În timpul celor 9 luni de sarcină, femeia gravidă trebuie să urmărească atât menţinerea propriei sale sănătăţi, cât şi a copilului pe care urmează să îl nască, în acest context fiind  inclusă şi sănătatea structurilor cavităţii orale

.insarcinata-la-stomatolog-300x175

Controlul stomatologic se recomandă încă de la începutul sarcinii, deoarece dezvoltarea normală a fătului poate fi influenţată de o mare varietate de factori externi, precum:

  • infecţiile parodontale severe (pot reprezenta cauza unor naşteri premature, adică înaintea împlinirii a 37 de săptămâni de sarcina şi a naşterilor de copii subponderali)
  •  alte infecţii (rubeolă, pojar, varicelă, herpes, hepatită B, SIDA)
  •  unele medicamente (mai ales cele administrate în primul trimestru de sarcină) care pot avea efecte teratogene:tetraciclină, fenitoină, talidomida etc.

Care sunt afecţiunile orale cu un risc crescut de dezvoltare la femei pe parcursul sarcinii?

gravida la stomatologGingivita de sarcină Se manifestă că o inflamaţie (înroşire, tumefiere) a marginii gingivale, care poate sângera. Această afecţiune poate apărea din luna a 2-a, cu un maxim al manifestărilor în luna a 8-a de sarcină şi cu o diminuare după naştere, fără a se vindeca în totalitate.

Cauze?  Apare pe fondul dezechilibrului hormonal din timpul sarcinii, când hormonii sexuali feminini prezintă o creştere accentuată, care determină o reactivitate exagerată la acumulările de placă dentară pe suprafeţele dinţilor.

Atunci când starea de sănătate orală a viitoarei mămici este de la început una favorabilă, iar igiena dentară este susţinută pe tot parcursul sarcinii, inflamaţia gingivală este foarte redusă.

Caria dentară . Din cauza vărsăturilor repetate din primele luni de sarcină, pot apărea eroziuni la nivelul smalţului, care pot evolua spre carii în lipsa unei igiene orale şi alimentaţii sănătoase.Pentru a preveni aceste modificări se recomandă:

  • reducerea consumului de carbohidraţi
  •  clătirea cavităţii orale cu soluţii saline preparate cu bicarbonat de sodiu, după episoadele de vomă, utilizarea periuţelor dentare moi împreună cu paste de dinţi cu fluor
  • utilizarea gumelor de mestecat fără zahăr după fiecare masă.

Perioada cea mai sigură pentru realizarea manoperelor stomatologice este trimestrul al doilea de sarcina!!!

În ceea ce priveşte realizarea radiografiilor dentare şi a anesteziilor, precum şi organizarea şedinţelor stomatologice, medicul va ţine seama de câteva recomandări:

insarcinata la dentistVizitele la dentist vor fi cât mai scurte, iar poziţionarea pacientei gravide să va realiza un funcţie de trimestrul de sarcina, astfel:  în primele 2 trimestre aceasta va fi aşezată în poziţie şezândă, la 45°, în timp ce în ultimul trimestru se va aşeza în poziţie culcată, uşor întoarsă pe partea stânga.

Radiografiile dentare se vor efectua doar atunci când sunt absolut necesare în cadrul tratamentului, cu protecţia corespunzătoare a gravidei. Este preferabil să fie evitate,  mai ales în primul trimestru;

Anesteziile se vor realiza în urmă consultării cu medicul obstetrician. Se pot utiliza că anestezice pe timpul sarcinii : lidocaina si mepivacaina.

Nu în ultimul rând, pacienta va trebui să îşi respecte propria sănătate orală prin menţinerea igienei dentare corecte, care la femeia gravidă în special, va include autofluorizari pe tot parcursul sarcinii şi un regim alimentar necariogen.

 

sursa articolului : http://www.doctoruldedinti.info