Periajul dentar și curatarea spatiilor interdentare ajuta la mentinerea sănătății cavitatii orale, prevenind caria dentara și imbolnavirea parodontiului marginal. Alte mijloace auxiliare sunt apa de gura, periajul fetei dorsale a limbii și nu în ultimul rând o diata echilibrata cu consum limitat de băuturi și alimente bogate în zahăr. În cazul fumatorilor, renuntarea la fumat îmbunătățește considerabil igiena orala.

 

Controlul periodic la medicul dentist trebuie efectuat la 6 luni- 1 an.

 

De ce este importanta igiena orala? IMG-20131101-WA0001

O igiena orala corecta îndepărtează placa bacteriana, cauza principala a cariei dentare și a afectiunilor parodontale.

Placa bacteriana este depozitul moale care se formeaza pe suprafața dentara. Acesta este compus din bacterii, resturi alimentare și saliva.

Tartrul dentar este format din placa dentara calcificata. El adera ferm la suprafața dentara și poate fi îndepărtat numai cu instrumentar specific de către medicul dentist.

În lipsa igienei dentare corecte apar frecvent:

Caria dentara

Apare sub form unei lipse de substanta pe suprafața dintilor. Cauza principala este mentinerea placii dentare pe suprafața dintilor timp îndelungat. Bacteriile din palca dentara consuma compusi din resturile alimentare și elimina acizi. Acești acizi mentinuti în contact cu suprafața smaltului îl demineralizeaza.

Afectiuni parodontale 

 

Periajul dentar și curatarea spatiilor interdentare ajuta la mentinerea sănătății cavitatii orale, prevenind caria dentara și imbolnavirea parodontiului marginal. Alte mijloace auxiliare sunt apa de gura, periajul fetei dorsale a limbii și nu în ultimul rând o diata echilibrata cu consum limitat de băuturi și alimente bogate în zahăr. În cazul fumatorilor, renuntarea la fumat îmbunătățește considerabil igiena orala. Controlul periodic la medicul dentist trebuie efectuat la 6 luni- 1 an.

De ce este importanta igiena orala?

O igiena orala corecta îndepărtează placa bacteriana, cauza principala a cariei dentare și a afectiunilor parodontale.

Placa bacteriana este depozitul moale care se formeaza pe suprafața dentara. Acesta este compus din bacterii, resturi alimentare și saliva.

Tartrul dentar este format din placa dentara calcificata. El adera ferm la suprafața dentara și poate fi îndepărtat numai cu instrumentar specific de către medicul dentist.

În lipsa igienei dentare corecte apar frecvent:

Caria dentara

Apare sub form unei lipse de substanta pe suprafața dintilor. Cauza principala este mentinerea placii dentare pe suprafața dintilor timp îndelungat. Bacteriile din palca dentara consuma compusi din resturile alimentare și elimina acizi. Acești acizi mentinuti în contact cu suprafața smaltului îl demineralizeaza.

Afectiuni parodontale

Afecțiunile parodontale se refera la imbolnavirea parodontiului marginal (țesutul de menținere a dintelui în os). Afecțiunile parodontale sunt cea mai frecventa cauza a pierderii dintilor la adult. În funcție de gravitate, afecțiunile parodontale pot fi împărțite în gingivite și parodontite.

Gingivitele reprezinta inflamatia parodontiului marginal superficial. Exista numeroase forme de gingivite, însă majoritatea sunt cauzate de placa bacteriana. Gingivitele, în lipsa unui tratament corect, pot evolua în parodontite marginale.

Parodontitele marginale se instaleaza atunci când epiteliul jonctional este distrus și se pierde atasamentul gingiei de dinte. În aceasta situație se formeaza pungi parodontale și se distruge treptat suportul osos din jurul dintelui.

Boala parodontala evoluează ocult, fără foarte multe semne care sa trimită pacientul la medicul stomatolog. De multe ori singurul semn poate fi sangerarea gingivala spontana sau provocata de periajul dentar, iar mobilitatea dentara și dureri importante apar în stadiile foarte avansate.

Igiena orala și controlul de rutina la medicul stomatolog reprezinta cel mai bun mod de a preveni tratamente complexe și costisitoare ce presupun vizite dese și chinuitoare la cabinetul de medicina dentara.

Când efectuam igiena dentara?sfaturi-dentist

Igienizarea trebuie efectuata de către pacient în fiecare zi, de cel puțin doua ori pe zi (dimineața și seara). Este foarte important ca după efectuarea periajului de seara sa nu mai consumam alimente sau băuturi cu excepția apei. De asemenea trebuie subliniat ca periajul de seara este cel mai important periaj al zilei și nu trebuie sub nici o forma sărit (bacteriile vor găsi pe durata somnului cele mai bune condiții să se dezvolte: căldura, umezeala, întuneric, substrat alimentar). În timpul zilei, clatirea energica a gurii urmata de indepartarea resturilor interdentare cu firul de ata dentara sau periute interdentare (după caz), sunt măsuri suficiente de igienizare.

