Sanatatea orala a copilului meu – Un ghid pentru parinti
#HealthyTeethJune este la final de drum. Inainte de a incheia discutiile despre sanatatea orala a copilului tau (vom mai reveni noi cu update-uri si lunile urmatoare, stai linistit!), vrem sa iti prezentam o lista despre tot ce trebuie sa stii pentru a incuraja un stil de viata sanatos in familia ta.
Am adresat unele topicuri si in trecut, pe pagina noastra de Facebook. Altele, sunt informatii noi.
In orice caz, speram ca urmatoarele randuri sa iti fie de ajutor cand vine vorba de sanatatea dentara a copilului tau si sa iti ofere incredere atunci cand trebuie sa iei o decizie.
Inainte sa plojam in informatii noi…
Suntem un cabinet stomatologic, asa ca punem accent pe importanta igienei orale. Dar indiferent de domeniul de specialitate, medicii vorbesc despre dinti ca o parte integrala a sanatatii tale.
Revenind la domeniul nostru, noi la Healthy Teeth, consideram ca avand o rutina orala consistenta, tu si familia ta va veti putea bucura de un zambet frumos si sanatos toata viata.
Ingrijirea orala trebuie sa inceapa devreme…
Ba chiar inainte sa erupta primii dinti ai copilului tau! Dintii de lapte apar bebelusilor in jurul varstei de 6 luni. Pe langa faptul ca acestia ajuta copiii sa manance si sa invete sa vorbeasca corect, dintii de lapte sunt baza pe care se formeaza dintii permanenti.
Si ghici?… Parintii joaca un rol un rol extrem de important in ingrijirea orala a celor mici si a obiceiurile pe care acestia le dezvolta.
Prima vizita la medicul stomatolog trebuie sa aiba loc atunci cand copilul tau face 12 luni. Tot la prima vizita, se fac programari pentru vizite regulate.
Daca vrei sa afli mai multe despre evolutia dentara in primul an al copilului tau, avem o serie pe Facebook numita „Viata unui dintisor”. Urmareste-o mai jos!
Primii dinti ai copilului tau
Dintii de lapte si ingrijirea lor sunt importante pentru sanatatea tuturor copiilor. Am mai vorbit despre importanta dintilor de lapte aici si aici. Este, asadar, bine de stiut ca dintii de lapte sanatosi contribuie si la sanatatea dintilor permanenti si la o sanatate orala optima pe tot parcursul vietii.
Hai sa luam punctual fiecare notiune din aceasta etapa:
- Primii dinti erup incepand cu varsta de 6 luni – este un proces neplacut, dar complet natural al organismului.
- Dintii de lapte vor continua sa apara pana la varsta de 3 ani.
- In cele mai multe cazuri, aparitia primilor dinti de lapte cauzeaza disconfort si este evidenta cand cel mic saliveasca si e prost-dispus.
- Semnele ca incep sa apara dintii de lapte includ obraji rosii, gingii inflamate si nevoia celui mic de a roade obiecte.
- Simptome care NU sunt asociate cu primii dinti de lapte sunt febra, diareea si rinoreea. Un copil cu aceste simptome s-ar putea sa aiba nevoie de ingrijire medicala.
- Poti alina durerea micutului tau, masandu-i gingiile cu o bucata curata de tifon imbibata in apa rece si cu degetul tau curat.
- Evita folosirea gelurilor pentru dinti, decat daca acestea iti sunt recomandate de un medic stomatolog.
Tratament si ingrijire profesionala
Prima vizita a copilului tau trebuie sa aiba loc la varsta de 12 luni. In aceasta etapa, vizita este un simplu consult.
Cand cel mic sta in scaun, medicul incepe sa explice atat parintilor, cat si copiilor (prin joaca), ce sunt dintii, importanta lor si cum putem avea grija de ei. Astfel, copilul se obisnuieste treptat cu mediul cabinetului stomatologic.
Aceasta este o ocazie foarte buna si pentru parinti de a se familiariza cu masurile de ingrijire dentara pentru copiii lor. Dupa prima vizita, au loc programarile regulate pentru copii. Acestea sunt importante pentru a preveni boli dentare si pentru a monitoriza evolutia dintilor.
Frecventa si durata programarilor va depinde de varsta copiilor si de nevoile lor. In principu, daca nu sunt probleme de sanatate, este vorba de un consult odata la 6 luni.
Citeste si…
Sa punctam:
- Toate vizitele la medicul stomatolog dupa varsta de 12 luni includ un consult al dintilor si al gingiei.
- In unele cazuri, unii dinti vor avea nevoie de igienizare pentru a indeparta placa bacteriana.
- Daca dintii sunt patati, va fi nevoie de un periaj.
- Tratamentele cu fluor depind de riscul celui mic de a face carii. Pentru a determina acest risc, cel mic va trebui sa se prezinte la medic conform programarilor.
- Medicul stomatolog va va oferi tie si copilului tau informatii foarte utile despre cum se realizeaza un periaj corect, cum se foloseste ata dentara, ce produse de ingrijire dentara sunt cele mai recomandate pentru copilul tau si ce inseamna o nutritie adecvata.
- La aceste programari, ai ocazia sa discuti orice nelamuriri ai in privinta igienei orala a copilului tau cu medicul stomatolog.
Carii – Cauze si riscuri
Copiii pot suferi de infectii orale si de carii in primele etape ale copilariei.
