Frica de mersul la stomatolog – de unde provine și cum o putem gestiona?

Sănătatea orală este un aspect fundamental al întregii noastre sănătăți. Dar pe cât de importantă este aceasta, pe atât de mare este și frica de a merge la medicul stomatolog. Această frică poate proveni din diverse emoții care provin din îngrijorări cu privire la întreaga sănătate, precum și din experiențe neplăcute din trecut.
Cu toate acestea, pentru unii dintre noi, aceste frici se manifestă drept dentofobie (cunoscută și ca odontofobie). Ca majoritatea fobiilor, acest tip este definit ca frică extremă sau irațională de obiecte, situații sau oameni. În acest caz, dentofobia se referă la frica extremă față de mersul la medicul stomatolog.
Având în vedere importanța igienei orale optime cu privire la întreaga sănătate, frica de a merge la medicul stomatolog nu ar trebui să ne împiedice de la acele vizite regulate pentru a efectua controlul de rutină și igienizarea.
În următoarele rânduri, vom discuta despre cauzele, tratamentele și modurile de gestionare emoțională a fricii de a merge la stomatolog, pentru a face vizitele o idee mai ușoare și mai plăcute.
* * *
În primul rând, trebui să înțelegem diferența dintre frică și fobie. Pe când frica poate proveni dintr-un sentiment de neplăcere care ne poate determina să evităm un anumit lucru sau o situație, fobia este o formă mai puternică a fricii, la modul că ajunge să intervină în felul în care ne desfășurăm activitățile.
În contextul mersului la stomatolog, frica se poate manifesta ca o neplăcere de a merge la medicul stomatolog, până în momentul când acest lucru devine absolut necesar. S-ar putea sa ne displacă instrumentele stomatologice, cum sună și cum acționează asupra zonei în timpul tratamentului sau a procedurii, dar le suportăm chiar și așa.
Dentofobia, pe de altă parte, se manifestă ca o frică severă, în urma căreia ajungem să evităm mersul la medicul stomatolog cu de-a totul. Până și gândul de a merge la stomatolog ne poate provoca o stare de anxietate, coșmaruri sau, în cazuri mai grave, până și atacuri de panică.
Care sunt cauzele fricii și/sau fobiei de a merge la medicul stomatolog?
Frica de medicul stomatolog poate proveni din experiențe anterioare neplăcute, sau de sunetele și senzațiile provocate de instrumente din timpul procedurilor. Dentofobia este, la fel, provocată de experiențe trecute neplăcute, precum durere, disconfort sau lipsa de empatie a medicului stomatolog, care au creat o aversiune de la a merge la alt medic stomatolog în viitor.
Cum se pot trata aceste sentimente față de vizita la medicul stomatolog?
În cazul fricii de a merge la medicul stomatolog, cea mai bună metodă de a depăși acest sentiment este de a găsi un medic stomatolog cu care simți că rezonezi, care este transparent în privința procedurilor care se vor efectua și care se poate adapta conform solicitărilor tale pentru a crea o atmosferă plăcută și degajată, în care să te simți în siguranță.
În cazul dentofobiei, este indicat să apelezi la o combinație de soluții terapeutice sau, în cazul în care medicul tău consideră că este cazul, și medicamentoase.
Terapie prin expunere
Cunoscută și drept psihoterapie, această formă de terapie este și una dintre cele mai eficiente moduri de a depăși dentofobia și presupune vizite frecvente la medicul stomatolog. De exemplu, ai putea începe cu vizite la medicul stomatolog strict pentru un consult de rutină. Pe parcurs, poți crește treptat gradul de complexitate al vizitelor, combinând consultul cu o radiografie, apoi cu un tratament de igienizare, până când ajungi să te simți în largul tău.
Soluții medicamentoase
De reținut este că aceste soluții nu vor trata dentofobia. Totuși, dacă situația este insuportabilă la nivel nervos, poți discuta cu medicul tău despre medicamente pentru prevenirea anxietății, care tratează simptomele, precum tensiunea arterială mare, în timp ce tu te obișnuiești treptat cu mersul la stomatolog, urmând terapia prin expunere.
Cum ne păstrăm mai bine calmul în timpul vizitei la medicul stomatolog?
Fie că te pregătești să îți înfrunți frica în mod direct sau te pregătești pentru ședințele de terapie prin expunere, iată câteva ponturi pentru a face față vizitei mai ușor și cu calm:
• Programează-ți vizitele la medicul stomatolog în perioade ale zilei mai puțin aglomerate, precum diminețile. Cu cât sunt mai puțini oameni, cu atât va trebui să aștepți mai puțin și nu vei fi nevoit(ă) să asculți sunetul intrumentelor, care ar putea să îți provoace stres sau anxietate.
• Programează vizita la medicul stomatolog cât se poate de curând, pentru a evita stresul care se produce în anticiparea vizitei.
• Roagă un prieten sau o persoană apropiată să te însoțească la medicul stomatolog.
• Fă exerciții de respirație, precum și alte tehnici de meditație pentru a ajunge într-o stare cât mai calmă.
Mai important decât orice, reține că este în regulă dacă ai nevoie de o pauză în timpul programării sau de o reprogramare în cazul în care nu te simți sigur(ă) pe tine și pe situație.
Alege medicul stomatolog potrivit pentru tine
Primul pas spre alegerea unui medic stomatolog cu care rezonezi este să ceri recomandări de la cei apropiați. O altă opțiune este să cauți cabinete stomatologice care au experiență și știu gestiona situații cu pacienți care prezintă frică sau simptome de dentofobie.
Fii deschis în privința nevoilor tale și a fricilor pe care le întâmpini, pentru ca medicul tău să înțeleagă mai bine cum te poate acomoda. Medicul potrivit pentru tine va fi cel care îți va lua grijile în serios și va depune eforturi pentru a te face să te simți în largul tău.
La Healthy Teeth, credeam că una dintre cele mai importante calități ale unui medic stomatolog este capacitatea de a înțelege fricile și aversiunile pacienților noștri. Tocmai de aceea, majoritatea pacienților noștri au crescut împreună cu noi și apelează la Healthy Teeth oricând ei sau un membru al familiei lor au nevoie de sfaturi vizavi de igiena orală sau tratamente stomatologice.
Ai nevoie de un medic stomatolog care înțelege fricile tale și comunică deschis și clar cu tine, oricând vii în vizită? Ia legătura cu noi pentru mai multe informații.