Cum alinam durerea maselei de minte?

Cu toate ca probabil nu iti amintesti cum te simteai cand iti dadeau dintii de lapte ca bebelus, eruptia maselei de minte iti poate reda o imagine destul de clara a experientei prin care trec copiii – gingii sensibile, inflamate si durere dentara. Pe langa faptul ca poti intelege mai bine prin ce trec cei mici, disconfortul eruptiei maselei de minte iti poate provoca si probleme dentare.
Astazi ne-am propus sa intelegem mai bine sursa durerii care vine la pachet cu aparitia maselei de minte si cum o putem alina.
Sa vedem…
Ce este maseaua de minte si care este rolul ei?
Aceste masele apar de regula intre varstele de 17 si 21 de ani, dar pentru unii, pot aparea mai devreme sau mai tarziu.
Cand vorbim despre maseaua de minte, ne referim la aceasta deseori ca la ce-a de-al treilea molar. Aceste masele incep sa patrunda prin piele la fel ca oricare alt dinte, provocand disconfort. Dar spre deosebire de ceilalti dinti, masele de minte tind sa creasca intr-un unghi gresit, uneori si lateral, provocand un impact care radiaza durerea spre dintii din jur.
Potrivit cercetarilor, se considera ca aparitia maselelor de minte este deseori asociata cu probleme precum infectii si chisturi, asa ca e important sa se discute cu medicul stomatolog odata ce incepe sa erupa primul molar.
Pentru cei mai multi, scoaterea maselei de minte este o optiune buna. Totusi, chiar daca aceasta este solutia pentru care optezi, trebuie intai sa treci si peste perioada de disconfort intr-un mod natural.
Cum scapam de durerea asociata cu eruptia maselei de minte?
Clatirea gurii
Clatirea este deseori benefica pentru durerea dentara, asa ca incearca acest remediu: intr-o cana, amesteca apa calduta cu o lingura de sare si amesteca pana la dizolvare. Clateste gura cu amestecul timp de 30 sau 60 de secunde, apoi scuipa apa in chiuveta. Poti repeta procedura oricand simti nevoia, de-a lungul zilei.
Benzocaina unguent
Amortirea maselelor de minte este un mod de a scapa de durere, in special cand durerea te incurca in viata de zi cu zi si nu da semne sa se amelioreze. Vorbeste cu medicul tau stomatolog sau la farmacie despre unguent cu benzocaina sau pasta de dinti cu benzocaina, care pot alina durerea maselelor de minte. Vei obtine rezultate mai bune daca folosesti o bucata de tifon pentru a usca zona inainte de a aplica unguentul. Foloseste-l oricand simti nevoia de-a lungul zilei.
Cuisoare si ulei de cuisoare
O fi el un remediu din batrani, dar pana si cei de la Mayo Clinic din SUA sustin ca uleiul de cuisoare este un mod natural de a alina durerile dentare. Si cea mai buna parte? Mai mult ca sigur gasesti cuisoare in sertarele din bucatarie. Este un condiment usor accesibil, oriunde te afli.
Ia o bucata intreaga de cuisoara (nu o zdrobi sau taia) si aplic-o pe zona de unde provine durerea in gura sau pe suprafata iritata. Tine cuisoara in loc pana cand simti o senzatie de amorteala. Poti folosi si ulei de cuisoare. Foloseste o bucata de tifon imbibata in ulei si aplica-o usor pe gingiile inflamate.
Ibuprofen
Bineinteles, poti apela si la medicamentatie pentru a depasi pragul de disconfort si pentru a-ti vedea de zi. Dar asigura-te mereu ca citesti instructiunile de pe ambalaj, in special cand e vorba de dozaj.
Cu toate ca sunt multe solutii pentru a alina durerea maselelor de minte chiar la tine acasa, trebuie sa tii minte ca orice solutie este temporara. Vei fii in continuare nevoit sa apelezi la ajutorul medicului stomatolog pentru a determina daca maseaua poate sa ramana in gura sau trebuie extrasa de un chirurg. Asa ca apeleaza la ajutorul specialistilor pentru a zambi in continuare fara griji si cu incredere.