Cum ne păstrăm zâmbetul sănătos?

Zâmbetul este primul lucru pe care cineva îl observă la tine… dar păstrarea sănătății dinților și gingiilor te poate face să zâmbești din motive la care nici nu te-ai fi gândit. În următoarele rânduri, discutăm despre cum sănătatea ta orală îți afectează întreaga sănătate și cum poți menține sănătatea dinților și gingiilor tale.
Dinți sănătoși, corp mai sănătos – există oare vreo legătură?
Fă corpului tău o favoare. Vizitează-ți medicul stomatolog. Cercetările arată că există o legătură între sănătatea orală și problemele precum diabetul, probleme respiratorii, boli cardiovasculare, precum și naștere sănătoasă.
Deși cercetătorii sunt abia în primele etape ale descoperirii acestor legături, medicii stomatologi își încurajează pacienții să adopte obiceiuri orale sănătoase ca stil de viață. Dacă ești părinte de bebeluș sau copil mic, ești încurajat să începi să îi înveți despre sănătatea orală cât de devreme posibil și să îi duci la un control stomatologic în primele 6 luni de la erupția primului dinte sau înainte de a împlini un an.
Sănătatea presupune și nutriție adecvată, dar dacă dinții tăi nu sunt puternici iar gingiile nu sunt sănătoase, abilitatea ta de a consuma alimente sănătoase scade considerabil. Selecția de alimente devine mai restrânsă și vei întâmpina dificultăți în asimilarea nutrienților necesari. Astfel, infecțiile orale cronice la care sunt predispuși cei care suferă de gingivită afectează întregul sistem imunitar.
Prevenirea problemelor dentare și gingivale
La fel cum ne întreținem corpul, făcând mișcare regulată, sau mașina, asigurându-i mentenanță regulată, la fel este indicat să procedăm și cu sănătatea noastră orală.
Plan de întreținere a sănătății orale în cinci pași:
1. Periază dinții și limba de 2 ori pe zi – este o activitate care îți ia între 2 și 3 minute, dacă o faci corect
2. Folosește ața dentară – folosirea aței dentare ajută la curățenia zonelor dintre dinți și gingie, respectiv la baza gingiei, unde periuța de dinți nu ajunge
3. Mănâncă și bea, dar cu atenție – asigură-te că ai parte de un stil alimentar echilibrat. Evită mâncărurile și băuturile dulci, în special între mese. Fumatul este de asemenea contraindicat, din cauză că poate provoca probleme grave de sănătate dentară, precum boli gingivale și cancer oral
4. Verifică starea gingiilor tale – verifică în mod regulat starea gingiilor tale pentru identificarea semnelor de boli gingivale, acestea fiind principala cauză a pierderii dinților: culoare roșiatică, inflamare și sensibilitate mare, sângerare în special în timpul periajului insistent sau a folosirii aței dentare, respirație urât mirositoare persistentă
5. Nu aștepta până la apariția unui disconfort – vizitează-ți medicul stomatolog de două ori pe an pentru verificări preventive și igienizări profesionale. Aceste vizite sunt cel mai bun mod de a preveni probleme și costuri inutile
Boli gingivale
Între 70 și 85% din populația cu vârsta cuprinsă între 60 și 65 de ani suferă de parodontoză, conform unui studiu realizat de Platform for Better Oral Health in Europe. Această problemă poate progresa extrem de lent până să devină dureroasă. De aceea, trebuie prevenită înainte de a deveni o problemă serioasă.
Semnele unei boli gingivale includ:
• Sângerarea gingiilor de la periere sau folosirea aței dentare
• Dinți mobili sau slăbiți
• Durere, roșeață sau inflamarea gingiilor
• Respirație urât mirositoare persistentă
Bolile gingivale apar atunci când placa bacteriană se acumulează la baza slab vizibilă a gingiilor. Dacă aceasta nu este îndepărtată zilnic prin periaj și folosirea aței dentare, se întărește formându-se tartrul.
Sunt două tipuri de boli gingivale: gingivita și parodontoza. Dacă suferi de gingivită, gingiile tale vor fi ușor roșiatice dar, de asemenea, este posibil să nu observi nimic. În cazurile de gingivită avansată, gingiile pot fi inflamate și pot apărea sângerări în timpul periajului sau al folosirii aței dentare. Parodontoza este o formă mai gravă a bolii gingivale, pentru că implică osul care susține dinții. De-a lungul timpului, ca urmare a pierderii țesutului osului susținător ca urmare a parodontozei, cei care suferă de această boală sunt expuși riscului pierderii dinților.
Prevenția este cel mai important factor în lupta împotriva bolilor gingivale. Este esențial să îți păstrezi gingiile și dinții curați și sănătoși. Atât obiceiurile orale sănătoase cât și vizitele regulate la medicul stomatolog pot preveni apariția problemelor gingivale, precum și identificarea acestora în primele etape și recomandarea tratamentelor adecvate.
Costmetică dentară
Visezi la un zâmbet strălucitor? Tot mai mulți pacienți apelează la proceduri de cosmetică dentară. Dar înainte de a lua acestă decizie, trebuie să înțelegi mai bine care sunt opțiunile tale.
Sunt o grămadă de opțiuni, de la albire, la coroane, la ortodonție. Alegerea unei opțiuni începe de la înțelegerea implicațiilor fiecărei proceduri. Iar locul unde începe asimilarea acestor informații este la medicul tău stomatolog.
Acesta se poate asigura că ai un punct de pornire bun – în alte cuvinte, dinți și gingii sănătoase, lipsa cariilor și a altor probleme care ar putea preveni obținerea rezultatelor dorite ca urmare a procedurilor de cosmetică dentară. Unii stomatologi vor realiza aceste proceduri ca parte a practicii lor, sau te vor recomanda unui stomatolog specializat.
Înainte de a începe o procedură, află cât timp va dura și cum te vei simți în timpul acestei proceduri. Asigură-te că știi dacă este mai mult decât o singură modalitate de a obține rezultatele dorite. Vei vrea să știi și dacă vei simți dureri sau disconfort în timpul sau după procedură, precum și dacă sunt modalități de a gestiona aceste probleme.
Vei vrea, de asemenea, să ai și așteptări realiste de la tratament. Cere medicului responsabil cu această procedură poze înainte și după tratament și întreabă cât timp va dura rezultatul, precum și ce măsuri poți lua pentru a-i prelungi efectul. Majoritatea procedurilor trebuie refăcute la un interval de 6 luni sau chiar un an, iar coroanele odată la 10, respectiv 15 ani.
Menținerea unui zâmbet sănătos este esențial pentru snănătatea întregului tău organism. Urmează sfaturile medicului tău stomatolog și nu uita să îi faci o vizită odata la 6 luni.
Te afli în București și ai nevoie de sfaturi pentru o sănătate orală optimă? Ia legătura cu noi pentru o programare.