Alege-ti cu atentie ortodontul si echipa de medici stomatologi. Am auzit de cazuri in care dintii au ajuns in toate pozitiile dar nu in vreuna normala dupa tratamet (ceea ce mi se pare straniu ca doar nu se misca in pozitia gresita peste noapte), de tratamente fara rezultate, de dureri atroce si de oameni care nu erau informati de nimic legat de ce presupune acest tratament. E bine sa ai incredere in persoana care o sa traga de dintisorii tai o perioada indelungata, sa te simti confortabil sa discuti cu ea si sa te asiguri ca iti ofera tot suportul de care ai  nevoie (moral, informational).

Procesul costisitor, indelungat si uneori dureros al purtarii unui aparat dentar ar trebui sa te faca sa te gandesti de doua ori inainte sa decizi ca ai nevoie de el dupa 25 de ani.Mai departe de criteriile estetice (daca ai dintii doar putin strambi s-ar putea sa  nu merite efortul) sunt detalii legate de sanatatea pe termen lung (puncte de contact intre dinti unde apar carii, muscatura gresita care duce la blocarea maxilarului  samd) care ar trebui sa primeze. Stiu ca e un trend in ultima vreme sa porti aparat dentar, incearca sa il pui doar daca ai nevoie.

Aparatul dentar nu inseamna doar o vizita la dentist pentru aplicarea sa si apoi cate una in fiecare luna pe toata durata tratamentului! Dupa primul control la ortodont in care se face un status, urmeaza cel putin o serie de radiografii, poze (nu tocmai placute) si mulaje. Asta in situatia in care nu concluzionati ca ai carii si coloratii sau dinti care trebuie scosi pana cand iti pui aparatul. Pentru ca dantura ta trebuie sa fie in forma maxima inainte de a incepe nebunia. Si daca nu cumva nu ai alte treburi, dentistul tau nu are alti pacienti  si ai putine de adus la zi, nu scapi cu mai putin de 2 luni (eu am am reusit sa ajung la 8!) de programari pentru a rezolva toate aceste detalii.

Costurile unui aparat dentar merg mai departe de cele ale aparatului propriu- zis. Ia in calcul investigatiile sau operatiunile de dinainte, din timpul si de dupa: radiografii si poze, alte eventuale interventii ( carii, extractii), periajul si detartrajul (igienizarea), igienizare o data la 3 luni pe perioada tratamentului si vizita lunara la ortodont, scoaterea aparatului si bracketii de fixare a danturii la sfarsit. Toate acestea costa si cer timp, separat de pretul aparatului si o sa vezi ca aproape dubleaza costul. Nu mai vorbesc de o armata de instrumete pe care trebuie sa le ai la tine mereu pentru intretinerea sa (perituta electrica, irigator, periute speciale etc).

Doare sau nu doare, se vede sau nu, aparatul dentar iti va schimba rutina zilnica. Eu am mai purtat aparat dentar mobil cand eram mica si stiam la ce sa ma astept. Nu am dureri mari dar nici nu pot sa spun ca mananc cu usurinta (asupra dintilor mei sunt aplicate niste forte totusi). Te lingi pe bot de muscat din fructe tari, jeleuri si alte bunataturi lipicioase, spart oase si nuci in dinti samd. Bracketii aia stau pe dinti dar nu rezista la orice. Automat vei incepe sa devii fan exclusiv: supe, supe crem, fresh-uri si smoothie-uri, salate. Lucru pe care il privesc ca pe un avantaj.

In plus, fie ca e metalic, ceramic sau safir (exista si varianta invizibila) ai o sarma in gura si se vede (mai mult sau mai putin). Vestea buna e ca fiind fixata in exteriorul dintilor, nu prea ai probleme cu vorbitul (cu aparatul mobil ma sasiam ingrozitor la inceput). Ai doar la inceput senzatia ca atunci cand inchizi gura buzele nu reusesc sa iti acopere complet dantelaria de pe dantura si sa ca sarmele ti se afiseaza prin botic (nu o fac).

Daca nu esti obisnuit sa te speli de doua ori pe zi pe dinti (ceea ce se mai inatmpla desi mi se pare greu de crezut) acum o vei face poate si mai des. Orice mananci se agata cu indaratnicie de aparat iar sansele de coloratie sau aparitie a unor carii, daca nu exista o igiena corecta a dintilor, cresc. Si cum nu iti doresti sa iti repari o carie cu aparatul dentar in gura, cel mai bine previi aparitia ei pe cat posibil.