Ghid Healthy Teeth: Igiena orală în timpul tratamentului ortodontic

În jur de 80% dintre pacienți susțin că tratamentul ortodontic a fost cel mai important tratament stomatologic efectuat, potrivit unui studiu realizat de clinica Dentrix Dental Care. Dar urmarea acestui tratament presupune și îngrijire orală mai bine pusă la punct. Este vorba despre mai mult timp petrecut periind dinții și utilizarea unor ustensile noi, ca parte a rutinei zilnice de îngrijire orală.

Așadar…

Care sunt riscurile la care te expui, dacă nu efectuezi o îngrijire orală bună, în timpul tratamentului ortodontic? Și care sunt lucrurile acela simple care le poți face pentru a reduce complicațiile după încheierea tratamentului?

Acestea sunt întrebările la care ne-am propus să îți răspundem astăzi.

 

Principalele griji în privința neefectuării corecte a igienei orale în timpul tratamentului ortodontic

 
Indiferent de motivul pentru care ai ales să optezi pentru un asemenea tratament, este clar că aparatul dentar prezintă anumite obstacole când vine vorba de igienizarea dentară. Dar în această secțiune, discutăm mai multe despre riscurile la care te expui cand nu efectuezi un periaj corect și nu folosești ața dentară:

Gingii inflamate sau retragere gingivală – Dacă gingiile și osul de susținere din jurul dinților suferă inflamații cronice pentru prea mult timp, acestea se pot retrage. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care unii pacienți suferă de retragere gingivală în timpul tratamentului ortodontic.

Leziuni de pete albe ale smalțului – Acesta este probabil unul dintre principalele îngrijorări ale pacienților în privința tratamentului ortodontic. Leziunile de pete albe la nivelul smalțului sunt un rezultat al demineralizării. Placa dentară acumulată în jurul aparatului dentar este principalul făptaș. Uneori, procesul poate fi inversat, urmând un tratament pe bază de pastă de dinți cu o concentrație ridicată de fluor, dar rezultatele nu sunt întotdeauna garantate.

Carii – Dacă demineralizarea smalțului ajunge într-un stadiu avansat, se pot forma cariile. Pacienții tratamentului ortodontic suferă de carii formate pe dinți la marginea gingie, deasupra aparatului pe partea de sus a dinților sau între dinți. Acest lucru se datorează poziționării apartatului dentar și a faptului că previne periajul în modul tradițional și folosirea aței dentare așa cum am fost obișnuiți. Acum, ața dentară trebuie tracută pe sub aparat, pe fiecare dinte în parte. Așa că pe când probabil ai fost obișnuit să folosești ața dentară 1 minut, acum o vei folosi în jur de 10 minute.

 

Efectuare igienei orale în mod corespunzător, urmând tratamentul ortodontic

 
Așa cum am spus mai sus, este nevoie de anumite ustensile pentru a putea efectua o igienizare optimă acasă. Periuța de dinți și ața dentară sunt ustensilele de bază. Vei avea nevoie de o periuță interdentară care să îți permită să periezi zonele greu accesibile. De asemenea, este recomandată folosirea unei ațe dentare speciale, care are capătul sub forma unui arc, ceea ce facilitează accesul acesteia între dinți și arcul ortodontic.

Iată câteva idei care te vor ajuta să îți organizezi rutina orală în timpul tratamentului ortodontic:

1. Începe întâi cu partea exterioară a dinților (care privește spre buze și obraji) cu periuța în unghi drept. Se recomandă utilizarea unei periuțe de dimensiuni mici pentru a putea spăla corect fiecare dinte. Efectuează periajul, făcând mișcări circulare.

2. Curăță cu atenție zona dintre gingii și braket-uri, înclinând periuța în jos (și în sus, în cazul dinților de jos), folosind tot mișcări circulare.

3. Curăță zona dintre bracket-uri și vârful dinților, orientând periuța în sus (și în jos, în cazul dinților de jos).

4. Curăță cu atenție suprafața dinților cu care mesteci, atât a dinților de jos, cât și a celor de sus.

5. La final, curăță și suprafața interioară a dinților.

Înainte de a declara încheiată igienizarea dinților, uită-te în oglindă pentru a fi sigur că totul a decurs bine și fiecare dinte a fost corect periat. Acest pas te poate ajuta să îți evaluezi efortul și să să îți îmbunătățești rutina de îngrijire, în cazul în care nu ai realizat-o corect.

Dacă nu ai realizat încă vizita la medicul ortodont, ia legătura cu medicii Healthy Teeth pentru o programare și un consult inițial și află ce posibilități îți poate oferi tratamentul ortodontic.