Healthy Teeth Aprilie: Cum identificam si tratam cancerul la buze?

In luna aprilie, Healthy Teeth discuta despre constientizarea cancerului oral. Ce este acest tip de cancer, care sunt principalii factori care determina formarea sa si care sunt optiunile de tratament?
 
Daca vrei sa descoperi subiectul impreuna cu noi, citeste si primul articol din serie:
 
Healthy Teeth Aprilie – Luna constientizarii cancerului oral

 


 
Cancerul de piele este cea mai rara si periculoasa forma de cancer, potrivit Societatii Americane A Cancerului.

Pe cand cancerul de piele poate sa apara oriunde pe corp, rar il inalnim in cavitatea bucala. Fundatia Canderului Oral afirma ca formele orale de cancer, inclusiv cel la buze, constituie intre 0,2% si 8% din toate tipurile de cancer de piele.

Cazurile cancerului la buze sunt extrem de rare, dar daca nu sunt diagnosticate la timp, pot avea consecinte grave.

Diagnostic si tratament

 
Cancerul la buze are aparitia unor zone decolorate pe buze, care se transforma in tumori. Pielea poate avea o tenta rosiatica, violeta, maro sau neagra. Fundatia Cancerului Oral mentioneaza ca din cauza ca acest tip de cancer se dezvolta pe o perioada de timp, deseori, diagnosticul se face abia in etapele mai tarzii ale bolii.

Potrivit unui raport publicat de BMC, orice leziuni pigmentate in gura sau pe buze ar trebui examinate, apeland la o biopsie. Cancerul de piele cere diagnostic rapid pentru a preveni extinderea bolii. Odata diagnosticat, medicul stomatolog face un plan de tratament specializat, care poate sa includa:

• Interventie chirugicala
• Tratamente medicamentoase
• Radioterapie
• Imunoterapie
 

Etapele cancerului oral

 
Aceste etape reflecta cat de mult cancerul s-a extins si cat de mult a progresat in tesuturile de sub piele. Identificarea etapei curente ajuta medicul stomatolog sa determine ce masuri trebuiesc luate si care sunt cele mai bune tratamente pe termen lung.

In etapele 0 si 1, tumorile sunt identificate, ceea ce inseamna ca sunt izolate. Acestea sunt considerate non-invazive si prezinta un risc scazut de extindere. Tipul de cancer de piele in etapa 0 a patruns in stratul exterior pielii (epiderma), iar cel in etapa 1 a patruns in urmatorul strat de piele (derma).

Cancerul de piele in etapa 2 prezinta un risc mai mare de a se extinde spre nodulii limfatici si alte zone de langa tumoare. In etapele 3 si 4, cancerul s-a extins spre alte zone ale corpului si sansele de supravietuire depind foarte mult de zonele afectate si de gradul la care au fost afectate.

Cum este cancerul oral diferit de alte tipuri de cancer?

 
Aproape 1 la 5 oameni fac o forma de cancer la un moment dat in viata lor, inclusiv cancer la buze, care se manifesta ca portiuni rosiatice si aspre la suprafata pielii, care pot sangera. Acest tip de cancer oral poate fi cauzat de radiatiile UV de la expunerea la soare si obiceiuri precum fumatul si consumul excesiv de alcool. Este usor de prevenit, folosind crema de soare pe toata suprafata corpului, inclusiv pe buze. Medicul stomatolog poate oferi solutii pentru tratament, atata vreme cat cancerul este depistat in primele etape.

Din pacate, nu exista strategii pentru a preveni total formarea cancerului la buze. Cea mai buna metoda de a te asigura de sanatatea ta este auto-examinarea buzelor si semnalarea oricaror schimbari la medicul stomatolog. Fii atent mereu la culoarea buzelor, precum si la dezvoltarea umflaturilor sau a suprafetelor mai aspre. Daca observi o zona suspecta, vorbeste urgent cu medicul tau stomatolog.

Ti-a placut articolul nostru?

Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.

Ti-a placut articolul nostru?

Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.