Obturatiile (denumirea medicala a plombelor) au rolul, alaturi de alte tratamente dentare, de a impiedica avansarea cariei si distrugerea dintelui.Acestea sunt, de fapt. modalitati de restaurare a dintilor cariati si trebuie realízate doar dupa ce caria a fost indepartata in totalitate de catre medicul stoamtolog pediatru. In cazul in care plomba un este realizata corect, caria se va dezvolta in continuare sub plomba, iar copilul va ajunge in scurt timp in urgenta din cauza durerilor dentare.

De ce cad plombele realízate corect?

Chiar daca obturatia a fost realizata corect, exista o multitudine de factori care afecteaza rezistenta acesteia si care duc la pierderea sa:

  • Muscarea unor obiecte dure precum…

…jucarii, pietre, bucati de lemn, etc. Curiozitatea ii deterimina pe cei mici sa incerce cu dintii cele mai interesante si colorate obiecte din jurul lor, fara a constientiza efectele pe care le pota vea aceste gesturi asupra sanatatii lor.

  • Scrasnirea dintilor (bruxism)

De cele mai multe ori incontient, copiii actioneaza cu o forta semnificativa asupra maxilarelor, in special noaptea, care treptat poate afecta obturatia dentara. Tocmai pentru a elimina aceste obiceiuri vicioase, medicii stomatologi pediatri recomanda purtarea unor dispozitive speciale, numite TRAINERE.

  • Salivatia abundenta (frica stimuleaza secretia de saliva)

Aceasta impiedica uscarea corespunzatoare a zonei in care lucreaza medicul stomatolog pediatru si se interpune intre dinte si materialul folosit in realizarea plombei dentare. In timp, acest lucru duce la dezvoltarea unui spatiu intre dinte si obturatie, care, la randul sau, duce la caderea plombei. In cazul in care copilul prezinta un grad crescut de anxietate, medicul trebuie sa ii recomande utilizarea unei tehnici specifice de sedare, precum INHALOSEDAREA.

  • Obturatia voluminoasa

Exista cazuri in care din cauza unei distructii semnificative a dintelui, obturatia este prea mare pentru a rezista intacta o perioada mare de timp. Aceasta nu are aderenta pe marginile dintilor, motiv pentru care sansele de a cadea sunt crescute.

 

  Coroanele dentare sunt realízate in SUA si prezinta o serie de avantaje:

 

  1. Sunt usor de aplicat – reduc astfel timpul interventiei
  2. Elimina riscul de distructie a obturatiilor dentare
  3. Mentin vitalitatea dintelui

 Cand trebuie folosite coroanele dentare pentru copii?

• Atunci cand dintii de lapte prezinta carii adanci si au un grad mare de distructie
• In cazul in care este necesar tratamentul endodontic
• Ca metoda de preventie in cazul copiilor predispusi la aparitia cariilor
• Daca trebuie mentinut spatiul dintre dintii vecini
• In cazul pacienţilor cu dizabilitati, pentru care igienizarea orala este mai greu de realizat, sau al celor cu o igiena dentara defectuasa

Cand dintele micutului este invins de carii, singura care ii mai poate veni in ajutor este Zana Maseluta. Alege corect medicul stomatolog pediatru al copilului, dar si tratamentul recomandat!