Obisnuiesti sa fumezi tigari electronice? Citeste asta intai.
Ni se spune ca sunt mai sanatoase decat tigarile obisnuite, din cauza ca produc aerosol in loc de fum. Dar din moment ce contin si nicotina, sunt anumite implicatii pentru sanatatea ta cand vine vorba de fumatul tigarilor electronice.
Hai sa le descoperim impreuna.
Saptamana trecuta, am avut un pacient vechi la consultul bianual.
El vine la Healthy Teeth de ani de zile. Ii cunoastem familia, ii cunoastem obiceiurile alimentare, rutina orala, istoricul medical. Am putea spune ca am ajuns sa il cunoastem destul de bine de-a lungul anilor.
Acum doi ani, am observat primele semne ale retractiei gingivale. Cand am redeschis subiectul rutine orale si obiceiurilor alimentare, ne-a spus ca fumeaza tigari electronice.
„De cat timp?”, l-am intrebat noi.
„De… 1 an, 1 an jumate.”, ne-a raspuns el.
Acesta este un pacient care a avut mereu dinti extrem de sanatosi si ingrijiti. Efectueaza un periaj corect, foloseste ata dentara, mananca sanatos, ne viziteaza de doua ori pe an si a castigat si o loterie genetica, avand dinti extrem de sanatosi in familia sa, de generatii intregi.
E usor sa intelegem de ce tigarile electronice sunt o alternativa atat de buna fata de tigarile obisnuite. Nu contin tutun, desi contin o doza foarte redusa de nicotina, nu produc fum de tigara, ci aerosol si sunt mai confortabile si in contextul social – le poti fuma oriunde. Iar efectele asupra dintilor pacientului nostru au fost aproape de neobservat.
Problema este ca efectele tigarilor electronice nu au fost studiate indeajuns de mult. Asadar, nu cunoastem riscurile la care ne expunem.
Ce putem spune noi este ca afecteaza sanatatea gingivala din cauza nicotinei, care este prezenta, pana si in cantitati foarte mici.
Cum afecteaza nicotina sanatatea gingivala?
Studiile arata ca nicotina, consumata prin tigarile traditionale, iti afecteaza sanatatea bucala, gingiile si limba.
Un studiu de parodontologie a descoperit si o legatura stransa intre consumul de nicotina si formarea gingivitei si parodontitei, care cauzeaza respiratie urat mirositoare si inflamare in tot corpul.
Iata care sunt efectele nicotinei asupra sanatatii tale orale:
1. Retractie gingivala
Nicotina este un vasoconstrictor – asta inseamna ca reduce circulatia sangvina.
Fara circulatie suficienta, gingiile nu primesc indeajuns de mult oxigen si nutrienti pentru a fi sanatoase. Nicotina „sufoca” tesuturile gurii de sangele de care au nevoie pentru a prospera, cauzand aceste tesuturi sa moara.
2. Mascheaza simptomele bolilor gingivale
Am mai avut pacienti care au sustinut ca, de cand au inceput sa consume tigari electronice, li s-a imbunatatit sanatatea gingivala.
„Cum?”, probabil te gandesti.
Este din cauza ca nicotina poate masca simptomele bolilor gingivale. Explicam: Atunci cand suferi de gingivita, circulatia sangvina accelerata e cea care te atentioneaza si care iti atentioneaza medicul stomatolog. Mai simplu spus, gingiile devin mai iritate, mai inflamate, iar cand tu efectuezi un periaj sau folosesti ata dentara, acestea sangereaza.
Consumul de nicotina te pacaleste. Il pacaleste si pe medicul tau stomatolog. Iti da falsa impresia ca totul e in regula.
Daca nu putem urmari si diagnostica problemele tale gingivale, acestea trec netratate.
Pana si consumul indelungat de guma cu nicotina poate cauza aceste probleme.
3. Respiratie urat mirositoare
Ca vasoconstrictor, nicotina ingreuneaza productia de saliva. Iar atunci cand nu avem indeajuns de multa saliva, se formeaza bacterii , carii si ne ofera o senzatie de gura uscata.
4. Intensificarea bruxismului
Nicotina este o substanta care stimuleaza miscarea musculara, accelerandu-ne scasnitul din dinti, cand suferim deja de o forma de bruxism, sau provocand-o chiar.
Sfatul nostru
Pacientul nostru a renuntat la tigarile electronice, la primele semne de retractie gingivala. La consultul de saptamana trecuta s-au implinit 2 ani de cand nu a mai fumat, iar gingiile lui au simtit diferenta. Arata extrem de sanatos.
Daca fumezi tigari electronice sau te gandesti sa optezi pentru acestea in detrimentul tigarilor clasice, urmeste atent evolutia sanatatii tale gingivale.
Iata cum poti face asta:
In primul rand, asigura-te ca ai un medic stomatolog cu care esti pe aceeasi lungime si la care poti apela cu incredere, oricand apar probleme. Daca nu ai un medic stomatolog stabil, poti apela la noi. Te vom face sa te simti ca acasa!
Fa o vizita medicului tau, ideal, odata la 3 luni. Pentru a diagnostica boli gingivale si a evolua progresul lor, se foloseste o proba pentru a analiza spatiul dintre tesutul gingiei si dinti, de-a lungul acestora.
Daca te uiti la imaginea de mai jos, vezi observa diferenta dintre gingiile sanatoase, care au un spatiu normal intre dinte si testutul gingiei, si gingiile care sufera de parodontita. Atunci cand spatiul este mai mare, gingiile pierd din atasamentul de dinti.
Consumul de nicotina, chiar si pana intr-o cantitate mica, te expune riscului bolilor gingivale. Din aceasta cauza, este bine sa monitorizezi atent sanatatea gingiilor tale la medicul stomatolog.
Cea mai buna si cea mai convenabila optiune, in schimb, este sa elimini complet consumul de nicotina.