Fatetele Dentare

Ce sunt fatetele de portelan?

Acestea mai sunt numite si „laminate de portelan”, „fatete laminate de portelan” sau mai simplu „fatete”. Fatetele sunt ca niste camasi de portelan care sunt folosite pentru a crea o noua suprafata frontala pentru un dinte.Acestea sunt piese subtiri modelate din portelan avand forma dintelui, care se adapteaza pe partea frontala a dintelui si se afla in varful topului de ingrijire in cosmetica dentara.

Lipite permanent de suprafata frontala a dintelui, pentru a restaura sau imbunatati pozitia, forma sau culoarea dintelui, acestea pot crea o diferenta drastica si imediata pentru zambetul cuiva si aspectul fetei. Fatetele sunt minunate pentru a rezolva probleme comune cum ar fi strungareata (aspectul de dinti cu spatii al celor doi dinti superiori frontali) sau dinti ciobiti, strambi, lipsa, decolorati, endentati, deformati sau pozitionati necorespunzator. In trecut erau accesibile doar bogatilor, starurilor Hollywoodiene si fotomodelelor de top, insa acum, fatetele sunt o modalitate populara pentru ca multi oameni sa obtina zambetul lor de vis.

Fatetele ceramice sunt inca un tratament destul de scump dar efectul estetic este UIMITOR. Evident ca in orice alt tratament stomatologic pretul unei fatete dentare difera in functie de materialul ales. Costul unei fatete ceramice este in medie de 200 euro. Evident exista si variante mai ieftine dar si mai scumpe.

Ca si comparatie pretul unei fatete ceramice in SUA sau in Europa de Vest se situeaza in jur de 1000 euro in conditiile in care procedurile de tratament sunt aceleasi iar materiale folosite sunt identice.

Mai trebuie spus ca fatetarea ceramica este un tratament foarte apreciat si foarte folosit atat in SUA cat si in Europa datorita efectului estetic extraordinar cat si faptului ca sunt rezolvate probleme estetice complicate printr-un tratament minim invaziv.

 

2. Cat de rezistente sunt fatetele ceramice?

Fatetele ceramice sunt foarte rezistente dar ca si dintii naturali in caz de accident se pot sparge sau ciobi. Daca suprafata sparta este mare, fateta se inlocuieste iar daca accidentul este minor fateta se repara.

3. Trebuie sa imi pun fatete ceramice pe toti dintii?

In general pentu o schimbare de look semnificativa este indicat ca toti dintii vizibili sa fie acoperiti de fatete (acest lucru inseamna 10 dinti in partea de sus si 8 dinti in partea de jos). In acest mod dintii vor fi perfect aliniati, cu cateva nuante mai albi iar dumneavoastra veti avea un zambet fermecator.

4. Fatetele ceramice vor avea acceasi forma cu dintii mei?

Fateta ceramica  este cea mai simpla metoda de a schimba culoarea si forma dintilor pentru a obtine un zambet perfect. O indicatie foarte importanta a fatetelor dentare este si inchiderea spatiilor inestetice dintre dinti, corectarea defectelor estetice provocate de dintii inghesuiti.

5. Imi pot alege orice culoare pentru fatete?

Depinde de marimea grupui de dinti pe care vor fi aplicate fatelele ceramice. In general daca este acoperit tot grupul de dinti vizibili culoarea fatetelor poate fi mult mai deschisa decat culoarea dintilor naturali cu un efect estetic extraordinar asupra dintilor.

6. Cat din dinte trebuie indepartat pentru fatetare?

Spre deosebire de coroanele dentare ceramice sau metalo-ceramice, pentru fatetele ceramice se slefuieste doar o mica parte din portiunea vizibila a dintilor, aproximativ 0,6 mm. Practic este un tratament cosmetic minim invaziv.

