Cum se tratează afecțiunile parodontale prin terapia cu laser?

Probabil ai fost la un control stomatologic și ai aflat că suferi de parodontoză. Pe când nu este niciodată plăcut să afli că suferi de o infecție a gingiilor, sunt o grămadă de tratamente disponibile, potrivite în funcție de stadiul bolii. De exemplu, terapia laser este o variantă mai puțin invazivă de tratament față de chirurgie, care devine tot mai populară.
Terapia laser a revoluționat multe industrii. În cadrul stomatologiei, apar tot mai multe studii științifice despre beneficiile terapiei laser în tratamentul parodontozei. Pentru mai multe informații despre un tratament personalizat pentru problema cu care te confrunți, îți recomandăm să discuți cu medicul tău stomatolog.
În următoarele rânduri, discutăm despre ce este parodontoza, cum funcționează terapia cu laser, precum și riscurile și beneficiile asociate cu acest tratament.
Scurtă introducere a bolii parodontale
Parodontoza sau boala gingivală este o infecție a țesutului moale și a osului care susține dinții. Reprezintă un stadiu avansat al bolii gingivale. Depistată la timp, cât este încă la stadiul de gingivită, această infecție poate fi îndepărtată printr-o igienă orală optimă. Parodontoza, în schimb, necesită intervenție profesională.
Această boală afectează 10% din populația globală, adulții cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani fiind cei mai afectați, potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății. Riscurile asociate cu parodontoza sunt:
• Igienă orală neadecvată
• Fumatul
• Boli cronice precum diabetul
• Anumite afecțiuni medicale
• Predispoziție genetică
Printre tipurile de tratament stomatologic pentru afecțiuni parodontale sunt tratamentul chirurgical convențional și tratamentul cu laserul stomatologic.
Cea mai comună formă de intervenție chirurgicală pentru parodontoză este operația cu lambou. Aceasta presupune crearea unei deschideri către rădăcinile dinților prin îndepărtarea țesutului gingival. Astfel, se poate efectua o curățare profundă pentru a îndepărta pungile paradontale create de placa bacteriană acumulată sub gingii. Acesta este un tratament obișnuit pentru persoanele cu boală parodontală moderată până la severă.
Cum funcționează terapia laser în tratamentul bolii parodontale?
Terapia laser nu este un tratament de sine stătător, ci se aplică împreună cu tratamentele tradiționale. În cazul tratamentului parodontozei, medicul stomatolog folosește laserul pentru a îndepărta țesutul inflamat de la rădăcina dinților. Ulterior, îndepărtează tartrul și placa bacteriană acumulată la baza dinților și în jurul gingiei. Apoi, se folosește o altă ustensilă pentru a netezi suprafața dinților deasupra și dedesubtul gingiei. Îndepărtând aceste pete limitează șansa formării de noi bacterii și infecții la nivel dentar și gingival.
După terapia cu laser, este necesară o perioadă de vinderae și regenerare. În timpul procesului de vindecare, gingiile își recapată forma și elasticitatea în jurul dinților. Nu toți medicii stomatologi apelează la terapia cu laser în tratamentul parodontozei. Este obligația medicului stomatolog de a evalua starea parodontozei fiecărui pacient și de a recomanda terapia adecvată. Acesta trebuie să fie educat în aplicarea eficientă a laserului și folosirea tehnicilor corecte.
Riscurile și beneficiile trapiei cu laser în tratarea parodontozei
Terapia cu laser în cadrul stomatologiei prezintă numeroase beneficii. Principalele avantaje ale folosirii acestei terapii în tratarea parodontozei sunt:
• Timpii de vindecare și de recuperare sunt mai scurți
• Nu necesită anestezie, care este necesară în tratamentul chirurgical convențional
• Laserul are o rază de acționare mult mai precisă și mai corectă
• Sângerarea, durerea și inflamarea sunt reduse, aceasta fiind o alternativă mai puțin invazivă de tratament
Cu toate că terapia laser prezintă aceste beneficii, efectele în tratarea parodontozei sunt încă studiate.
Îngrijire după tratament
Timpul de recuperare și îngrijirea dentară după terapia laser depind de o varietate de factori, de la modul de utilizare a laserului, la gravitatea infecției și până la starea medicală a pacientului. După urmarea terapiei laser în tratarea parodontozei, tratamentul de recuperare va fi unic pentru fiecare pacient și va fi prescris de medicul stomatolog.
În mod normal, vei întâmpina următoarele simptome după terapia laser:
• Țesutul gingiei va avea o culoare mai intensă de la afecțiunea laserului
• Sângerări și inflamații ușoare în zonele afectate de laser
• Sensibilitate dentară
• Gust neplăcut de la apă de gură prescrisă
Se recomandă consumul de alimente moi dar cu valori nutritive în timpul recuperării. Evită preparate prea fierbinți sau picante, dar și gumă de mestecat, bomboane, biscuiți, chipsuri, sau alte alimente crocante, pentru a da cavității bucale ocazia de a se regenera fără complicații.
Poate terapia laser este op țiunea potrivită pentru tine în tratarea parodontozei. Ia legătura cu medicul tău stomatolog și găsiți cel mai bun tratament pentru afecțiunea cu care te confrunți.