toothdiagram2PUNGILE PARODONTALE SUNT UNA DINTRE PRINCIPALELE CAUZE ALE HALENEI

Desi este mai putin cunoscut, paradontoza reprezinta al doilea, cel mai frecvent, motiv al halenei (miros neplacut al respiratiei). In pungile parodontale, colonizate de un cocktail de bacterii anaerobe, intra resturi alimentare ce fermenteaza. Acestea reprezinta nutrienti pentru microrganisme, iar in procesul de tranformare chimica sunt eliminate toxine si alti compusi volatili. Mirosul neplacut al respiratiei este dat tocmai de acesti compusi volatili, care pot fi doar acoperiti cu substante aromatice cum ar fi mentolul din guma de mestecat sau spray-urile de gura. Fara eliminarea tesutului bolnav din pungile parodontale si sterilizarea lor cu substante antiseptice, problema persista si se agraveaza.

Ceea ce este si mai problematic este faptul ca pacientul parodontopat nu-si da seama de mirosul neplacut al respiratiei sale. Schimbarea mirosului respiratiei se produce lent, asa incat receptorii olfactivi se obisnuiesc iar creierul nu mai percepe aceste mirosuri.

S-au constatat valori foarte ridicate ale nivelelor toxinelor volatile in respiratia persoanelor parodontopate. Odata ce ati fost diagnosticati sau suspectati ca aveti aceasta patologie, puteti sa aveti certitudinea ca deja oamenii cu care intrati in contact, stiu de problema dumneavoastra de halena. Au simtit-o avandu-va in preajma. Ca urmare, nu mai e timp de pierdut, trebuie sa actionati, fie in sensul tratarii bolii programandu-va la o consultatie, sau macar in sensul acoperii halenei cu produse specifice.