La pacienţii cu afectare odonto-parodontală în special la cei cu boli a parodonţiului marginal, la cei cu risc cariogen mare sau la pacienţii care prezintă construcţii protetice complexe sau aparate ortodontice fixe se recomandă periajul dentar individual după fiecare masă.

Ideal, periajul trebuie efectuat imediat înaintea mesei (dimineața) sau la cel puțin o oră după masa (seara). În acest fel se previne aparitia eroziunilor dentare. Multe alimente contin acizi (ex. Băuturi acidulate, sucuri naturale) și după expunerea dintilor la contactul cu acizii suprafața smaltului este demineralizata superficial, proces reversibil prin remineralizare cu saruri din saliva. Dacă efectual periajul imediat după consumul acestor alimente aplicam forte mecanice pe o suprafața dentara demineralizata și în timp poate apărea lipsa de substanta.

 • Igienizarea de dimineața cuprinde: periajul dentar corect efectuat și clatitul cu apa de gura;
 • Igienizarea de seara cuprinde: periajul dentar, curatarea spatiilor interdentare și clatitul cu apa de gura.

Periajul gingivo-dentar echipa-noastra

Periajul gingivo-dentar are ca și obiective:

 • indepartarea placii microbiene, a depozitelor moi de pe suprafetele gingivale accesibile și zonele gingivale adiacente;
 • stimularea circulatiei, vascularizatiei și keratinizarii normale a gingiei, creșterea tonusului functional.

Periuta de dinți manuala: exista o gama foarte larga de perii de dinți; în cele mai multe cazuri se preteaza cele cu perii de consistenta medie; se schimba cu una noua la intervale de 2-3 luni, sau dacă se constata ca perii sunt indoiti, rupti, evazati.

Periuta electrică: prezinta capete de schimb; se schimba capătul cu unul nou în momentul în care perii marker indica.

Peria se spala abundent după fiecare utilizare, se scutura bine de apa și se depoziteaza în baie în poziție verticala, astfel încât să nu intre în contact cu alte periute și să se poată aerisi (ferita de medii inchise și umede). Fiecare membru al familiei are propria periuta de dinți. Se indica alternarea a doua periute pentru același membru al familiei.

Timpul de periaj: 3-5 minute periajul manual; 2 minute periajul electric.

Periajul corect trebuie să fie efectuat pe toți dinții, pe toate suprafetele dentare (atât exterioare înspre obraji, cât și interioare înspre limba și palat).

Periajul manual

Periuta se aplica pe câte un grup de dinți la un unghi de 45 de grade fata de axul lung al dintelui, cu capătul filamentelor orientat spre santul gingival. Se efectueaza miscari ample, semicirculare în plan vertical, dinspre gingie spre suprafața ocluzala/muchia incizala (sunt contraindicate mișcările de periaj orizontale). După desprinderea periei de pe dinte se reia mișcarea de 5-6 ori pentru fiecare grup de dinți. Pentru suprafetele ocluzale se aplica peria cu capătul filamentelor în santuri și gropite, se efectueaza o ușoară presiune și miscari vibratorii mezio-distale.

Periajul electric

 

Exista o gama foarte larga de periute electrice pe piața. Scopul lor initial a fost pentru permiterea efectuarii unui periaj corect în cazul persoanelor cu dizabilitati

Pentru imbunatatirea tehnicii de periaj se poate utiliza un revelator de placa care coloreaza depozitele. Astfel pacientul poate avea un control vizual asupra depozitelor de placa de pe suprafața dentara și asupra eficientei cu care le îndepărtează prin periaj.

Curatarea spatiilor interdentare (dental floss)

Periajul gingivo-dentar prin tehnica manuala sau electrică indeprteaza depozitele din zonele accesibile: fete vestibulare, orale și ocluzale, dar nu și din zonele interdentare. Lipsa igienizarii acestor zone duce la formarea cariilor interdentare (frecvent în oglinda), dar și a pungilor parodontale.

