Ghid complet despre igienizarea și îngrijirea periuței de dinți
Probabil folosești periuța de dinți pentru periajul de zi cu zi și îndepărtarea plăcii bacteriene de pe dinți și limbă. Pe când gura ta rămâne mult mai curată după un periaj profund, periuța de dinți poartă apoi germenii și rezidurile din gura ta. Probabil îți păstrezi periuța de dinți în baie, unde bacteriile circulă în aer.
În articolul de astăzi, vom încerca să discutăm despre toate modurile în care ne putem dezinfecta periuța de dinți și cum o putem păstra curată mai mult timp, pentru o igienă orală mai bună.
Cum curățăm periuța de dinți?
Sunt numeroase moduri de a curăța periuța de dinți, unele mai eficiente ca altele.
1. Clătește periuța de dinți sub un jet de apă caldă înainte și după fiecare utilizare
Aceasta este cea mai simplă și directă metodă de a curăța periuța de dinți. Astfel, sunt îndepărtate bacteriile care se strâng pe periuță în orele dintre periaje, precum și din timpul periajului.
Pentru cei mai mulți dintre noi, apa curată și caldă este îndeajuns pentru igienizarea periuței de dinți între utilizări. După ce ai efectuat un periaj amplu, clătește periuța cu apă caldă.
2. Îmbibă periuța de dinți în apă de gură antibacteriană
Dacă apa caldă nu este îndeajuns să te liniștească, încearcă să îmbibi periuța de dinți în apă de gură antibacteriană. De reținut este că această metodă îți poate uza periuța de dinți mai repede, deoarece conține ingrediente mai dure care erodează firele periuței de dinți.
Pentru această metodă, pune capul periuței de dinți cu firele în apa de gură timp de 2 minute după fiecare periaj.
3. Folosește soluții de curățare profesională pentru proteze dentare
Pe lângă apa caldă și apa de gură, se pot folosi și soluții de curățare profesională a protezelor dentare, sub forma unor comprimate sau soluții lichide.
Acestea conțin ingrediente antimicrobiale care distrug bacteriile din gură. Nu este indicată folosirea soluției deja folosită pentru a curăța proteza dentară.
Pentru această metodă, se dizolvă jumătate de tabletă într-un pahar cu apă și se îmbibă periuța de dinți timp de 90 de secunde pentru a obține o periuță de dinți mai curată.
4. Curățarea periuței la raze UV
Poți investi într-o lumină de igienizare pe bază de raze ultraviolete, special concepută pentru igienizarea periuței de dinți. Conform unui studiu realizat de baza de date a institutului național de sănătate PudMed Central, dispozitivele de lumini cu raze ultraviolete cu soluții saline și gluconat de clorhexidină descoperite în razele ultraviolete, sunt cele mai eficiente moduri de a dezinfecta periuțele de dinți.
Această soluție de igienizare este mai scumpă și conform centrului pentru controlul și prevenția bolilor, nu este deloc necesar. Dacă în schimb te hotărăști să achiziționezi un astfel de dispozitiv, urmărește instrucțiunile de utilizare a dispozitivului cumpărat.
Cum curățăm periuța de dinți electrică?
În cea mai mare parte, soluțiile de curățare a periuței de dinți tradiționale se aplică și la periuța de dinți electrică. Asigură-te că ai deconectat capul periuței de dinți de baza electrică, înainte de a aplica orice metodă de igienizare.
Dacă folosești genul de periuță electrică ce nu permite decuplarea de la baza electrică, folosește apă caldă sau o îmbibare rapidă a firelor de perie, apoi păstrează periuța într-un loc uscat și curat.
Cum menținem periuța de dinți curată?
Odată ce periuța a fost dezinfectată, poți lua măsuri pentru a te asigura se menține curată, iar modul în care îți păstrezi periuța de dinți este probabil cea mai importantă măsură pe care o poți lua.
1. Păstrează periuța de dinți în apă oxigenată, schimbată zilnic
Un studiu din 2011 din jurnalul de specialitate Contemporary Clinical Dentistry, a demonstrat că păstrarea periuței de dinți în apă oxigenată este o modalitate eficientă de a reduce dezvoltarea bacteriilor. Reține că aceasta trebuie schimbată zilnic.
2. Evită păstrarea periuțelor de dinți una lângă alta
Acest lucru poate duce la contaminarea periuțelor de dinți prin firele periuțelor care intră în contact. Dacă împarți baia cu mai multe persoane, asigură-te că este o distanță de cel puțin 5 cm între fiecare periuță de dinți.
3. Asigură-te că periuțele sunt la o distanță cât mai mare de toaletă
Când se trage apa la toaletă, bacteriile se răspândesc în aer și pe suprafețele din baie, inclusiv pe firele periuțelor de dinți. Asigură-te că suprafețele din baie, inclusiv cele pe care stau periuțele de dinți sunt curățate odată la cel puțin 2 săptămâni, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor periculoase.
Poți opta și pentru acoperirea periuței, dar asigură-te că îi permiți să se usuce în avans. Acoperirea unei periuțe deja umede poate duce la dezvoltarea altor bacterii pe fire.
4. Folosește un dispenser pentru pasta de dinți
Când aplici pastă pe periuță, sunt mereu șanse ca cele două să transfere bacterii în momentul contactului. Poți folosi un dispenser de pastă de dinți pentru a elimina această posibilitate.
Când trebuie înlocuită periuța de dinți?
Ca regulă generală, periuța de dinți trebuie înlocuită odată la 3 sau 4 luni, dar ar trebui înlocuită și mai devreme în condițiile în care:
• Firele devin uzate – cand acestea au un aspect îndoit sau corodat, nu mai curăță dinții eficient
• Cineva din casă este bolnav – dacă tu sau cineva cu care locuiești este răcit sau are o boală contagioasă, folosirea aceleiași periuțe de dinți ajută la împrăștierea infecției
• Ți-ai împărțit periuța de dinți cu altcineva – dacă altcineva ți-a folosit periuța de dinți, nu este nicio modalitate de dezinfectare completă. Fiecare dintre noi avem o floră bucală unică și folosirea aceleiași periuțe de dinți este total contraindicată
Concluzii
Periuța ta de dinți poartă bacterii. Acestea se pot înmulți dacă periuța de dinți nu este igienizată în mod adecvat. Sunt multe metode de a-ți curăța periuța de dinți și de a o menține curată. Află mai multe despre aceste metode și care ar fi cea mai potrivită pentru tine, cu medicul tău stomatolog la următorul consult.