Înlocuirea dintelui după o extracție – care sunt opțiunile tale?
După o extracție dentară, este important să înlocuim dintele sau dinții lipsă. Dacă acești nu sunt înlocuiți, oasele de susținere se pot slăbi și pierde din densitate. Totodată, sunt alți dinți care se pot deplasa și în cele din urmă, s-ar putea să întâmpini probleme de masticație.
Din fericire, sunt multe variante de a înlocui dintele lipsă. În acest articol, explorăm opțiunile tale pentru un zâmbet complet, natural și al tău.
1. Implantul dentar
Un implant dentar este, în esență, un punct de ancorare pe care se prinde coroana dentară. Implantul este plasat în partea superioară sau inferioară a maxilarului și se comportă ca o rădăcină. Implanturile sunt mai stabile, mai sigure și se comportă ca dinții naturali. Tocmai de aceea, sunt cea mai populară opțiune pentru persoanele care au nevoie de înlocuirea dinților lipsă.
Ce presupune implantul dentar?
În primul rând, implantul este plasat în osul maxilarului. Apoi, zona trebuie să se vindece. În timpul recuperării, osul se dezvoltă în jurul implantului. Procesul ține câteva luni.
În a doua fază, coroana trebuie plasată deasupra implantului. Acest lucru se poate face imediat după plasarea implantului sau se poate realiza după ce zona este vindecată.
2. Proteze dentare temporare
Protezele dentare temporare pot fi folosite imediat după extracția unui dinte. Acestea presupun un dinte sau dinți de înlocuire și o bază de susținere. Pe lângă acest lucru, medicul stomatolog va prinde o clemă care permite prinderea protezei la dinții naturali pentru a îmbunătăți stabilitatea și funcționalitatea protezei.
Cum se poartă protezele dentare temporare?
Cei care optează pentru această soluție poartă proteza în timpul zilei, dar o scot seara. Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt necesare pentru a asigura că aceste proteze își mențin poziția. Astfel, se elimină posibilitatea de a face ulcerații sau alte infecții la nivel bucal.
Dacă aceste proteze se sparg sau se crapă, sunt necesare reparații. De asemenea, alte schimbări la nivel bucal pot afecta compatibilitatea protezelor cu zona afectată. Dacă acest lucru se întâmplă, sunt necesare alte lucrări de reparații.
3. Punte dentară fixă
O punte dentară este o lucrare protetică fixă care se folosește pentru restaurarea dintelui sau a dinților lipsă. Este alcătuită din două componente – corpul punții și coroana dentară, care sunt turnate împreună pentru a rezistență superioară. Acest tip de lucrare este permanentă și nu se poate îndepărta de purtător.
Ce presupune puntea dentară fixă?
Medicul stomatolog pregătește întâi dinții din jurul zonei dintelui lipsă. Aceștia trebuie să fie tăiați pentru a fi compatibili cu puntea dentară. Apoi, medicul stomatolog va lua un mulaj în vederea efectuării punții. Uneori, se oferă o punte temporară până când puntea permanentă este gata.
Puntea dentară definitivă urmează să fie cimentată în cei doi dinți sănătoși din jur, piliți în faza anterioară. Dacă nu există niciun dinte într-una din laturi, se poate stabiliza puntea și pe un implant dentar.
Înlocuirea dintelui sau a dinților lipsă este esențială
Înlocuirea dintelui lipsă este o procedură stomatologică esențială pentru a-ți menține sănătatea orală, pentru estetică, pentru a evita problemele de aliniere și pentru a te asigura că toate tratamentele dentare urmate vor fi mai ușoare.
Indiferent de metoda de înlocuire a dintelui pierdut, alege ce este mai bine pentru zâmbetul tău. Ca să nu ajungi la extracția dentară, o igienă orală corect efectuată îți va menține dinții sănătoși o perioadă îndelungată de timp. La toate astea se adaugă vizite regulate la medicul stomatolog, pentru controalele perioadice, în vederea tratării posibilelor probleme.