Lucruri pe care nu le știi despre sănătatea dentară

Fiecare dintre cei 32 de dinți ai tăi este unic.
Smalțul nu este țesut regenerabil și se poate deteriora.
Placa bacteriană poate provoca apariția cariilor.
Dacă ai dinți îngălbeniți, este posibil să ai și carii.
Saliva are un rol mai important decât crezi – ajută la eliminarea bacteriilor din gură.
Știai toate aceste lucruri? Nu? În articolul de astăzi, discutăm despre și alte lucruri interesante care au legătură cu dinții tăi și cu sănătatea ta orală, pe care probabil nu le știi.
Pasta de dinți există de când timpul
Cu toate că am început să mergem la medicul stomatolog doar recent, pasta de dinți există de fapt din jurul anilor 500 î.H. În Grecia antică, se folosea un amestec format din pudră de coral și fier pentru a spăla dinții. În zilele noastre, medicii stomatologi au la dispoziție unelte moderne pentru a te ajuta să îți păstrezi dinții sănătoși. Nu poți mânca fără dinți. Cu cât știi mai multe despre dinții tăi și cum sunt influențați de stilul de viață, cu atât poți lua măsuri mai adecvate pentru a-i întreține.
Dinții sunt ca vârfurile unor ghețari (și alte lucruri pe care probabil nu le știi despre dinții tăi)
Ce se vede nu este totul. De fapt, o treime din dinții sunt ascunși în spatele gingiilor. Și acestea necesită îngrijire orală. În mod normal, acestea ar trebui sa fie roz și ferme.
În total, avem 32 de dinți: 12 molari, 8 premolari, 4 canini și 8 dinți frontali, numiți incisivi.
Dacă dinții tăi sunt îngălbeniți, cauza ar putea fi mai mult decât petele de cafea acumulate de-a lungul timpului. Galbenul este culoarea smalțului în deteriorare. Durerea este un alt simptom al acestei cauze. Dacă întâmpini simptome de genul, este esențial să mergi la medicul stomatolog pentru a preveni agravarea deteriorării.
Iată o ghicitoare: ce este alb, lipicios și în creștere continuă? Nu suntem prieteni cu placa dentară. Dacă nu o îndepărtăm prin periaj și folosirea aței dentare în mod regulat, pot apărea cariile. Apoi, mai este și riscul dezvoltării de tartru. Este indicat să ne ținem de vizitele bianuale la medicul stomatolog a beneficia, printre altele, și de igienizarea profesională.
Producem în medie 38.000 de litri de salivă de-a lungul vieții. Asta înseamnă aproape 1 litru pe zi. Saliva joacă un rol extrem de important în sănătatea noastră. Conține enzime care facilitează digestia, face mâncarea mai ușor de înghițit, ajută la eliminarea particulelor de mâncare și conține fosfat și calciu, care ajută la eliminarea acizilor dăunători din placa bacteriană.
Ghid de bune practici de obiceiuri dentare
Se recomandă consumul de fructe și de legume crude, tari. Pe când mâncarea gătită este bună pentru organism, dinții nu sunt întotdeauna de acord. Consumul de produse proaspete, bogate în fibre este o alegere excelentă pentru dinții tăi. Acesta este recomandat și copiilor pe cât de curând este posibil. Astfel, se recomandă evitarea alimentelor moi, procesate și se încurajează consumul de fructe și de legume în bucăți mari și nu tăierea în bucăți mici.
Tot la capitolul alimentație, se recomandă și limitarea produselor acide și cu mult zahăr. Enzimele noastre convertesc zahărul în acid, care deteriorează smalțul și provoacă apariția cariilor. Evită sau limitează consumul de ceaiuri acide, fructe cu mult acid și cafea, din cauza efectului pe care îl pot avea asupra smalțului.