediat dupa ce ti-a fost rau sa nu atragi un nou episod de greturi. Poti in schimb clati gura cu apa si sa speli dintii dupa linistirea stomacului.
• Mentine-ti circulatia sangelui la cote normale, tinandu-ti incrucisate picioarele si usor flexate atunci cand stai pe scaun la dentist. Poti folosi si o perna pentru mai mult confort.
• Adu-ti muzica preferata pe care sa o poti asculta in casti atunci cand mergi la dentist.
Vizita la cabinetul dentist ar trebui facuta mai des in cazul in care mama a avut in antecedente boli ale gingiilor sau alte afectiuni ale cavitatii orale.Chiar si predispozitia la carii se poate accentua in momentul sarcinii,deci ar trebui privita cu responsabilitate orice schimbare ,sangerare ce apare pentru a nu se accentua ,creendu-se situatii nepalcute.