Iata ce se intampla cand NU te speli pe dinti

Probabil ti s-a spus de muuult prea multe ori ca spalatul pe dinti zilnic este o masura esentiala pe care o iei pentru sanatatea ta. Dupa o vreme, cam iei sfatul de buna si te gandesti: „O fi ceva vorba din batrani… ”

Asa ca decat sa iti vorbim despre beneficiile spalatului pe dinti, noi vrem sa iti spunem astazi despre ce se intampla atunci cand nu o faci. E fun. E interesant. Si te-ar putea face sa vezi rutina orala altfel.

Sa vedem…

De ce trebuie sa te speli pe dinti?

Daca ai nevoie de o improspatare de memorie, nu esti singur…

Potrivit unui studiu realizat de GSK Consumer Healthcare din 2014 pana in 2017, intre 11,5% si 21% dintre romani se spala pe dinti doar de doua ori pe saptamana. Dintre acestia, 32% sunt adulti cu varste cuprinse intre 25-30 de ani, iar 15% sunt copii cu varstele cuprinse intre 11 si 15 ani.

Aproape 80% au afirmat ca merg la medicul stomatolog doar cand apar probleme dentare, asociind experienta la dentist cu un rau necesar.

Pe cand cariile apar in ciuda celor mai bune eforturi ale noastre, una din cele mai bune moduri de a preveni si elimina formarea de carii este sa eliminam placa bacteriana, efecuand un periaj corect si folosind ata dentara zilnic.

Ce se intampla cand NU ne spalam pe dinti?

Colegiul de Stomatologie din Chicago a descoperit intr-un studiu in 2017 ca in gura noastra traiesc intre 200 si 300 de specii de bacterii. Atunci cand nu ne periem, acele bacterii exceleaza, consumand particulele de mancare si de zahar care in cele din urma, cauzeaza carii.

Daca sari peste rutina ta orala o singura data, vei observa ca interactiunea dintre aceste particule si dintre bacterii cauzeaza un gust si un miros neplacut in gura ta. Mai mult, aceasta acumulare de bacterii se poate transmite prin contact direct, cum ar fi printr-un sarut.

Daca sari peste rutina ta orala o singura data, consecintele sunt asadar, nu foarte grave (desi va trebui sa recuperezi cu un periaj si ata dentara cat de curand). Dar daca ai sarit peste periaj si ata dentara cateva zile la rand, creste si riscul de pierdere a tesutului din jurul dintilor si a eroziunii acestora.

De ce merita sa inveti sa te periezi corect?

Unii oameni sunt mai predispusi la formarea de carii.

Daca nu esti sigur unde te incadrezi, poarta o discutie cu medicul tau stomatolog. Te va intreba de istoricul medical al familiei tale si iti va face un control complet. Daca esti mai sensibil la formarea de carii, merita sa te informezi cu privire la ce inseamna sa ai o rutina orala sanatoasa.

Poti controla formarea de bacterii din gura ta, spalandu-te pe dinti de doua ori pe zi si folosind ata dentara zilnic. Acest obicei simplu, de cateva minute pe zi, are efecte pe termen lung si este una din cele mai simple investitii pe care le faci pentru sanatatea ta.

Propune-ti cateva obiceiuri simple: periaj dimineata si seara si folosirea atei dentare seara sau in partea zilei in care ai mai mult timp. Ingrijirea consistenta iti poate imbunatati calitatea vietii si te poate scuti de costuri medicale ridicate.

Periaza-te mai bine, mai des si bucura-te de un zambet sanatos!

Ti-a placut articolul nostru?

Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.

Ti-a placut articolul nostru?

Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.