LUCRARI PROTETICE PE IMPLANTURI

1. Coroanele dentare pe implanturi

Sunt cele mai simple restaurari si se realizeaza dupa pozitionarea unui implant unidentar. Necesita un timp scurt de executie si au un prognostic excelent.

coroana pe implant dentarcoroana pe implant

2. Puntile dentare fixe pe implanturi

Sunt lucrarile preferate de cei mai multi pacienti deoarece nu trebuie indepartate pentru igienizare, fixarea realizandu-se prin cimentare definitiva. In cazul edentatilor extinse cu lipsa multor dinti, puntile pe implanturi ar putea constitui o problema de ordin financiar.            vezi pretul implanturilor

Raportat la intinderea edentatiei, pe implanturi pot fi confectionate punti cu un numar variabil de elemente : de la punti reduse cu 3 sau 4 elemente pana la punti totale care refac intreaga arcada dentara.

punte fixa pe implanturi dentarepunte fixa pe implanturi dentare

3. Protezele mobilizabile pe implanturi

Se folosesc in special in situatii cu edentatii intinse, care pot cuprinde intreaga arcada dentara. Aceste restaurari beneficiaza de sisteme speciale de ancorare cu ajutorul carora se ataseaza la implanturile dentare.

Aceste sisteme asigura o stabilitate foarte buna protezei. Ea va trebui indepartata pentru igienizare (de obicei o data pe zi), dar confortul masticator si estetica sunt foarte bune. De asemenea, obisnuirea cu asemenea lucrari se face relativ repede.

Sistemele speciale de ancorare

 • sunt compuse din 2 parti
 • o parte este insurubata in implanturile osoase ramanand in cavitatea bucala
 • cealalta parte este atasata protezei mobilizabile
  implant dentar : sisteme de ancorare pentru protezele mobilizabilesisteme de ancorare
  atasate implanturilor

  proteza mobilizabila : sisteme de ancorare pentru implanturile dentaresisteme de ancorare
  atasate protezei

 • imaginati-va sistemul de prindere intre cele 2 elemente ca un sistem de patrice – matrice in care patricea este reprezentata de sistemul ancorat in implant.
 • exemple de asemenea sisteme : capse, culise, crosete speciale, bari cu calareti etc.; pozitionarea lor intr-o lucrare pe implanturi poate varia in functie de cazul clinic si preferintele fiecarui medic.
proteza mobilizabila pe implanturi dentare
proteza pe implanturi dentare cu sisteme speciale de ancorare

proteza mobilizabila pe implanturi care foloseste sisteme speciale de ancorare sub forma de capse

Protezele telescopate pe implanturi

Se mai numesc „overdenture” si sunt tot un gen de proteze mobilizabile. Aceste lucrari folosesc sisteme de ancorare formate din 2 parti :

 • telescoape speciale atasate implanturilor dentare (reprezentate cu sageti verzi in imaginea de mai jos)
 • peste acestea, se executa o proteza care culiseaza pe aceste telescoape prin sistemele atasate in interiorul ei ( reprezentate cu sageti rosii ).

Stabilitatea protezei este data de frictiunea stransa dintre telescoapele atasate implanturilor si cele de pe partea interioara a protezei. Pentru a preintampina uzura telescoapelor si implicit scaderea stabilitatii protezei, este bine ca, la confectionare, sa se foloseasca aliaje de aur care au un grad redus de uzura.

proteza telescopata pe implanturi dentareproteza telescopata

 

sursa : infodentis.com