Indepartarea biofilmului dentar – 3 abordari

Saptamana trecuta, am share-uit pe pagina noastra de Facebook un video care arata indeaproape indepartarea biofilmului dentar de catre un medic stomatolog.

Daca l-ai ratat, iata-l din nou mai jos:

Din cauza ca am primit multe intrebari de la pacientii nostri despre acest biofilm, cum se formeaza si ce putem face pentru a preveni formarea acestuia, am decis sa abordam subiectul in detaliu si pe website-ul nostru.

Sa vedem…

Intai, definitia:

Biofilmul este un strat de bacterie care se acumuleaza pe suprafata dintilor nostri. Aceste bacterii traiesc in comunitati pentru a se proteja reciproc de amenintari precum germeni, antibiotici si agenti antimicrobiali.

Placa bacteriana care se formeaza pe suprafata dintilor este un tip de biofilm dentar. Din cauza ca poate duce la probleme precum boli gingivale si carii, trebuie indepartata.

Mai jos, discutam despre cele 3 metode de indepartare a biofilmului dentar.

1. Periajul dentar

via GIPHY

Medicii stomatologi recomanda un periaj de cel putin 2 minute si de cel putin 2 ori pe zi pentru a indeparta biofilmul. Cei mai multi oameni nu isi periaza dintii un timp atat de indelungat, ceea ce inseamna ca biofilmul ramane pe dinti, la baza gingiei si pe zambet.

Pentru a intelege mai bine timpul minim necesar pentru un periaj corect, seteaza-ti timer-ul pentru durata necesara si formeaza-ti o rutina care iti permite sa te asiguri ca fiecare suprafata a dintilor tai este periata corect. Este vorba despre suprafetele externe, interne si suprafetele dintilor cu care mestecam. Tine minte sa periezi si suprafata gingiei care intra in contact cu dintii. Unele zone pot fi mai greu accesibile, asa ca ai rabdare si periaza cu sarguinta.

2. Folosirea aței dentare

via GIPHY

Periajul dentar nu este intotdeauna indeajuns pentru a indeparta biofilmul, avand in vedere ca zona de formeaza a acestuia este si intre dinti, si sub gingie – zone greu accesibile strict cu periuta de dinti. De aceea este recomandata folosirea atei dentare odata pe zi. Daca nu folosesti ata dentara atat de des, nu esti singur. Potrivit unui studiu realizat in 2018, doar 30% dintre romani folosesc ata dentara.

Pentru folosirea corecta a atei dentare, incepe cu o lungime de 45 cm. Tine o sectiune mică de ata dentara intre doua degete si introdu ata intre dinti. Foloseste miscari de sus in jos pentru a elimina biofilmul si apoi curbeaza ata la baza dintilor tai pentru a elimina biofilmul de-a lungul si dedesubtul gingiei. Foloseste intotdeauna o sectiune noua de ata dentara pentru a curata fiecare dinte.

Unii oameni au probleme cu folosirea atei dentare traditionale, dar toata lumea trebuie sa isi ingrijeasca dintii. Daca ai mobilitate reduse, ai spatii foarte mari intre dintii tai, ai probleme de sensibilitate dentara sau daca porti aparat dentar, discuta cu medicul tau stomatolog despre cele mai bune metode alternative de a folosi ata dentara.

3. Igienizare profesională

via GIPHY

Curatarea profesionala este o parte importanta a indepartarii biofilmului dentar. Chiar si in conditiile in care efectuezi un periaj corect si frecvent si folosesti ata dentara, este in continuare posibil sa nu indepartezi biofilmul dentar in totalitate. Ca regula generala, ar trebui sa mergi la tratamentul de igienizare o data la 6 luni.

La acest tratament, medicul stomatolog iti va indeparta biofilmul, placa bacteriana si tartrul folosind ustensile speciale. S-ar putea sa foloseasca pana si ata dentara pentru a elimina biofilmul dintre dintii tai.

Biofilmul este cauza mai multor probleme orale, asa ca indepartarea sa rapida este esentiala. O rutina orala sanatoasa include periajul, folosirea atei dentare si vizitele regulate la medicul stomatolog pentru a indeparta placa bacteriana si a mentine cavitatea bucala sanatoasa.

Ti-a placut articolul nostru?

Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.

Ti-a placut articolul nostru?

Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.