Riscul de a face carii poate fi:
- Genetic,
- Influentat de cantitatea de zahar din regimul alimentar al copilului,
- Influentat de timpul si de frecventa meselor.
Copiii mici care au un risc ridicat de a face carii sunt predispusi si la formarea cariilor ca adulti.
Cel mai important este eliminarea placii bacteriene (un strat subtire de bacterii care inveleste dintii). Aceasta, ramanand netratata, poate contribui la aparitia cariilor.
Metode de preventie si ponturi ajutatoare
Cariile pot fi prevenite, in cea mai mare parte, prin eliminarea placii bacteriene si prin controlul cantitatii de zahar din regimul alimentar al copilului, precum dulciuri, fructe uscate, bauturi racoritoare cu un continut ridicat de zahar, bauturi sportive, prajituri si tort.
Ce inseamna un regim alimentar sanatos? Ponturi:
Gustarile nutritionale sunt foarte bune pentru dinti, gingii si intreaga sanatate a copilului tau. Noi recomandam o varietate de gustari si bauturi cu un continut scazut de zahar. In functie de varsta celui mic, poti opta pentru:
- Paine cu seminte, unt de arahide, branza, ton sau salata de somon
- Iaurt natural
- Legume proaspete, precum morcovi, castraveti si telina
- Garnituri, precum humus
- Branza de vaci si fructe de padure
- Oua fierte
- Apa plata
- Limiteaza consumul de suc de fructe
Ce inseamna o rutina orala consistenta? Ponturi:
Pentru copii mici (nou-nascuti, bebelusi si copii pana la varsta de 3 ani)
- Evita administrarea laptelui si a sucurilor de fructe in biberon, inainte de culcare. Acest consum poate cauza carii, in special la dintii din fata. Opteaza in schimb pentru o sticla de apa sau un pahar.
- Dupa fiecare masa, curata usor gingiile sau dintii proaspat-erupti ai celui mic cu o bucata curata de tifon.
- Nu oferi niciodata copilului tau suzete indulcite, fie in sirop, zahar sau miere, pentru ca acestea contribuie la aparitia cariilor.
- Daca cel mic foloseste suzeta, asigura-te ca aceasta este sterila. Nu o pune intai in gura ta, apoi in gura copilului – orice bacterie orala ai tu, poate fi transmisa si copilului.
- Daca administrezi copilului tau sirop de tuse sau alte medicamente, asigura-te ca ii clatesti gura ulterior. Acestea sunt deseori indulcite pentru a fi mai usor de administrat copiilor.
- Fa-i copilului tau un control oral odata pe luna. Pentru a face acest control, pozitioneaza capul copilului tau in poalele tale.
- Fa un control de rutina pentru a te asigura de sanatatea orala a celui mic, ridicand buza de sus si verificand dintii din fata si cei din spate. Daca observi pete albe sau maro, consulta-te cu un medic profesional.
- Odata ce apar primii dinti de lapte, periaza-i personal de doua ori pe zi, folosind o periuta de dinti mica si cu varfuri fine si rotunjite, si cu apa.
- Spalatul pe dinti este cel mai important inainte de culcare, pentru a elimina placa bacteriana.
- Pe langa spalatul pe dinti, foloseste si ata dentara de doua ori pe zi, atunci cand copilul tau are majoritatea dintilor de lapte. Insista asupra zonelor unde dintii si molarii se ating. Pentru a face acest lucru, pozitioneaza capul copilului in poalele tale pentru a fi in siguranta si pentru ca tu sa lucrezi mai usor.
Pentru copiii intre 3 si 6 ani
- In aceasta etapa, parintii trebuie sa supravegheze si sa isi ajute copiii sa se spele pe dinti si sa foloseasca ata dentara corect.
- Cel mai bun mod de a verifica spalatul pe dinti a celui mic este de a sta in spatele lui, amandoi stand in fata oglinzii. La final, ridica-i buza din fata pentru a observa daca dintii si gingiile sunt curate.
- Pasta de dinti cu fluor se recomanda doar cand cel mic stie sa isi clateasca gura si sa scuipe afara singur.
- Inghitind pasta de dinti cu fluor poate pata in mod permanent dintii permanenti ai copilului tau. Foloseste doar o cantitate extrem de mica de pasta de dinti (de dimensiunea unei boabe de mazare sau chiar mai mica).
- Incurajeaza-ti copilul sa se perieze regulat pe dinti, pe masura ce creste. Poti face aceasta activitate ca un joc distractiv, unde cel mic poate colecta puncte pentru un premiu mai mare, cu fiecare activitate pe care o face pentru igiena sa orala. Premii mari pot include excursii sau jucarii – ceva tangibil ce stii ca cel mic isi doreste.
Pentru copiii intre 7 si 8 ani
- Dintii de lapte incep sa cada de la varsta de 6 ani, pana la varsta de 12 ani.
- Intre 7 si 8 ani, copiii devin capabili sa se spele singuri pe dinti. Totui, noi recomandam sa fie in continuare supravegheati de un adult.
Ca medici stomatologi, noi la Healthy Teeth suntem pasionati de promovarea unui stil de viata sanatos, care incepe cu o educatie completa si se vede pe zambet. Daca ai intrebari in privinta sanatatii orale a copilului tau si a intregii tale familii, ia legatura cu noi!