Câteva semne ale cariei interdentare:

 1. La dinţii din faţă, cariile interdentare sunt mai uşor de observat, deoarece produc modificări de culoare.
 2. Rămân resturi alimentare între dinţi. Dacă observaţi că apar anumite zone în care stagnează alimente care se îndepărteză greu şi este nevoie să apelaţi la scobitori, este posibil să fi apărut o carie. Evitaţi să folosiţi scobitorile, deoarece traumatizează gingia.
 3. Aţa dentară se rupe sau este scămoşată după utilizare. Acest lucru se întâmplă atunci când se formează o carie între dinţi.
 4. Se lărgeşte spaţiul dintre doi dinţi şi apare un miros neplăcut, din cauza resturilor alimentare care fermentează.
 5. Odată cu evoluţia în profunzime a cariei, apare şi durerea, mai ales la contactul cu alimentele dulci, reci şi acre.

Toţi dinţii sunt în contact între ei, printr-un punct de contact, care protejează gingia. Caria desfiinţează acest punct de contact. Prin urmare, alimentele ajung să traumatizeze papila interdentara care sângerează și se poate mari de volum.

Firul interdentar

Exista o mare varietate de fire, groase sau subtiri, cu suprafața cerata sau nu, cu sau fără fluor cu o porțiune scamosata care servește la curatarea sub corpul de punte (super floss).

Reguli de utilizare:

 1. Spalarea mâinilor;
 2. Utilizati aproximativ 40 cm de ata. Pentru fiecare spațiu interdentar se vor folosi în medie 2-3 cmde ata. Se infasoara cea mai mare parte a atei pe degetul mijlociu al unei mâini, și doar o mica parte pe degetul mijlociu al celeilalte mâini. Cu ajutorul degetului mare și a indexului se menține o porțiune de 2-3 cm de ata în tensiune.
 3. Introducerea interdentara se face cu grija pentru a nu leza papila. Trecerea punctului de contact interdentar se face prin miscari de du-te vino cu preiune controlata.
 4. După trecerea punctului de contact firul se curbeaza în jurul unuia din dinți și se efectueaza miscari verticale (de scoatere), cu firul în contact cu suprafața dentara, de 2-4 ori pentru fiecare dinte.
 5. Înainte de trecerea la următorul spațiu interdentar se ruleaza porțiunea de fir utilizata și se trece launa noua.
 6. Nu trebuie uitata fata distala a ultimului molar.

Floss holder (port fir)

Exista dispozitive speciale în forma de furca care usureaza curatarea cu firul interdentar. Se indica pacientilor cu dexteritate redusa, reflex accentuat de voma sau deschiderea limitata a gurii.

Firul se fixeaza în holder prin prinderea a 2-3 cm de fir în brațele furcii. Se efectueaza aceleași miscari ca cele descrise mai sus. Pot fi și de unica folosinta.

Superfloss-ul

Se indica:

 • spatiile interdentare largi;
 • indepartare placa dentara la nivelul dintilor stalpi de punte;
 • indepartare placa dentara de la nivelul fetei mucozale (dinspre gingie) a corpurilor de punte;
 • aparate ortodontice fixe. Periute interdentare

Se indica:

 • curatarea spatiilor interdentare deschise, fără punct de contact;
 • indepartarea placii dentare de la nivelul aparatelor ortodontice fixe;
 • indepartarea placii dentare de la nivelul implantelor și corpurilor de punte;
 • indepartarea placii dentare la nivelul dintilor parodontotici imobilizati și a dintilor parodontotici cu retractie gingivala și expunerea radacinii;
 • indepartarea placii dentare la nivelul furcatiilor gradul III la dintii parodontotici;

Descriere:

 • firele de plastic sunt infasurate în jurul unui suport de plastic sau metal;
 • pot fi unitufa cu un singur cuib de fire mai gros;
 • pot fi conice;
 • pot fi cilindrice;
 • pot avea dimensiuni diferite.

Tehnica

 • se introduc interdentar (nu se forteaza în spatiile interdentare);
 • se executa miscari dinspre vestibular (obraji) spre oral (palat/limba) și invers;

Dusul oral

Dusul oral este un mijloc auxiliar de igienizare indicat pentru indepartarea placii dentare și a detritusurilor din zonele greu accesibile, masajul gingival, pacienții cu lucrări protetice sau aparate ortodontice.

Se contraindica la pacienții cu dexteritate redusa sau cei cu boli infectioase transmisibile (pot produce bacteriemii).

Dusul bucal conține un recipient pentru apa (simpla sau apa de gura) și dispozitivele speciale cu anse prin care se orienteaza jetul de apa (continuu sau pulsatil). Deține un sistem de reglare a intensitatii jetului.

Jetul de apa se orienteaza interdentar și în jurul dintilor. Este important sa nu se directioneze în santul gingival pentru ca poate împinge placa și detritusul adânc în șanț și de asemenea la intentitate mare poate deteriora atasamentul gingival.toothdiagram2

Afecțiunile parodontale se refera la imbolnavirea parodontiului marginal (țesutul de menținere a dintelui în os). Afecțiunile parodontale sunt cea mai frecventa cauza a pierderii dintilor la adult. În funcție de gravitate, afecțiunile parodontale pot fi împărțite în gingivite și parodontite.

