Mituri despre tratamentul ordodontic, demontate

Ce este aparatul dentar, pentru cine este și care sunt principalele avantaje? Acestea sunt întrebări cu care suntem obișnuiți, frecventând cabinetele stomatologice și citind curiozități despre tratamentele care ne ajută să obținem un zâmbet frumos și sănătos. De asemenea, este posibil să fi deprins și anumite noțiuni greșite despre tratamentul ordodontic, care ne pot induce în eroare când vine vorba de luarea unei decizii.

Noi credem că este cazul să distingem între mit și realitate, ca tu să ai toate informațiile pentru ce reprezintă un tratament care te ajută să obții zâmbetul mult dorit.

 

Mitul 1: Aparatul dentar este doar pentru copii

Conform unui studiu efectuat de Institutul Național de Sănătate Publică, 62% din adulții din Europa iau în considerare tratamentul ortodontic. Atsfel, mai mulți medici stomatologi oferă tot mai multe tratamente ortodontice adulților. De fapt, unele practici ortodontice au raportat că oferă acest tratament în proporție de 25-30% pacienților de peste 18 ani.

 

Mitul 2: Medicii stomatologi oferă aceleași tratamente ca medicii ortodonți

Este adevărat că 100% dintre medicii ortodonți sunt medici stomatologi, dar doar 3% dintre medicii stomatologi sunt ortodonți. Ortodonții și medicii stomatologi au multe în comun, dar lucrează în moduri diferite. Medicii stomatologi oferă tratamente care acoperă o varietate de probleme dentare, pe când ortodonția este o specializare din cadrul medicinei stomatologice care se concentrează pe probleme precum îndreptarea dinților și corectarea obiceiurilor de mușcare incorectă. Această specializare este ceea ce distinge un medic ortodont de un medic stomatolog general.

 

Mitul 3: Aparatul dentar afectează vorbitul

Aparatul ortodontic lingual (pe interiorul arcadei dentare) este localizat aproape de limbă, motiv pentru care este nevoie de timp pentru a te obișnui cu acesta și afectează vorbitul într-o mică măsură, temporar. De altfel, sunt alte tipuri de aparate ortodontice, precum metalice, ceramice sau invizibile, precum Invisalign, care nu afectează vorbitul deloc.

 

Mitul 4: În urma purtării unui aparat dentar, dinții îți vor păstra forma

Fără purtarea corectă și consistentă a unui aparat fix de contenție după finalizarea tratamentului ortodontic, dinții se vor deplasa încet înapoi la poziția inițială și vor deveni din nou strâmbi. Purtarea unui aparat de contenție pe termen lung este un aspect extrem de important și are rol esențial în succesul unui tratament ortodontic, protejând zâmbetul pe viitor.

 

Mitul 5: Purtarea aparatului dentar este dureroasă

Pe când un mic disconfort este normal la început, când se fixează aparatul dentar sau când se reglează, majoritatea oamenilor poartă aparatul dentar cu ușurință. Aparatele dentare moderne și firele ortodontice au fost concepute și dezvoltate folosind ultima tehnologie. În prezent, aparatele dentare sunt mai eficiente ca niciodată și produc doar o senzație ușoară de disconfort, aplicând presiune puțină sar constantă pentru a muta dinții în poziția corectă, iar de cele mai multe ori, acea presiune nici nu se remarcă.

 

Mitul 6: Purtarea aparatului dentar nu îmi permite să consum anumite alimente preferate

Poți conuma în continuare alimentele care îți plac, atât timp cât ai puțină grijă. Anume, alimentele mai tari sau crocante pot fi tăiate în bucăți mici pentru a ușura masticația. În schimb, alimente lipicioase și dulci, precum acadelele ar trebui întradevăr evitate.

 

Mitul 7: Copiii nu ar trebui să meargă la un medic ortodont decât după erupția tuturor dinților permanenți

Chiar dacă cei mici nu vor avea nevoie de tratament ortodontic de la o vârstă atât de fragedă, vizitele la medicul ortodont între vârstele 7 și 10 ani îi oferă acestuia ocazia de e evalua forma dinților și evoluția maxilarului celui mic și să determine când și dacă va fi cazul de o intervenție.

 

Mitul 8: Tratamentul ordodontic este strict estetic

Pe când majoritatea oamenilor apelează la un tratament ortodontic pentru a-și corecta zâmbetul și pentru a căpăta un plus de încredere, nu este singurul motiv pentru care tratamentul merită luat în considerare. Corectarea unei muscături greșite sau a unui maxilar nealiniat pot elimina dureri, ajuta cu apnee în somn și elimina presiunea asupra dinților pentru a preveni uzura excesivă și neuniformă.