Dentofobia, sau frica de medicul dentist, este întâlnită la oamenii de toate vârstele. Uneori derivă din iatrofobie (frica de medici, în general), sau din tripanofobie (frica de injecții). Dentofobia poate fi moderată sau severă și poate avea consecințe negative asupra sănătății persoanei.

Dentofobia este diferită de anxietatea dentară. Anxietatea dentară este prezentă la majoritatea pacienților, însă aceasta poate fi înfruntată și depășită. Dentofobia nu poate fi depășită ușor, iar pacientul dentofob preferă să suporte durerea, pentru a evita vizita la medicul stomatolog.

Tipuri ale dentofobiei

Dentofobia poate fi împărțită în mai multe tipuri, în funcție de temerile pe care pacientul le are în subconștient, iar persoanele afectate prezintă de regulă câteva tipuri simultan. Pacienții cu dentofobie severă vor fi afectați de majoritatea sau chiar de toate tipurile dentofobiei, simultan.

  • Medicul dentist este văzut de pacientul dentofob ca fiind rece, în cea mai bună situație, sau sadic, în situații de teamă extremă. Se crede că persoanele care au avut o experiență traumatizantă la stomatolog, în special în copilărie, vor fi mai predispuse percepției medicului dentist în aceste feluri.
  • Durerea. Până relativ recent, nu exista procedură stomatologică fără durere. Chiar și astăzi, când tehnologia a avansat mult, anumite proceduri implică și o mică doză de durere, chiar dacă nesemnificativă. Pentru pacientul dentofob, aceasta este interpretată ca fiind insuportabilă, iar el va face tot posibilul să nu se prezinte la medicul stomatolog, chiar dacă este informat că durerea din cadrul unei afecțiuni netratate este cu mult mai mare decât ce va experimenta la dentist.
  • Teama de anestezie. Există persoane cărora le este frică de anestezie, mai ales cele care au avut experiențe traumatizante într-un anumit moment al vieții legate de respirație (senzația de sufocare). Acestea se tem că, în urma anesteziei nu vor mai putea respira sau înghiți.
  • Zgomote și mirosuri. Anumite persoane au o teamă excesivă de zgomotele din cabinetul stomatologic și/sau mirosul specific unui cabinet stomatologic. De asemenea, aceștia dezvoltă o frică teribilă de freza dentară.
  • Injecții. Pacienții cu teamă de injecții pot dezvolta teamă exacerbată de medicul dentist care aplică anestezicul înainte de procedura stomatologică.

1

Complicații ale dentofobiei

Sănătatea dentară variază mult de la o persoană la alta, în funcție de mulți factori, cum ar fi moștenirea genetică. Există persoane care, chiar dacă merg rar la stomatolog la control, au o sănătate de fier, dinți și gingii puternice de care cariile nu se ating. Există și persoane care, oricât de multă atenție ar da periajului dentar și folosirii aței dentare, vor fi predispuse la apariția cariilor dentare, vizitele la stomatolog fiind necesare pentru a menține controlul. Dacă pacientul dentofob nu se numără printre cei cu dinți puternici, dentofobia poate avea consecințe neplăcute asupra vieții sale.

Cariile dentare se vor mări în timp. Mici zone carioase, ce ar fi putut fi înlăturate cu puțin efort și fără durere în urma unui control la stomatolog, se pot transforma în uriașe caverne, care, pentru a fi tratate vor necesita tratamente invazive și tehnici de reconstrucție dentară.

În societatea modernă, se ia în considerare sănătatea dentară, iar un zâmbet impecabil contează mult în relațiile interumane. Pacienții cu dentofobie, tind să neglijeze acest aspect, sau, dacă îl conștientizează, vor alege să îl ignore, iar în timp, datorită deprecierii stării de sănătate a danturii vor experimenta un anumit grad de marginalizare în societate. Pentru unii angajarea în anumite poziții poate deveni dificilă. Această stare de lucruri va duce în continuare la izolarea pacientului, depresie, anxietate în relațiile cu ceilalți sau chiar agorafobie (teama de a fi singur în situații sau locuri, mai ales în locuri publice, care nu pot fi părăsite imediat sau în care ajutorul poate să nu fie disponibil în eventualitatea că ar apărea un atac de panică).

Există și situații când afecțiunile dentare sau ale gingiei pot cauza infecții. Neprezentarea la tratament poate duce la răspândirea infecției în corp și la complicații medicale. De asemenea, durerea cauzată de infecții poate fi extremă și este considerată un efect al dentofobiei.

19

Controlul dentofobiei

În situația în care pacientul nu poate controla dentofobia, se recomandă consultarea unui specialist psiholog sau psihiatru înainte de a merge la stomatolog. Există o gamă largă de tratamente, de la consiliere cognitiv comportamentală, până la medicație și hipnoză.

Odată ce fobia devine controlabilă, pacientul va fi capabil să meargă la stomatolog. Totuși, este important ca pacientul să îi spună dentistului că are dentofobie. Stomatologul va face tot posibilul să programeze întâlnirile cu pacientul astfel încât acesta să se acomodeze înainte de procedurile stomatologice și să reușească să își controleze eficient teama.

Dentofobia este tratabilă. Netratată însă, poate cauza o serie de probleme destul de serioase în timp. Dacă considerați că suferiți de această fobie, este indicat să mergeți la un consult la medicul psiholog sau psihiatru pentru a aduce lucrurile sub control.

 

In cabinetul nostru vin zilnic pacienti care acuza tratamentele anterioare ca generante a fricii.Echipa noastra incearca de fiecare data sa acomodeze pacientul cu mediu placut din cabinet si doreste sa ajute oamenii sa invinga temerile legate de cadru medical sau institutiile de sanatate.Stomatologia ar trebui sa devina un prieten ,un ajutor nu un motiv de panica.

 

5

Sursa principală: http://phobias.about.com/