Gingivitele reprezinta inflamatia parodontiului marginal superficial. Exista numeroase forme de gingivite, însă majoritatea sunt cauzate de placa bacteriana. Gingivitele, în lipsa unui tratament corect, pot evolua în parodontite marginale.

Parodontitele marginale se instaleaza atunci când epiteliul jonctional este distrus și se pierde atasamentul gingiei de dinte. În aceasta situație se formeaza pungi parodontale și se distruge treptat suportul osos din jurul dintelui.

Boala parodontala evoluează ocult, fără foarte multe semne care sa trimită pacientul la medicul stomatolog. De multe ori singurul semn poate fi sangerarea gingivala spontana sau provocata de periajul dentar, iar mobilitatea dentara și dureri importante apar în stadiile foarte avansate.

Igiena orala și controlul de rutina la medicul stomatolog reprezinta cel mai bun mod de a preveni tratamente complexe și costisitoare ce presupun vizite dese și chinuitoare la cabinetul de medicina dentara.

Când efectuam igiena dentara? SPALAREA-DINTILOR-SI-FOLOSIREA-CORECTA-A-ATEI-DENTARE

Igienizarea trebuie efectuata de către pacient în fiecare zi, de cel puțin doua ori pe zi (dimineața și seara). Este foarte important ca după efectuarea periajului de seara sa nu mai consumam alimente sau băuturi cu excepția apei. De asemenea trebuie subliniat ca periajul de seara este cel mai important periaj al zilei și nu trebuie sub nici o forma sărit (bacteriile vor găsi pe durata somnului cele mai bune condiții să se dezvolte: căldura, umezeala, întuneric, substrat alimentar). În timpul zilei, clatirea energica a gurii urmata de indepartarea resturilor interdentare cu firul de ata dentara sau periute interdentare (după caz), sunt măsuri suficiente de igienizare.

La pacienţii cu afectare odonto-parodontală în special la cei cu boli a parodonţiului marginal, la cei cu risc cariogen mare sau la pacienţii care prezintă construcţii protetice complexe sau aparate ortodontice fixe se recomandă periajul dentar individual după fiecare masă.

Ideal, periajul trebuie efectuat imediat înaintea mesei (dimineața) sau la cel puțin o oră după masa (seara). În acest fel se previne aparitia eroziunilor dentare. Multe alimente contin acizi (ex. Băuturi acidulate, sucuri naturale) și după expunerea dintilor la contactul cu acizii suprafața smaltului este demineralizata superficial, proces reversibil prin remineralizare cu saruri din saliva. Dacă efectual periajul imediat după consumul acestor alimente aplicam forte mecanice pe o suprafața dentara demineralizata și în timp poate apărea lipsa de substanta.

 • Igienizarea de dimineața cuprinde: periajul dentar corect efectuat și clatitul cu apa de gura;
 • Igienizarea de seara cuprinde: periajul dentar, curatarea spatiilor interdentare și clatitul cu apa de gura.

Periajul gingivo-dentar

Periajul gingivo-dentar are ca și obiective:

 • indepartarea placii microbiene, a depozitelor moi de pe suprafetele gingivale accesibile și zonele gingivale adiacente;
 • stimularea circulatiei, vascularizatiei și keratinizarii normale a gingiei, creșterea tonusului functional.

Periuta de dinți manuala: exista o gama foarte larga de perii de dinți; în cele mai multe cazuri se preteaza cele cu perii de consistenta medie; se schimba cu una noua la intervale de 2-3 luni, sau dacă se constata ca perii sunt indoiti, rupti, evazati.

Periuta electrică: prezinta capete de schimb; se schimba capătul cu unul nou în momentul în care perii marker indica.

Peria se spala abundent după fiecare utilizare, se scutura bine de apa și se depoziteaza în baie în poziție verticala, astfel încât să nu intre în contact cu alte periute și să se poată aerisi (ferita de medii inchise și umede). Fiecare membru al familiei are propria periuta de dinți. Se indica alternarea a doua periute pentru același membru al familiei.

Timpul de periaj: 3-5 minute periajul manual; 2 minute periajul electric.

Periajul corect trebuie să fie efectuat pe toți dinții, pe toate suprafetele dentare (atât exterioare înspre obraji, cât și interioare înspre limba și palat).

