Healthy Teeth Aprilie – Luna constientizarii cancerului oral

Luna de luna, Healthy Teeth iti aduce la cunostinta informatii relevante si educationale despre sanatatea ta orala si a intregii tale familii.
Iar ca informatiile oferite sa fie cat mai ample, mai specializate si sa ne asiguram ca iti raspundem la toate intrebarile, alegem o tema in fiecare luna si o discutam pe-ndelete.
Luna aprilie este luna constientizarii cancerului oral – care sunt simptomele, implicatiile si optiunile pentru tratament? Dar inainte sa intram in detalii, discutam intai despre ce este cancerul si cum se manifesta.
Ce este cancerul?
Cancerul este o boala care apare cand in organism are loc o diviziune necontrolata de celule anormale. Aceste celule pot fi canceroase sau maligne.
Cancerul oral se dezvolta pe buze si apare de obicei pe buza de jos, in gura, in glandele salivare, in amigdale, in spatele gatului, in esofag si pe limba sau in tesutul moale al gurii.
Potrivit unui studiu realizat de WHO in 2017, decesele ca urmare a cancerului oral in Romania au ajuns la 2,342 si reprezinta 0.99% din totalul deceselor. Mai mult de jumatate din cei diagnosticati cu cancer oral supravietuiesc dupa 5 ani. Daca aceasta conditie este identificata in primele sale etape, cresc sansele de succes ale tratamentelor.
Medicii stomatologi cauta semnele de cancer oral in timpul vizitelor bianuale. Totusi, este bine ca si tu sa cunosti semnele, pentru a le putea aduce la cunostinta medicului cat de curand posibil.
Semne si simptome
Din cauza ca preventia este mereu cel mai bun tratament, noi te sfatuim sa mergi degraba la medicul tau stomatolog, odata ce observi ca oricare din simptomele de mai jos persista mai mult de 2 saptamani:
• Leziuni, umflaturi, noduri sau zone ingrosate, care apar oriunde in gura ta, in jurul gurii tale sau in gat
• Zone de leziuni rosii sau albe in gura sau pe buzele tale
• Sentimentul unui nodul sau a unui obiect blocat in gat
• Umflaturi care fac purtarea de proteze incomoda
• Amorteala, durere sau sensibilitate acuta oriunde in gura, inclusiv pe limba
• Durere in una din urechi fara probleme de auz
• Miscare dificila a maxilarului sau a limbii, sau probleme de mestecat, de inghitit sau de vorbit
• Pierderea dintilor, fara nicio cauza medicala
• Raguseala sau dureri de gat care persista
Cum apare?
Cu toate ca specialistii nu au identificat inca o cauza concreta a aparitiei cancerului oral, sunt unii factori de stil de viata care contribuie la cresterea riscului acestei boli.
Tutunul de orice tip, fie tigari, trabucuri, pipe sau tutun care nu produce fum, contribuie la cresterea riscului de cancer. De fapt, Fundatia Cancerului Oral a descoperit ca 90% din cei cu cancer oral sunt consumatori de tutun.
Consumul excesiv de alcool contribuie la sanse mai mari de a face cancer, iar acest risc este cu atat mai mare daca persoana este si fumatoare, si consumatoare de alcool. Pe langa tutun si alcool, varsta si obiceiurile alimentare sunt un factor influentator. Cele mai multe cazuri de cancer oral apar la persoane trecute de varsta de 40 de ani, iar un regim alimentar cu deficit de fructe si legume il poate face mai usor de contactat.
Expunerea la soare poate afecta aparitia cancerului pe buze, iar recent, s-a constatat ca rata de cancer oral asociata cu boala cu transmitere sexuala papilomavirus a avut o crestere considerabila.
Diagnosticare si tratament
Examinarile pentru identificarea cancerului oral la medicul dentist sunt rapide, fara durere si esentiale pentru detectarea conditiei in primele etape. La un control de rutina care are in vedere controlul dintilor si a gingiilor, medicul stomatolog se uita si la buze si la fata pentru a intelege stadiul conditiei si daca avanseaza si spre alte zone.
La acest control, medicul poate palpa gatul si maxilarul si examineaza suprafata limbii. Aceste controale se recomanda sa fie facute odata la fiecare 6 luni. Un medic care suspecteaza cancer oral va recomanda o biopsie a zonei. Daca diagnosticul este pozitiv, chirurgia este recomandata pentru tratarea zonei afectate, iar foarte des, aceasta operatie este urmata de tratament cu radiatii si chimioterapie.
Cea mai buna optiune
… este preventia! Ai grija sa intretii o rutina orala sanatoasa pentru a preveni formarea cariilor si a bolilor gingivale.
• Foloseste pasta de dinti cu fluor
• Spala-te pe dinti de 2 ori pe zi
• Foloseste ata dentara
• Limiteaza consumul de dulciuri
Tine cont si de stilul tau de viata si incurajeaza un consum moderat de alcool, tutun si expunere la soare, pentru ca acestea pot scadea enorm riscul de a face cancer oral.
In cele din urma, daca cunosti semnele si simptomele cancerului oral si mergi in vizita la medicul tau stomatolog de doua ori pe an, semnele pot fi identificate din timp si masuri pot fi luate inainte sa devina o problema serioasa.