Medicii carora le pasa au pacienti mai sanatosi

Am descoperit recent un articol de la Washington Post, bazat pe cercetarile unei echipe de fizicieni, Stephen Trzeciak si Anthony Mazzarelli, care au adus dovezi in ceea ce priveste puterea tamaduirea a compasiunii.
Il poti citi aici.
In cartea lor, „Economia Compasiunii: Dovezi Stiintifice Revolutionare Despre Influenta Compasiunii”, ei sustin ca ingrijirea si caldura pe care medicii le ofera pacientilor lor influenteaza nu doar sanatatea pacientilor, dar si sanatatea medicilor. Cand un medic da dovada de compasiune, pacientii se recupereaza mai repede, iar medicii sunt mai impliniti si mai putin epuizati.
Ca medici stomatologi la Healthy Teeth, consideram ca aceste afirmari sunt adevarate si incurajam aceasta abordare in practica noastra.
Mersul la medic este un exercitiu rapid de comunicare, incredere si vulnerabilitate –stim ca nu e usor sa vorbesti despre problemele tale de sanatate. Daca ar fi sa adaugi si timpul acela extrem de scurt in care medicul da navala in sala, nu se prezinta si trece rapid prin tratamentul tau punct cu punct, e usor de inteles ca vizitele la medic nu sunt deloc placute.
Pe langa faptul ca experienta este frustranta, cercetarile arata ca iti poate afecta starea de sanatate.
Despre empatie
Empatia este capacitatea de a impartasi si a intelege starea de spirit si emotiile altei persoane. Este o unealta de comunicare extrem de puternica si ne permite sa ascultam activ si sa ne intelegem in profunzime interlocutorul.
Aceasta abilitate permite unor medici sa se puna in pielea pacientilor, sa inteleaga grijile lor din spatele intrebarilor si intareste relatia medic-pacient, facand pacientul sa se simta mai satisfacut cu vizita si influentandu-i sanatatea intr-un mod pozitiv.
Efecte asupra sanatatii
Cand medicul tau te asculta si ia grijile tale in considerare, te simti mult mai confortabil sa raspunzi la intrebari dificile si neplacute si sa impartasesti detalii pe care le-ai retine daca ai vorbi un medic mai aspru si rece. Esti mai sigur sa te increzi si in recomandarile lui sau ei.
Potrivit unei analize din 2014 a 13 studii clinice, o relatie pozitiva medic-pacient poate imbunatati semnificativ conditii precum obezitate, diabet, hipertensiune, astm, infectii pulmonare si durerea osteroartrita. Studiul, publicat initial in jurnalul PLOS One, a analizat studii unde medicii au fost repartizati la intamplare sa ofere ingrijirea conform metodelor lor obisnuite sau sa faca eforturi in plus pentru a oferi o ingrijire mai empatica. Acele eforturi in plus au avut un impact considerabil.
Ce pot face pacientii?
Daca apelezi la serviciile unui medic cu maniere nepotrivite, nu e neaparat necesar sa schimbi medicul. Prima solutie este sa fii sincer si sa iti rogi medicul sa comunice mai clar pentru a te face sa te simti in largul tau.
In loc sa abordam problema cu gandirea, „Nu am inteles nimic din ce mi-a spus, nu ma voi intoarce”, ar trebui, ca pacienti, sa gasim moduri noi de a cere ce avem nevoie. Incearca abordarea aceasta: „Imi cer scuze, nu inteles. Imi puteti explica intr-un limbaj mai simplu si mai clar?”
Pentru o comunicare mai buna, nu iti fie teama sa te faci auzit si sa ceri ingrijirea de care stii ca ai nevoie.