Periajul manual

Periuta se aplica pe câte un grup de dinți la un unghi de 45 de grade fata de axul lung al dintelui, cu capătul filamentelor orientat spre santul gingival. Se efectueaza miscari ample, semicirculare în plan vertical, dinspre gingie spre suprafața ocluzala/muchia incizala (sunt contraindicate mișcările de periaj orizontale). După desprinderea periei de pe dinte se reia mișcarea de 5-6 ori pentru fiecare grup de dinți. Pentru suprafetele ocluzale se aplica peria cu capătul filamentelor în santuri și gropite, se efectueaza o ușoară presiune și miscari vibratorii mezio-distale.

Periajul electric

 

Exista o gama foarte larga de periute electrice pe piața. Scopul lor initial a fost pentru permiterea efectuarii unui periaj corect în cazul persoanelor cu dizabilitati

Pentru imbunatatirea tehnicii de periaj se poate utiliza un revelator de placa care coloreaza depozitele. Astfel pacientul poate avea un control vizual asupra depozitelor de placa de pe suprafața dentara și asupra eficientei cu care le îndepărtează prin periaj.

Curatarea spatiilor interdentare (dental floss) images (1)

 

Periajul dentar și curatarea spatiilor interdentare ajuta la mentinerea sănătății cavitatii orale, prevenind caria dentara și imbolnavirea parodontiului marginal. Alte mijloace auxiliare sunt apa de gura, periajul fetei dorsale a limbii și nu în ultimul rând o diata echilibrata cu consum limitat de băuturi și alimente bogate în zahăr. În cazul fumatorilor, renuntarea la fumat îmbunătățește considerabil igiena orala. Controlul periodic la medicul dentist trebuie efectuat la 6 luni- 1 an.

De ce este importanta igiena orala?

O igiena orala corecta îndepărtează placa bacteriana, cauza principala a cariei dentare și a afectiunilor parodontale.

Placa bacteriana este depozitul moale care se formeaza pe suprafața dentara. Acesta este compus din bacterii, resturi alimentare și saliva.

Tartrul dentar este format din placa dentara calcificata. El adera ferm la suprafața dentara și poate fi îndepărtat numai cu instrumentar specific de către medicul dentist.

În lipsa igienei dentare corecte apar frecvent:

Caria dentara

Apare sub form unei lipse de substanta pe suprafața dintilor. Cauza principala este mentinerea placii dentare pe suprafața dintilor timp îndelungat. Bacteriile din palca dentara consuma compusi din resturile alimentare și elimina acizi. Acești acizi mentinuti în contact cu suprafața smaltului îl demineralizeaza.

Afectiuni parodontale

Afecțiunile parodontale se refera la imbolnavirea parodontiului marginal (țesutul de menținere a dintelui în os). Afecțiunile parodontale sunt cea mai frecventa cauza a pierderii dintilor la adult. În funcție de gravitate, afecțiunile parodontale pot fi împărțite în gingivite și parodontite.

Gingivitele reprezinta inflamatia parodontiului marginal superficial. Exista numeroase forme de gingivite, însă majoritatea sunt cauzate de placa bacteriana. Gingivitele, în lipsa unui tratament corect, pot evolua în parodontite marginale.

Parodontitele marginale se instaleaza atunci când epiteliul jonctional este distrus și se pierde atasamentul gingiei de dinte. În aceasta situație se formeaza pungi parodontale și se distruge treptat suportul osos din jurul dintelui.

Boala parodontala evoluează ocult, fără foarte multe semne care sa trimită pacientul la medicul stomatolog. De multe ori singurul semn poate fi sangerarea gingivala spontana sau provocata de periajul dentar, iar mobilitatea dentara și dureri importante apar în stadiile foarte avansate.

Igiena orala și controlul de rutina la medicul stomatolog reprezinta cel mai bun mod de a preveni tratamente complexe și costisitoare ce presupun vizite dese și chinuitoare la cabinetul de medicina dentara.

Când efectuam igiena dentara?

Igienizarea trebuie efectuata de către pacient în fiecare zi, de cel puțin doua ori pe zi (dimineața și seara). Este foarte important ca după efectuarea periajului de seara sa nu mai consumam alimente sau băuturi cu excepția apei. De asemenea trebuie subliniat ca periajul de seara este cel mai important periaj al zilei și nu trebuie sub nici o forma sărit (bacteriile vor găsi pe durata somnului cele mai bune condiții să se dezvolte: căldura, umezeala, întuneric, substrat alimentar). În timpul zilei, clatirea energica a gurii urmata de indepartarea resturilor interdentare cu firul de ata dentara sau periute interdentare (după caz), sunt măsuri suficiente de igienizare.

La pacienţii cu afectare odonto-parodontală în special la cei cu boli a parodonţiului marginal, la cei cu risc cariogen mare sau la pacienţii care prezintă construcţii protetice complexe sau aparate ortodontice fixe se recomandă periajul dentar individual după fiecare masă.