 

7. Ce probleme de estetica sunt rezolvate prin fatete ?

In general cu fatete ceramice sunt rezolvate doar o parte din probleme estetice, cum ar fi: dinti inghesuiti sau incalecati (moderat), dinti cu coloratii anormale, treme sau disteme (dinti spatiati), dinti ciobiti sau sparti, dinti fisurati. In cazul dintilor lipsa sau dintilor cu distructii coronare mari exista alte tratamente de estetica dentara cum ar fi implantele dentare, coroanele ceramice integrale. Uneori in cazul dintilor patati sau cu coloratii anormale este suficienta doar o albire dentara pentru refacerea zambetului.

 

8. In ce caz am nevoie de simulare a tratamentului?

Simularea este importanta in cazuri complicate cand atunci cand este restaurata o arcada integral sau ambele arcade, sau cand sunt modificari importante ale formei si culorii dintilor.

 

9. .Dintii mei vor fi sensibili dupa aplicare fatetelor ?

Unii pacienti acuza o usoara sensibilitate a dintilor in perioada in care sunt purtate fatetele temporare precum si 1-2 saptamani dupa aplicarea celor definitive. Este perfect normal si aceasta sensibilitate dispare in max 2 saptamani.

 

10. Trebuie sa imi schimb obiceiurile alimentare?

Ceramica are o rezistenta asemanatoare cu cea a smaltului natural prin urmare vor fi pastrate aceleasi obiceiuri alimentare.. Nu trebuie sa sa deschideti de exemplu capace cu dintii, dar acest lucru trebuie evitat si in cazul dintilor naturali.

Principalele probleme dentare ce pot fi rezolvate prin fatete de ceramica sunt: 

1. Dinti fisurati sau crapati

  1.  Dinti ciobiti sau sparti
  2. Dinti cu coloratii anormale sau patati
  3. Dinti cu obturatii mici dar inestetice
  4.  Dinti incalecati sau spatiati (treme, diasteme)
  5. Alte pozitii anormale ale dintilor

Fatete de ceramica – PASUL 1

Consultatia initiala

La prima consultatie medicul stomatolog va evalua starea de sanatate dentara, istoricul medical si ceea ce doriti sa obtineti. Medicul va hotari daca sunteti un candidat potrivit pentru fatete ceramice sau daca alte tratamente sunt potrivite in cazul dumneavoastra pentru a obtine un zambet perfect. Alte tratamente cosmetice pot fi modelarea conturului gingiei, albirea dintilor, coroane dentare ceramice sau tratament ortodontic.

Simularea tratamentului – PASUL 2

Important dar nu obligatoriu

Un mare avantaj al tratamentului prin fatete ceramice este acela ca inainte de interventia propriu-zisa se poate face o simulare cu ajutorul careia pacientul poate vedea cum va arata zambetul sau dupa aplicarea fatetelor  ceramice finale. Este o etapa intermediara  care prelungeste tratamentul dar are o mare importanta  pentru pacient. In aceasta faza nu se intervine deloc asupra dintilor naturali, este complet nedureroasa  iar acesta poate vedea cum vor arata dintii sai in final. Doctorul ia o amprenta a ambelor arcade pe care o trimite in laborator impreuna cu fotografii si indicatii precise privind viitoarea forma a dintilor, culoarea, si orientarea dintilor in conformitate cu principiile de Smile Design. In laborator sunt turnate modele ale dintilor pacientului pe care apoi sunt modelate fatete din ceara speciala  dupa indicatiile medicului dentist respectand forma indicata si celelalte principii. In sedinta urmatoare, pe baza fatetelor din ceara medicul realizeaza in cabinet fatete din materiale acrilice sau compozite care se aplica pe dintii pacientului  acestea avand culoarea si forma celor finale. In acest fel pacientul poate vedea cum vor arata in final si se pot face chiar diverse adaptari si modificari de culoare si forma.
Aceasta tehnica de simulare nu este obligatorie dar este recomandata in cazuri in care are loc restaurare completa prin fatete ceramice sau in cazuri mai complicate, fiind totodata o metoda excelenta de prefigurare a rezultatului final.

