Igiena orală la femei – Cum afectează hormonii sănătatea dentară?

Greutatea ta. Predispoziția ta. Igiena ta orală. Toate aceastea au un factor în comun – hormonii.

Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că fluctuația hormonală poate afecta sensibilitatea la diverse afecțiuni dentare, precum și la parodontoză. Iată de ce: hormonii din corpurile femeilor (estrogen și progesteron) stimulează circulația sangvină și trimit mai mult sânge către gingii, provocând sensibilitate, inflamare și sângerare.

Cu toate că hormonii fac parte din corpurile tuturor, bolile parondotale nu, acestea putând fi ușor prevenite în etapele inițiale. Așadar, ce este de făcut? Pentru început, este indicat să acorzi atenție deosebită la sănătatea ta orală în cinci perioade critice ale vieții:

 

Pubertatea

Hormonii adolescenței pot provoca inflamarea și sângerarea gingiilor, iar în unele cazuri, se poate întâmpla ca gingiile să crească peste măsură prin contactul cu placa bacteriană. Aftele bucale sunt o altă afecțiune orală care se formează frecvent în această perioadă.

Ce se poate face pentru a preveni aceste afecțiuni? Igiena orală optimă este esențială, aceast cuprinzând periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare, precum și vizitele la medicul stomatolog de două ori pe an pentru igienizarea profesională și îndepărtarea plăcii bacteriene.

 

Menstruația

Este posibil să nu observi schimbări foarte mari la nivel bucal înainte de menstruație. Marea majoritate a femeilor nu le observă. Dar dacă ai parte de gingii inflamate, afte bucale sau glande salivare inflamate, este posibil să fie pe bază hormonală. Aceste simptome se opresc de regulă odată ce se încheie menstruația, dar în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, cauzele pot fi altele.

Discută cu medicul tău stomatolog despre schimbările care au loc la nivel oral în jurul menstruației. De asemenea, asigură-te că respecți o igienă orală optimă.

 

Pilule contraceptive

În trecut, inflamația era un efect secundar cu care multe femei aveau de-a face când luau pastile contraceptive. Astăzi în schimb, nivelurile de estrogen și progesteron din pastilele contraceptive sunt atât de scăzute, încât nu au posibilitatea de a afecta gingiile.

Totuși, este important ca tu și medicul tău stomatolog să țineți evidența istoricului tău medical, din cauză că unele tratamente stomatologice pot afecta eficiența pilulelor contraceptive. Altfel, în cazul unei extracții dentare, femeile care folosesc pilule contraceptive au șanse mai mari de a face alveolită uscată, care este inflamația în interiorul unui loc gol în care a fost un dinte.

 

Sarcina

În timpul sarcinii, au loc numeroase schimbări hormonale în corp. Multe femei fac o formă ușoară de gingivită, specifică femeilor însărcinate, care se manifestă prin gingii roșii, sensibile și ușor inflamate. Această afecțiune apare de obicei între lunile două și opt a unei sarcini și poate fi gestionată cu ușurință, urmând o rutină orală optimă.

De asemenea, vizitele la medicul stomatolog sunt esențiale și sigure. Pe lângă controlul de rutină, medicul stomatolog îți poate recomanda și igienizări mai frecvente în timpul celui de-al doilea trimestru și la începutul celui de-al treilea trimestru pentru a ține gingivita sub control.

 

Menopauza

Menopauza aduce schimbări semnificative în corpul unei femei și la nivel bucal, printre care schimbarea gustului, senzații arzătoare în gură și sensibilitate sporită, dar sunt două schimbări critice de care trebuie să ții cont: gură uscată și pierderea densității oaselor.

În cazul gurii uscate, fluxul de salivă scade, ceea ce sporește formarea cariilor. În acest caz, sunt recomandate consumul de apă, folosirea spray-urilor de gură speciale pentru gură uscată, iar medicul stomatolog poate recomanda până și folosirea unei paste de dinți cu fluor pentru combaterea cariilor.

Pierderea densității oaselor de la nivel maxilar poate duce la pierderea dinților, lucru care se datorează scăderii nivelului de estrogen din corp. Printre semnele scăderii densității osoase, este retracția gingivală. Odată ce dinții ajung mai expuși, cresc șansele formării cariilor. Iar dacă ai parte și de gură uscată, riscul este cu atât mai mare.

Pentru a preveni riscul pierderii densității oaselor, vorbește cu medicul tău stomatolog sau cu medicul tău de familie pentru a te asigura că ai parte de îndeajuns de mult calciu și vitamina D. Asigură-te că ai și un stil de viață sănătos, reducând sau chiar eliminând fumatul și consumul de alcool.