Dinții de lapte și cariile – cauze, tratament și metode de prevenție

Cunoaștem deja importanța igienei orale zilnice. Dar știai că aceasta este la fel de importantă și pentru copilul tău? Dinții de lapte ai celui mic sunt la fel de sensibili la formarea cariilor precum sunt și dinții de adult. De fapt, formarea cariilor este cea mai des-întâlnită boală infecțioasă cronică la copii.

Dinții de lapte reprezintă bazele dinților permanenți, iar cariile pot duce la un risc mai mare de probleme de sănătate mai târziu în viață. Este important să înțelegem care sunt simptomele, cauzele, precum și cum se tratează și previne formarea cariilor dinților de lapte.

Cariile dinților de lapte – care sunt simptomele?

Primul pas în identificarea problemelor dentare este să observi gingiile celui mic. Dacă sângerează regulat sau par roșii și inflamate, aceste simptome sunt cel mai probabil rezultatul bacteriilor. O zonă care merită atenție este marginea dinților care face contac cu gingia, unde semne precum puncte mici și albe pot indica formarea plăcii bacteriene.

Din nefericire, aceste simptome pot fi greu de identificat fără un consult stomatologic care presupune și utilizarea ustensilelor specializate. Astfel este indicat să faci o vizită medicului stomatologîmpreună cu cel mic, îndată ce erupe primul dinte, odată la fiecare 6 luni.

Care sunt cauzele formării cariilor dinților de lapte?

Ca în cazul formării cariilor dinților permanenți, cariile dinților de lapte sunt influențați de trei factori principali: zahăr, placa bacteriană și acid, și procesul poate să înceapă odată cu formarea primului dinte.

O altă cauză mare a fomării cariilor dinților de lapte este folosirea biberonului. Când bebelușul bea din biberon sau din cana cu capac, lichidele se strâng în jurul gingiilor și al dinților. Dacă bebelușul consumă orice altceva înafară de apă (precum lapte, lapte praf sau suc), cavitatea lor bucală absoarbe zahărul și alte particule care provoacă formarea cariilor. De aceea, este indicată eliminarea biberonului cât de curând posibil, ideal înainte împlinirii vârstei de 1 an.

Cum se tratează cariile dinților de lapte?

Vestea bună este că formarea cariilor se poate preveni cu succes. Înainte erupției primilor dinți, este indicat să cureți gingiile bebelușului cu apă și o bucată de tifon. După formarea dinților de lapte, se recomandă păstrarea unei igiene orale optime, precum periajul de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor. Acest lucru nu doar că previne formarea cariilor, dar ajută și la formarea obiceiurilor orale sănătoase și menținerea lor pe termen lung.

Un alt aspect crucial este încurajarea unui regim alimentar sănătos, care presupune evitarea alimentelor bogate în zahăr. Mai puțin zahăr înseamnă mai puțină producție de acizi și smalț mai rezistent. Citește cu atenție etichetele produselor și ține minte că până și produsele pentru copii pot avea un conținut ridicat de zahăr.

Alte întrebări referitoare la formarea cariilor dinților de lapte

Pot cariile dinților de lapte afecta dinții permanenți ai celui mic?

Răspunsul este da. Cariile dinților de lapte pot rezulta în mai multe probleme ale dinților permanenți, precum dezvoltarea unei danturi stâmbe, sau erupția târzie a dinților permanenți.

Este indicat să eliminăm cariile dinților de lapte prin tratament stomatologic?

Da, este recomandat să apelezi la medicul stomatolog pentru eliminarea cariilor și umplerea zonei cu plombă pentru a preveni extinderea cariilor și la alți dinți.

Dinții de lapte trebuie periați?

Da, dinții de lapte necesită periaj de două ori pe zi folosind o pastă de dinți cu fluor. Medicii stomatologi recomandă periajul efectuat de un adult până la vârsta de 7 ani, când cel mic devine capabil să efectueze periajul singur și corect.

Când trebuie începute vizitele la medicul stomatolog?

Vizitele la medicul stomatolog ar trebui să înceapă odată cu erupția primului dinte și să aibe loc în mod regulat odată la fiecare 6 luni.