Ideal, periajul trebuie efectuat imediat înaintea mesei (dimineața) sau la cel puțin o oră după masa (seara). În acest fel se previne aparitia eroziunilor dentare. Multe alimente contin acizi (ex. Băuturi acidulate, sucuri naturale) și după expunerea dintilor la contactul cu acizii suprafața smaltului este demineralizata superficial, proces reversibil prin remineralizare cu saruri din saliva. Dacă efectual periajul imediat după consumul acestor alimente aplicam forte mecanice pe o suprafața dentara demineralizata și în timp poate apărea lipsa de substanta.

 • Igienizarea de dimineața cuprinde: periajul dentar corect efectuat și clatitul cu apa de gura;
 • Igienizarea de seara cuprinde: periajul dentar, curatarea spatiilor interdentare și clatitul cu apa de gura.

Periajul gingivo-dentar

Periajul gingivo-dentar are ca și obiective:

 • indepartarea placii microbiene, a depozitelor moi de pe suprafetele gingivale accesibile și zonele gingivale adiacente;
 • stimularea circulatiei, vascularizatiei și keratinizarii normale a gingiei, creșterea tonusului functional.

Periuta de dinți manuala: exista o gama foarte larga de perii de dinți; în cele mai multe cazuri se preteaza cele cu perii de consistenta medie; se schimba cu una noua la intervale de 2-3 luni, sau dacă se constata ca perii sunt indoiti, rupti, evazati.

Periuta electrică: prezinta capete de schimb; se schimba capătul cu unul nou în momentul în care perii marker indica.

Peria se spala abundent după fiecare utilizare, se scutura bine de apa și se depoziteaza în baie în poziție verticala, astfel încât să nu intre în contact cu alte periute și să se poată aerisi (ferita de medii inchise și umede). Fiecare membru al familiei are propria periuta de dinți. Se indica alternarea a doua periute pentru același membru al familiei.

Timpul de periaj: 3-5 minute periajul manual; 2 minute periajul electric.

Periajul corect trebuie să fie efectuat pe toți dinții, pe toate suprafetele dentare (atât exterioare înspre obraji, cât și interioare înspre limba și palat).

Periajul manual

Periuta se aplica pe câte un grup de dinți la un unghi de 45 de grade fata de axul lung al dintelui, cu capătul filamentelor orientat spre santul gingival. Se efectueaza miscari ample, semicirculare în plan vertical, dinspre gingie spre suprafața ocluzala/muchia incizala (sunt contraindicate mișcările de periaj orizontale). După desprinderea periei de pe dinte se reia mișcarea de 5-6 ori pentru fiecare grup de dinți. Pentru suprafetele ocluzale se aplica peria cu capătul filamentelor în santuri și gropite, se efectueaza o ușoară presiune și miscari vibratorii mezio-distale.

Periajul electric

 

Exista o gama foarte larga de periute electrice pe piața. Scopul lor initial a fost pentru permiterea efectuarii unui periaj corect în cazul persoanelor cu dizabilitati

Pentru imbunatatirea tehnicii de periaj se poate utiliza un revelator de placa care coloreaza depozitele. Astfel pacientul poate avea un control vizual asupra depozitelor de placa de pe suprafața dentara și asupra eficientei cu care le îndepărtează prin periaj.

Curatarea spatiilor interdentare (dental floss)

Periajul gingivo-dentar prin tehnica manuala sau electrică indeprteaza depozitele din zonele accesibile: fete vestibulare, orale și ocluzale, dar nu și din zonele interdentare. Lipsa igienizarii acestor zone duce la formarea cariilor interdentare (frecvent în oglinda), dar și a pungilor parodontale.

Câteva semne ale cariei interdentare:

 1. La dinţii din faţă, cariile interdentare sunt mai uşor de observat, deoarece produc modificări de culoare.
 2. Rămân resturi alimentare între dinţi. Dacă observaţi că apar anumite zone în care stagnează alimente care se îndepărteză greu şi este nevoie să apelaţi la scobitori, este posibil să fi apărut o carie. Evitaţi să folosiţi scobitorile, deoarece traumatizează gingia.
 3. Aţa dentară se rupe sau este scămoşată după utilizare. Acest lucru se întâmplă atunci când se formează o carie între dinţi.
 4. Se lărgeşte spaţiul dintre doi dinţi şi apare un miros neplăcut, din cauza resturilor alimentare care fermentează.
 5. Odată cu evoluţia în profunzime a cariei, apare şi durerea, mai ales la contactul cu alimentele dulci, reci şi acre.