Fatetele de ceramica – PASUL 3

Prepararea dintilor, alegerea culorii

Dupa consultatia initiala , stabilirea planului de tratament si eventual simularea are loc prepararea dintilor.
Dinti sunt preparati prin indepartarea unui strat foarte subtire de smalt (maximum 0,4 – 0,7 mm) pentru a creea loc pentru fateta de portelan. Vom lua o amprenta a dintilor astfel preparati care va fi trimisa la laborator. Alegerea culorii viitoarelor fatete este un pas foarte important. Nuanta finala este aleasa in functie de dorinta dumneavoastra dar bineinteles la sfatul medicului dentist. Culoarea viitoarelor fatete de portelan trebuie sa fie adaptata cu nuanta pielii, a ochilor si a aspectului general. Medicul dentist va poate recomanda cea mai buna varianta in asa fel incat dintii sa para naturali, iar aspectul general incantator . Nu intotdeauna dintii foarte albi sunt recomandati. .Culoarea viitoarelor fatete trebuie sa fie in ton si cu culoarea dintilor naturali nefatetati pentru un aspect general armonios.

Vom alege culoarea si forma viitoarelor fatete dupa care amprenta se trimite la laborator impreuna cu fotografii ale fetei dumeavoastra.

Prepararea dintilor este complet nedureroasa datorita tehnologiei existente si se poate face si sub anestezie usoara, daca este necesar.

Fatetele temporare

In acceasi sedinta dupa prepararea dintilor si amprentarea lor se vor confectiona in cabinet fatetele temporare care vor fi lipite pe dinti preparati. Acestea sunt facute din acrilat sau compozit si seamna cu dintii naturali. Aceste fatete arata placut si au rolul de a proteja dintii pana la aplicarea fatetelor definitive. Nu trebuie sa uitati ca sunt doar fatete temporare care au o rezistenta mult mai mica decat cele definitive. Din acest atat timp cat aveti fatetele temporare trebuie sa evitati anumite lucruri:

1. alimente foarte tari sau alte obiceiuri vicioase

2. alimente lipicioase cum sunt caramelele sau guma de mestecat.

3. alimente ce contin coloranti artificiali foarte puternici care pot colora aceste fatete.

Aceste restictii nu sunt valabile in cazul fatetelor definitive care au rezistenta si proprietati foarte apropiate de dintii naturali.

Fatetele de ceramica – PASUL 4

Lipirea fatetelor – IMPORTANT

Al treilea pas este ultimul si cel mai interesant deoarece veti pleca acasa avand zambetul dorit. Medicul va indeparta fatelele temporare si va curata dintii de resturile de ciment.
Fatetele ceramice definitive vor fi plasate pe dintii si se va cerceta daca culoarea, forma si adaptarea sunt perfecte si dumneavoastra sunteti multumit.
Fatetele se lipesc definitiv cu un adeziv foarte puternic care fixeaza foarte bine fatetele de ceramica. Se verifica adaptarea si pot fi necesare mici ajustari.

Dumneavoastra veti pleca acasa avand un zambet perfect.

Ingrijirea fatetelor

fatete
Igiena dentara

Intretinerea fatetelor  dumneavoastra este simpla. Ca si in cazul dintilor naturali trebuie sa pastrati o igiena dentara riguroasa ce consta in periaj dentar zilnic, ata dentara asa cum faceti  in mod normal si control dentar regulat. Un detartraj si un periaj profesional efectuat in cabinet o data la 6 luni este necesar pentru o sanatate dentara buna. Este indicat sa nu folositi paste de dinti abrazive.

Ce probleme rezolva estetica dentara?

1. Dinti inghesuiti sau incalecati

2. Dinti spatiati – treme si diasteme

3. Unul sau mai multi dinti lipsa

4. Dinti cu coloratii anormale

sursa : http://zambet-mania.ro/fateteceramice.html