Ghid Healthy Teeth – 5 vitamine si suplimente pentru dinti si gingii sanatoase

O nutritie buna inseamna sa avem o dieta echilibrata, cand organismul nostru are parte de toti nutrientii pentru o sanatate optima. Dar ce se intampla cand nu avem o dieta echilibrata, si cum ne afecteaza acest lucru sanatatea dentara?

Acesta este subiectul articolului de astazi.

In seria de articole Healthy Teeth despre cum sa prevenim aparitia cariilor prin metode naturale, discutam cum putem face alegeri responsabile cand vine vorba de stilul nostru de viata pentru sanatatea intregului nostru organism.

Citeste restul articolelor aici:

1. Vrei sa previi aparitia cariilor? Iata 8 metode naturale simple
2. Mancaruri bogate in calciu: Cum sa mancam pentru dinti mai sanatosi
3. Guma de mestecat pentru dinti mai sanatosi – Adevarat sau fals?
4. Ghid Healthy Teeh – Cum sa alegi periuta de dinti (si sa o ingrijesti)
5. Ghid Healthy Teeth: Ce inseamna sa ai o igiena orala de baza?
6. Ghid Healthy Teeth – Cat de des ar trebui sa mergi la dentist (si de ce)?

In urmatoarele randuri parcurgem vitaminele necesare pentru sanatatea corpului tau si a gurii tale. De ce? Pentru ca atunci cand organismul tau are deficit de anumite vitamine, gura ta nu face fata la fel de bine in combaterea de bacterii si infectii.


O nutritie echilibrata este necesara nu doar pentru corpul tau, ci pentru sanatatea dintilor si a gingiei tale. Consumand vitaminele de care are nevoie corpul tau prin alimentatie sau suplimente, iti asiguri o igiena orala optima.

Iata cele 5 vitamine esentiale pentru dinti si gingii sanatoase:

1. Calciul

via GIPHY

Este vitamina perfecta pentru dintii tai si pentru oasele tale, ajutandu-le sa se mentina in cea mai buna forma.

Produse lactate precum laptele si iaurtul contin un anumit tip de calciu care este usor absorbit de corp. Somonul si sardinele cu oase sunt din nou o sursa buna de calciu. Daca esti vegetarian, opteaza pentru verdeturi precum cereale, spanac, salata rocket si brocoli.

2. Fosforul

via GIPHY

Inafara de calciu, fosforul este minerala care se gaseste cel mai mult in corpul tau, iar cel mai mare procent se gaseste in dintii tai. Are un rol important in mentenanta si restaurarea tesuturilor corpului tau. Iar cand vine vorba de gura ta, fosforul lucreaza impreuna cu calciul pentru a mentine dintii puternici.

Fosforul se gaseste in mancaruri bugate in proteine, precum carne, oua, nuci, legume si lactate. Se gaseste si in cereale integrale, fructe uscate si bauturi carbogazoase. Cei mai multi dintre noi ne luam doza zilnica de fosfor din alimentatie, si nu suntem nevoiti sa apelam la suplimente.

3. Vitamina D

via GIPHY

Aceasta joaca un rol importanta in mentinerea sanatatii tale orale. Acest micronutrient spune intenstinului tau sa absoarba calciul consumat si sa il transporte in sistemul circulator. Daca nu consumam indeajuns de multa vitamina D, organismul nostru va prelua calciul din oase.

Unele alimente au vitamina D adaugata, precum laptele si cerealele. Verifica mereu eticheta produselor cumparate pentru a vedea daca acestea sunt suplimentate cu vitamina D.

4. Vitamina C

via GIPHY

Pe cand multe vitamine sunt bune pentru dinti, vitamina C este buna pentru gingii. Este o componenta esentiala in formarea vaselor de sange si a tesuturilor importante care iti sustin dintii. Acest nutrient este foarte important si in procesul de regenerare. Cand oamenii au deficit mare de vitamina C, au parte de gingii care sangereaza.

Iti poti lua vitamina C din citrice, varza de bruxelles, spanac si multe altele.

5. Vitamina A

via GIPHY

Poate ai auzit deja ca vitamina A este buna pentru ochi, dar este buna si pentru intreaga sanatate orala. Ajuta la mentinerea tesuturilor, precum membrana mucoasa. Aceasta vitamina se gaseste in doua formate: vitamina preformata si provitamina A. Prima se gaseste in produse animale, precum carne, oua si lactate. Provitamina A se gaseste in fructe si legume si este convertita intr-o forma activa a vitaminei A de catre corp.

Cand trebuie sa iei suplimente

Pe cand o dieta echilibrata iti poate asigura necesarul de vitamine si minerale, unii dintre noi avem nevoie de o mana de ajutor pentru a obtine doza zilnica.

Cel mai bun mod de a te informa cu privire la vitamine si ce rol joaca acestea in sanatatea ta orala este de a vorbi cu medicul tau stomatolog. Acesta te poate ajuta si sa stabilesti un program de a le lua, precum si sa te tii de el.

Pe cand unele vitamine par inofensive, acestea pot interveni in regimul tau alimentar si in urmarea unui tratament medicamentos, cu efecte secundare. In ceea ce priveste luarea de suplimente, exista si notiunea de „prea mult bine”. Asa ca vorbeste cu medicul tau si afla care e cea mai buna si usoara metoda de a avea un regim alimentar sanatos.

Ti-a placut articolul nostru?

Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.

Ti-a placut articolul nostru?

Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.