Coroana dentară – ce este, tipuri și implicații

Coroanele dentare se plasează deasupra dinților afectați. Rolul acestora este de a proteja, acoperi și restaura forma dinților când plombele nu sunt îndeajuns. Coroanele dentare pot fi confecționate din metale, porțelan, ceramică și zirconiu. Acestea nu necesită îngrijire specială de-a lungul timpului, înafară de o igienă orală sănătoasă.
 
În următoarele rânduri, aflăm mai multe despre coroanele dentare, cum ne ajută să ne păstrăm zâmbetul frumos și ce presupune procedura.

* * *

 

Ce sunt coroanele dentare?

 
Odată cu trecerea timpului, dinții se pot eroda. Acest lucru se întâmplă din varii motive, precum carii, afecțiuni sau doar uzură de-a lungul timpului. DInții îți pot pierde forma și dimensiunea. COroanele dentare sunt un înveliș care are forma dintelui, care se plasează peste dintele afectat cu scopul de a-i restaura forma, dimensiunea, puterea și aspectul.

Coroanele dentare se fixează în loc cu ciment și acoperă partea vizibilă a dintelui.

 

De ce ai avea nevoie de coroane dentare?

 
Sunt câteva motive pentru care ai avea nevoie de coroane dentare, printre care:

• Protejarea unui dinte slab (posibil ca urmare a formării cariilor) de la rupere sau menținerea dintelui întreg când acesta are mai multe părți crăpate
• Restaurarea unui dinte ciobit sau extrem de uzat
• Acoperirea și susținerea unui dinte cu multă plombă, din care a rămas un perete foarte subțire
• Susținerea unei punți dentare
• Acoperirea dinților profund decolorați sau cu forme asimetrice
• Acoperirea unui implant dentar
• Acoperirea unui dinte care a fost tratat pe canal

 

Din ce sunt confecționate coroanele dentare?

 
Coroanele dentare permanente sunt confecționate din diverse materiale, care includ:

• Zirconiu – Coroanele din zirconiu reprezintă o opțiune relativ nouă pentru pacienți, având cea mai mare rezistență și o estetică deosebită. Acestea oferă pacientului o garanție extinsă,întrucât prezintă mai puține posibilități de a se ciobi sau rupe și sunt biocompatibile cu organismul, fiind deopotrivă și metal free.
• Ceramică – Asemănătoare unei coroane din zirconiu, pot imita aproape perfect culoarea și aspectul dintelui natural și pot fi mai potrivite pentru persoanele cu alergii la metal.
• Porțelan – oferă un aspect oarecum similar dinților vecini, dar au duritate mai scăzută
• Metalo – ceramică – Oferă avantajul rezistenței, însă nu reprezintă o variantă la fel de estetică precum variantele de mai sus. Se utilizează în principal pentru restaurarea dinților anteriori, pentru dinții din față fiind preferate opțiunile mult mai atractive din punct de vedere estetic.

 

Ce presupune procedura stomatologică?

 
În mod normal, este nevoie de câteva vizite la medicul stomatolog pentru a pregăti dintele pentru coroana dentară.

La prima vizită, se face o radiografie pentru examina dintele și a identifica posibile probleme. În cazul în care dintele suferă de carii, risc de infecție sau afecțiuni ale pulpei, este posibil să fie nevoie de tratament pe canal.

Apoi, dintele afectat va fi redimensionat și sculptat pentru a face loc coroanei dentare. O pastă este apoi plasată pe suprafața dintelui pentru a-i lua forma pe care coroana va trebui să o aibă. Acest lucru se face pentru a asigură confort în timpul mușcăturii și că această coroană nu va afecta modul de a mesteca.

Specificațiile se trimit la un laborator, care produce coroana și o trimite medicului stomatolog în cel mult 3 săptămâni. Până atunci, pacienții poartă o coroană dentară temporară care protejează dintele afectat până este gata coroana permanentă.

La ultima vizită, se plasează coroana dentară pe dinte. Întâi, se îndepărtează coroana temporară și se verifică forma, dimensiunea și culoarea coroanei dentare permanente. Dacă totul este în regulă, se introduce un anestezic local pentru a amorți dintele și pentru a cimenta coroana nouă.

 

Cât rezistă o coaroană dentară?

 
În medie, o coroană dentară poate rezista până la 15 ani. Durata de viață a unei coroane dentare depinde de nivelul de uzură și deteriorare la care este expusă coroana, cât de bine este respectată igiena orală și alte obiceiuri, precum:

• Scrâșnitul din dinți
• Mestecatul cuburilor de gheață și a altor alimente solide
• Mușcatul unghiilor
• Folosirea dinților pentru a deschide ambalaje

 

Ce îngrijire presupune o coroană dentară?

 
O coroană dentară nu necesită îngrijire specială, dar dintele de la bază are în continuare nevoie de protecție specială împotriva cariilor și a bolilor gingivale. De aceea, este indicat și urmezi bunele practici de igienă orală. Acestea includ periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare o dată pe zi, în special în zona dintre gingie și începutul coroanei. De asemenea, se recomandă evitarea mușcării alimentelor sau obiectelor tari, precum a cuburilor de gheață și popcorn-ul, în special în cazul coroanelor din porțelan.

 

Cât costă coroanele dentare?

 
În funcție de materialul din care e confecționată coroana dentară, prețul ei poate să varieze. Bineînțeles, fiecare tip de coroană are beneficiile sale, potrivite nevoilor fiecărui pacient. Pentru mai multe informații despre coroanele dentare și oferte de preț, ia legătura cu Healthy Teeth și programează un consult.