Toţi dinţii sunt în contact între ei, printr-un punct de contact, care protejează gingia. Caria desfiinţează acest punct de contact. Prin urmare, alimentele ajung să traumatizeze papila interdentara care sângerează și se poate mari de volum.

Firul interdentar

Exista o mare varietate de fire, groase sau subtiri, cu suprafața cerata sau nu, cu sau fără fluor cu o porțiune scamosata care servește la curatarea sub corpul de punte (super floss).

Reguli de utilizare:

 1. Spalarea mâinilor;
 2. Utilizati aproximativ 40 cm de ata. Pentru fiecare spațiu interdentar se vor folosi în medie 2-3 cmde ata. Se infasoara cea mai mare parte a atei pe degetul mijlociu al unei mâini, și doar o mica parte pe degetul mijlociu al celeilalte mâini. Cu ajutorul degetului mare și a indexului se menține o porțiune de 2-3 cm de ata în tensiune.
 3. Introducerea interdentara se face cu grija pentru a nu leza papila. Trecerea punctului de contact interdentar se face prin miscari de du-te vino cu preiune controlata.
 4. După trecerea punctului de contact firul se curbeaza în jurul unuia din dinți și se efectueaza miscari verticale (de scoatere), cu firul în contact cu suprafața dentara, de 2-4 ori pentru fiecare dinte.
 5. Înainte de trecerea la următorul spațiu interdentar se ruleaza porțiunea de fir utilizata și se trece launa noua.
 6. Nu trebuie uitata fata distala a ultimului molar.

Floss holder (port fir)

Exista dispozitive speciale în forma de furca care usureaza curatarea cu firul interdentar. Se indica pacientilor cu dexteritate redusa, reflex accentuat de voma sau deschiderea limitata a gurii.

Firul se fixeaza în holder prin prinderea a 2-3 cm de fir în brațele furcii. Se efectueaza aceleași miscari ca cele descrise mai sus. Pot fi și de unica folosinta.

Superfloss-ul

Se indica:

 • spatiile interdentare largi;
 • indepartare placa dentara la nivelul dintilor stalpi de punte;
 • indepartare placa dentara de la nivelul fetei mucozale (dinspre gingie) a corpurilor de punte;
 • aparate ortodontice fixe. Periute interdentare

Se indica:

 • curatarea spatiilor interdentare deschise, fără punct de contact;
 • indepartarea placii dentare de la nivelul aparatelor ortodontice fixe;
 • indepartarea placii dentare de la nivelul implantelor și corpurilor de punte;
 • indepartarea placii dentare la nivelul dintilor parodontotici imobilizati și a dintilor parodontotici cu retractie gingivala și expunerea radacinii;
 • indepartarea placii dentare la nivelul furcatiilor gradul III la dintii parodontotici;

Descriere:

 • firele de plastic sunt infasurate în jurul unui suport de plastic sau metal;
 • pot fi unitufa cu un singur cuib de fire mai gros;
 • pot fi conice;
 • pot fi cilindrice;
 • pot avea dimensiuni diferite.

Tehnica

 • se introduc interdentar (nu se forteaza în spatiile interdentare);
 • se executa miscari dinspre vestibular (obraji) spre oral (palat/limba) și invers;

Dusul oral

Dusul oral este un mijloc auxiliar de igienizare indicat pentru indepartarea placii dentare și a detritusurilor din zonele greu accesibile, masajul gingival, pacienții cu lucrări protetice sau aparate ortodontice.

Se contraindica la pacienții cu dexteritate redusa sau cei cu boli infectioase transmisibile (pot produce bacteriemii).

Dusul bucal conține un recipient pentru apa (simpla sau apa de gura) și dispozitivele speciale cu anse prin care se orienteaza jetul de apa (continuu sau pulsatil). Deține un sistem de reglare a intensitatii jetului.

Jetul de apa se orienteaza interdentar și în jurul dintilor. Este important sa nu se directioneze în santul gingival pentru ca poate împinge placa și detritusul adânc în șanț și de asemenea la intentitate mare poate deteriora atasamentul gingival.images (1)

Periajul gingivo-dentar prin tehnica manuala sau electrică indeprteaza depozitele din zonele accesibile: fete vestibulare, orale și ocluzale, dar nu și din zonele interdentare. Lipsa igienizarii acestor zone duce la formarea cariilor interdentare (frecvent în oglinda), dar și a pungilor parodontale.

