Cum afecteaza pilula contraceptiva sanatatea ta orala?
Ca adulti, nu suntem imuni la probleme dentare. Pe langa intretinerea unei rutine orale sanatoase acasa, cel mai sigur este sa te tii de vizitele regulate recomandate la medicul tau stomatolog.
Pentru a afla mai multe despre cat de des trebuie sa faci o vizita medicului tau stomatolog si la ce sa te astepti de la aceste vizite, citeste si artiolul acesta.
Astazi discutam despre cum alegerile noastre ne afecteaza sanatatea orala si anume, despre pilula contraceptiva. Daca te gandesti sa iei aceste pilule, ai putea fi surprinsa de efectele acestor pastile asupra sanatatii tale orale.
Hai sa le descoperim impreuna.
Riscuri neprevazute
Inainte de a lua pilula, trebuie sa intelegi efectele secundare.
Masurile de contraceptie care se iau pe cale orala sunt compuse din hormoni care previn fertilitatea. Pilulele sunt o combinatie de estrogen si progesteron sau doar progesteron, conform departamentului national de sanatate.
Inainte, nivelul ridicat de hormoni care intrau in compozitia pilulei puteau dauna dintilor si gingiilor. Potrivit asociatiei stomatologice americane, acesti hormoni accelereaza circulatia sangvina catre gingii, care provoaca sensibilitate zonei si contribuie la cresterea formarii de carii si placa bacteriana.
Astazi, dozajul de hormoni gasit in pilulele contraceptive este mult mai scazut si nu mai cauzeaza sensibilitate dentara. Dar mai sunt totusi alte efecte secundare la care trebuie sa fim atenti.
Alte efecte de luat in considerare
Femeile care folosesc pilule contraceptivesunt expuse unor complicatii in caz de extractie dentara. Potrivit unui studiu efectuat de asociatia stomatologica americana, s-a descoperit ca femeile care urmeaza tratament contraceptiv pe care orala prezinta un risc dublu de a face alveolita uscata post extractie, fata de femeile care nu urmeaza acest tratament.
Alveolita uscata este o conditie care apare ca urmare a dezintegrarii cheagului de sange, expunand peretii ososi ai alveolei la saliva si alti agenti contaminati din cavitatea bucala. Totusi, din cauza rezultatelor care variaza, nu putem spune sigur masura in care pilula contraceptiva contribuie la formarea alveolitei uscate.
Alti factori care contribuie la formarea acestei conditii este faptul daca persoana este fumatoare sau nu, complexitatea procedurii chirurgicale si varsta pacientului.
Sunt apoi conditii serioase care au legatura cu tratamentul contraceptiv pe cale orala, si anume tulburari ale articulatiei temporo-mandibulare, potrivit clinicii Cleveland. Acestea sunt o serie de afectiuni adesea dureroase, ce afecteaza atat articulatia, cat si musculatura care controleaza diversele miscari ale mandibulei, precum vorbitul si mestecatul. Hormonii sintetici gasiti in pilule pot provoca deficite in productia naturala de estrogen, care cauzeaza inflamatie care poate provoca TMD.
Alte probleme care pot aparea ca rezulat al tratamentului cu pilule contraceptive sunt aftele bucale, cauzate de schimbarile hormonale in timpul menstruatiei, potrivit clinicii Mayo. Cu toate ca cercetarile sunt limitate cu privire la legatura directa intre pilula contraceptiva si aftele bucale, o schimbare a nivelului de hormoni din organism dupa inceperea tratamentului este o cauza posibila.
Totodata, hormonii pot contribui si la inflamarea glandelor salivare, lucru care constrange productia de saliva si rezulta in xerostomie sau sindromul de gura uscata.
Ingrijire orala si pilula contraceptiva
Consulta-te mereu cu medicul tau stomatolog sau cu medicul tau de familie inainte de a urma un tratament contraceptiv pe cale orala. Din moment ce aceste tratamente iti pot afecta sanatatea orala, vorbeste cu medicul tau stomatolog despre tipul de pilula folosit si durata adiminstrarii. Asigura-te ca iti mentii rutina de sanatate orala, pe langa periaj si folosirea atei dentare.