Ghidul complet despre scrasnitul din dinti (sau bruxism)
Obisnuiesti sa scrasnesti din dinti? Cei mai multi dintre noi facem asta atunci cand suntem stresati, nervosi, cand ridicam obiecte grele sau cand dormim.
In termeni medicali, ii spunem bruxism.
Cercetatorii au descoperit ca aceasta conditie afecteaza 10% din populatia globului si este una din tulburarile somnului cele mai rar diagnosticate. Aceasta poate afecta sanatatea dentara, chiar pana si la pierderea dintilor.
Daca te regasesti in descrierea de mai sus, iata ce ar trebui sa stii despre bruxism:
1. Daca suferi de bruxism, poti suferi si de migrene
Aceasta conditie iti afecteaza muschii temporali. Alte simptome includ discomfortul maxilar, gat si umeri rigizi si dureri in urechi.
2. Una din cauzele bruxismului este stresul
Bruxismul este o conditie care nu a fost cercetata indeajuns de medici specialisti. In momentul de fata, se considera ca stresul, anxietatea si agresivitatea sunt cateva dintre cauzele principale ale acestei conditii. Cauze fizice includ anomalii dento-maxilare si complicatii orale datorita bolii Parkinson.
3. Bruxismul poate duce si la pierderea prematura a dintilor
Cand scrasnim frecvent din dinti, acestia devin slabiti, fracturati sau tociti. Pe perioada lunga de timp, acestia pot ceda si cadea. Medicii stomatologi recomanda pacientilor care se confrunta cu asemenea probleme, chirugii dentare precum implanturi si proteze.
4. Cu toate ca bruxismul afecteaza multi oameni, abia un sfert din cei care sufera de aceasta conditie sunt constienti de ea
Acest lucru este din cauza ca bruxismul are loc cel mai des noaptea, in timpul somnului. Pacientii care se confrunta cu problema asta au parte de dureri maxilare si dureri de cap diminetile, dar nu isi dau seama ca in timpul noptii scrasnesc din dinti.
5. Bruxismul iti afecteaza mai mult decat dintii
Din cauza ca are un efect direct asupra dintilor, lumea nu se gandeste ca bruxismul poate cauza probleme si in afara cavitatii bucale. Insa aceasta conditie poate agrava articulatiile faciale, in special cele care se gasesc in obraji si in partea inferioara a maxilarului. O problema acuta de bruxism poate duce la dureri in urechi, dureri maxilare si distorsiune faciala.
6. Nu exista tratament medicamentos pentru bruxism
… In schimb, sunt cateva produse si aparaturi medicale care pot ameliora aceasta conditie. Cu multa rabdare si consistenta, bruxismul poate fi tratat in mod permanent.
Medicii stomatologi recomanda gutiere acrilice care sunt gandite sa reduca miscarea dintilor in timpul somnului. Acest lucru poate face somnul mai incomod, dar cel putin poate preveni scrasnitul din dinti pe termen lung.
7. Bruxismul este cauza principala a retractiei gingivale
Atunci cand scrasnesti din dinti, iti este afectata si gingia. Aceasta fiind slabita, poate duce la pierderea dintilor si la largirea spatiilor dintre dinti, unde se strang bacteriile.
8. Cel mai des, bruxismul are loc in timpul somnului
In timp de dormim, procesul subconstient controleaza activitatile neuromusculare ale organismului. Acesta este motivul pentru care suntem fizic activi in timpul somnului si scrasnim din dinti.
Mai mult de atat – sunt pacienti care au raportat faptul ca scrasnesc din dinti pana si in timpul zilei, cand intampina provocari la lucru, se concentreaza pe sarcini mai solicitante intelectual sau cara obiecte grele. In timpul acestor procese, ei reproduc miscarile musculare pe care le aplica si in somn atunci cand scrasnesc din dinti.
In concluzie? Trateaza simptomele bruxismului si asigura-te ca iti pastrezi dintii intregi si sanatosi mai mult timp!
Ce se poate face in privinta bruxismului?
Cand esti constient ca suferi de bruxism, acesta se trateaza cu usurinta. Dar inainte de asta, asigura-te ca stii care este cauza.
Daca aceasta conditie este cauzata de stres, trebuie sa gasesti metode de a trata sursa problemei. Daca te confrunti cu o problema in viata ta, apeleaza la ajutorul unui medic specialist. Terapia cognitiv-comportamentala iti permite sa discuti problemele tale intr-un mediu sigur, in care esti incurajat sa gasesti solutii practice pentru a iesi din impas.
De altfel, daca ai un stil de viata in care esti mereu pe fuga, este cazul sa prioritizezi lucrurile importante pentru tine, dintre care sanatatea ta e pe locul 1. Astfel, odata ce ti-ai incheiat toate obligatiile, asigura-te ca iti dedici cateva ore doar pentru tine.
Practica yoga, asculta muzica, iesi la o plimbare – sau in alte cuvinte, dedica-te oricarei activitati te face sa te simti bine si asigura-te ca faci acest lucru zilnic.