De ce trebuie sa folosim pasta si periuta de dinti?

Gurile copiilor nostri (la fel ca si ale noastre) contin mii de specii de bacterii. In cazul in care nu mentinem o igiena orala corespunzatoare, aceste bacterii colonizeaza si formeaza o pelicula pe dinti, cunoscuta sub numele de placa dentara. Daca s-a instalat pe dintisorii copilului, aceasta placa dentara poate provoca o multitudine de probleme sanatatii orale, inclusiv carii dentare, respiratie urat mirositoare si gingivita (inflamatia gingiilor). De aici pot sa apara si multe alte probleme de sanatate. Prin simpla spalare a dintilor cu o periuta moala si o pasta de dinti pe baza de fluor, poti reduce riscul dezvoltarii afectiunilor orale la copilul tau.

Ce este pasta de dinti?

Pasta de dinti este un produs de igiena orala care contine substante abrazive blande, agenti antibacterieni si fluor. Substantele abrazive din pasta de dinti pentru copii ajuta la eliminarea petelor alimentare de pe dinti, prin periajul dentar efectuat cu ajutorul periutei de dinti. Agentii antibacterieni reduc numarul bacteriilor din gura copilului, prevenind respiratia urat mirositoare. Florul intareste smaltul dintilor prevenind astfel cariile.

Ce este periuta de dinti?

Periuta de dinti este un obiect care serveste la curatirea si ingrijirea dintilor. Periutele de dinti au diferite marimi si forme. Acestea pot avea periile mai tari sau mai moi, pentru a fi folosite si de oamenii care au gingiile sensibile, dar si de cei care nu au astfel de probleme si vor un periaj mai viguros.

Ca sa ne dam seama de evolutia acestui obiect, trebuie sa stim ca prima periuta de dinti a fost un bat scurt care se mesteca. In timp dintii au fost spalati cu bureti sau cu pensule din par de cal, porc sau vaca. Inventarea nailonului in 1938 a facut posibila si producerea in masa a unor periute de dinti ieftine, accesibile tuturor (se stie, in vremuri stravechi, spalatul pe dinti era o activitate specifica celor bogati).

 

Cum alegem pasta de dinti pentru copii?

Alegerea pastei de dinti este o provocare pentru toate mamicile, avand in vedere oferta „generoasa” de pe piata. Cand te uiti in rafturi, vezi foarte multe brand-uri care au creat cele mai frumoase ambalaje, cu dedicatie pentru copii. De asemenea, ai de ales dintr-o multitudine de arome, create special pentru a-i aminti copilului de fructele preferate. Din pacate aceste arome le fac mai usor de inghitit si mai periculoase pentru stomacelul copilului mic.

Iata ce trebuie sa stii atunci cand alegi o pasta de dinti pentru copii:

– Lipsa fluorului poate duce la carii dentare;

– Prea mult fluor in pasta de dinti poate provoca fluroza (decolorarea permanenta a dintilor, sau pete maro pe dinti);

– Inghitirea repetata a pastei de dinti cu fluor poate provoca afectiuni ale stomacului;

– Pasta de dinti pentru copii ar trebui sa aiba un continut de fluor mai mic de 600 ppm;

– Pasta de dinti care contine sulfat de sodiu lauryl poate provoca ulceratii la nivelul gurii (afte);

– Substantele abrazive din pasta de dinti care curata si previn placa dentara pot fi dure pentru gingiile copiilor foarte mici. Asigura-te ca pasta de dinti aleasa pentru copilul tau contine numai substante abrazive usoare (materiale abrazive mici);

-Atentie si la gust. Cele mai multe produse au arome de fructe sau de guma de mestecat. Unele arome ar putea fi prea puternice pentru copilul tau si poate sa nu le placa pasta de dinti respectiva si sa o refuze. In acest caz nu ai altceva de facut decat sa o schimbi pana gasesti una care sa fie pe placul copilului.

-In comert exista produse pentru ingrijirea orala dedicata varstei exacte a copilului (pasta de dinti pentru varsta de 2 ani…etc)

-Pe piata exista pasta de dinti imbogatita cu calciu, minerale. Dentistul iti va spune daca dintii piticului tau au nevoie de fluor, calciu etc.

Cum alegem periuta de dinti pentru copii?

Cand alegi periuta de dinti pentru copii, trebuie sa te gandesti la o periuta pe care o va folosi cu regularitate. Exista o gama variata de periute de dinti manuale si electrice pentru copii, colorate si imprimate cu personajele favorite din desenele animate. Gasesti chiar si periute de dinti muzicale care il vor ajuta pe micut sa se spele cu rabdare, mai mult timp.

Alegerea periutei de dinti pentru copii poate fi mult mai usoara daca te consulti cu un medic stomatolog. In orice caz, ar fi bine sa cumperi o periuta de dinti (manuala sau electrica) aprobata de Asociatia Medicilor Stomatologi (acest lucru este scris pe ambalajul periutei).

Este foarte important sa verifici daca:

– perii sunt bine prinsi si nu se desprind (copilul poate sa-i inghita);

– manerul periutei este solid si nu se rupe;

– periuta este eficienta (curata eficient toate spatiile dintre dinti si reduce placa bacteriana fara a leza gingiile);

– periuta de dinti pentru copii trebuie sa aiba perii moi si flexibili. Perii tari pot afecta smaltul si gingiile.

Periuta de dinti manuala sau electrica?

Periuta de dinti manuala are:

– pretul redus;

– manerul comod;

– poate avea „razatoare” pentru limba;

– este portabila,

In schimb, periuta de dinti manuala nu este durabila si trebuie inlocuita des iar manevrarea ei poate fi dificila pentru anumite persoane (inclusiv pentru copii).

Periuta de dinti electrica are:

– maner ergonomic;

– cromometru;

– capete usor de schimbat;

– unele periute nu au nevoie de pasta de dinti,

In schimb, periuta de dinti electrica este scumpa si necesita incarcare sau schimbarea bateriilor.Datorita timpului limitat de periere poate aduce copilul la o periere ineficienta prin neimplicare activa.

Cand incep copiii sa foloseasca pasta si periuta de dinti?

Grija mamelor pentru sanatatea orala a copiilor lor incepe de la aparitia primilor dintisori. Insa, pasta de dinti nu este necesara pana la 18-24 de luni. Pana atunci igiena orala a bebelusilor se face cu un tifon umed cu care se freaca usor gingiile bebelusului. Dupa varsta de 1 an ii poti cumpara copilului o periuta specifica varstei si trebuie sa incerci sa-l obisnuiesti cu ea, dar fara a folosi pasta de dinti.

Dupa varsta de 18 luni cauta o pasta de dinti special creata pentru copiii mici si pune-i pe periuta cantitati foarte mici pentru ca piticul va inghiti in mare parte pasta de dinti.

IMG_0178

Surse:wikipedia.org;medici-stomatologi.ro;friscokidsdds.com;themomviews.com;dentalhealth.ie;fluoridealert.org; toothdoctorva.wordpress.com.