Câteva semne ale cariei interdentare:

 1. La dinţii din faţă, cariile interdentare sunt mai uşor de observat, deoarece produc modificări de culoare.
 2. Rămân resturi alimentare între dinţi. Dacă observaţi că apar anumite zone în care stagnează alimente care se îndepărteză greu şi este nevoie să apelaţi la scobitori, este posibil să fi apărut o carie. Evitaţi să folosiţi scobitorile, deoarece traumatizează gingia.
 3. Aţa dentară se rupe sau este scămoşată după utilizare. Acest lucru se întâmplă atunci când se formează o carie între dinţi.
 4. Se lărgeşte spaţiul dintre doi dinţi şi apare un miros neplăcut, din cauza resturilor alimentare care fermentează.
 5. Odată cu evoluţia în profunzime a cariei, apare şi durerea, mai ales la contactul cu alimentele dulci, reci şi acre.

Toţi dinţii sunt în contact între ei, printr-un punct de contact, care protejează gingia. Caria desfiinţează acest punct de contact. Prin urmare, alimentele ajung să traumatizeze papila interdentara care sângerează și se poate mari de volum.

Firul interdentarfloss1

Exista o mare varietate de fire, groase sau subtiri, cu suprafața cerata sau nu, cu sau fără fluor cu o porțiune scamosata care servește la curatarea sub corpul de punte (super floss).

Reguli de utilizare:

 1. Spalarea mâinilor;
 2. Utilizati aproximativ 40 cm de ata. Pentru fiecare spațiu interdentar se vor folosi în medie 2-3 cmde ata. Se infasoara cea mai mare parte a atei pe degetul mijlociu al unei mâini, și doar o mica parte pe degetul mijlociu al celeilalte mâini. Cu ajutorul degetului mare și a indexului se menține o porțiune de 2-3 cm de ata în tensiune.
 3. Introducerea interdentara se face cu grija pentru a nu leza papila. Trecerea punctului de contact interdentar se face prin miscari de du-te vino cu preiune controlata.
 4. După trecerea punctului de contact firul se curbeaza în jurul unuia din dinți și se efectueaza miscari verticale (de scoatere), cu firul în contact cu suprafața dentara, de 2-4 ori pentru fiecare dinte.
 5. Înainte de trecerea la următorul spațiu interdentar se ruleaza porțiunea de fir utilizata și se trece launa noua.
 6. Nu trebuie uitata fata distala a ultimului molar.

Floss holder (port fir)

Exista dispozitive speciale în forma de furca care usureaza curatarea cu firul interdentar. Se indica pacientilor cu dexteritate redusa, reflex accentuat de voma sau deschiderea limitata a gurii.

Firul se fixeaza în holder prin prinderea a 2-3 cm de fir în brațele furcii. Se efectueaza aceleași miscari ca cele descrise mai sus. Pot fi și de unica folosinta.

Superfloss-ul floss3

Se indica:

 • spatiile interdentare largi;
 • indepartare placa dentara la nivelul dintilor stalpi de punte;
 • indepartare placa dentara de la nivelul fetei mucozale (dinspre gingie) a corpurilor de punte;
 • aparate ortodontice fixe. Periute interdentare

Se indica:

 • curatarea spatiilor interdentare deschise, fără punct de contact;
 • indepartarea placii dentare de la nivelul aparatelor ortodontice fixe;
 • indepartarea placii dentare de la nivelul implantelor și corpurilor de punte;
 • indepartarea placii dentare la nivelul dintilor parodontotici imobilizati și a dintilor parodontotici cu retractie gingivala și expunerea radacinii;
 • indepartarea placii dentare la nivelul furcatiilor gradul III la dintii parodontotici;

Descriere:

 • firele de plastic sunt infasurate în jurul unui suport de plastic sau metal;
 • pot fi unitufa cu un singur cuib de fire mai gros;
 • pot fi conice;
 • pot fi cilindrice;
 • pot avea dimensiuni diferite.

Tehnica

 • se introduc interdentar (nu se forteaza în spatiile interdentare);
 • se executa miscari dinspre vestibular (obraji) spre oral (palat/limba) și invers;

Dusul oral

Dusul oral este un mijloc auxiliar de igienizare indicat pentru indepartarea placii dentare și a detritusurilor din zonele greu accesibile, masajul gingival, pacienții cu lucrări protetice sau aparate ortodontice.

Se contraindica la pacienții cu dexteritate redusa sau cei cu boli infectioase transmisibile (pot produce bacteriemii).

Dusul bucal conține un recipient pentru apa (simpla sau apa de gura) și dispozitivele speciale cu anse prin care se orienteaza jetul de apa (continuu sau pulsatil). Deține un sistem de reglare a intensitatii jetului.

Jetul de apa se orienteaza interdentar și în jurul dintilor. Este important sa nu se directioneze în santul gingival pentru ca poate împinge placa și detritusul adânc în șanț și de asemenea la intentitate mare poate deteriora atasamentul gingival.