Clasele diferite de carii (si cum sa le previi)

#StiaiCa… sunt 6 tipuri de carii in functie de tipul de dinte si zona de formare. Iata cum noi la Healthy Teeth le evaluam pentru a trata problemele orale si pentru a-ti oferi ingrijirea de care ai nevoie.

Cei mai multi dintre noi ne-am confruntat sau ne vom confrunta la un moment dat cu cariile. Dar nu toate cariile sunt la fel, iar medicii stomatologi folosesc un sistem de clasificare pentru a le evalua.

Mai jos, parcurgem cele 6 clase de carii in functie de tipul de dinte si zona de formare, precum si cele 4 clase principale pentru a evalua gravitatea unei carii.

via GIPHY

Clasificarea cariilor

Potrivit unui studiu realizat de Dentistry IQ, clasificarea cariilor a inceput in urma cu 100 de ani, cand G. V. Black, un medic stomatolog american, a pus bazele unui sistem care este folosit de medicii stomatologi si in prezent.

CLASA 1

Aceasta categorie descrie o carie formata la suprafata dintelui, usor vizibila de medicul stomatolog. Tot in aceasta clasa intra si cariile formate pe zona cu care se mesteca a dintilor din spate, precum pe molari si premolari, iar caria se poate forma ori pe suprafata din fata sau din spatele dintilor frontali.

CLASA 2

Aceste carii apar pe suprafetele dintre molari si premolari si nu sunt vizibile cu ochiul liber.

CLASA 3

Aceste carii apar pe suprafetele dintre dintii frontali, dar nu la marginea dintilor. Asemanator cu cariile din clasa 2, cariile din clasa 3 nu sunt vizibile cu ochiul liber.

CLASA 4

Acest tip de carie se formeaza pe suprafetele dintre dintii frontali si apar inclusiv la marginea dintilor.

CLASA 5

Aceste carii apar pe suprafetele din fata sau din spate ale dintilor frontali sau din spate, si se formeaza de regula in zona de contact cu gingia.

CLASA 6

Acest tip de carie se formeaza pe suprafetele dintilor, fie pe marginile incisivilor sau pe muchiile dintilor din spate.

Cand vii la consultul stomatologic bianual, medicul tau va folosi ustensile pentru identifica zone moi pe suprafata dintilor care sunt vizibile cu ochiul liber. Dar pentru a diagnostica etapele diferite de carii dintre dintii tai, medicul stomatolog va recomanda radiologie dentara sau va folosi rezultatele obtinute de la cea mai recenta radiologie pentru a stabili gravitatea unei carii.

Stabilirea gravitatii unei carii

In functie de gradul de extindere, o carie este evaluata ca fiind in stadiul incipient, moderat, avansat sau grav. Dar pentru a intelege mai bine aceste categorii, trebuie intai sa intelegi anatomia dentara. Stratul exterior al unui dinte este facut din smalt calcifiat, care protejeaza stratul interior mai moale, care poarta denumirea de dentina. In interiorul dentinei se afla camera pulpei, care este cel mai profund strat si este compus din nervi, vase de sange si tesut de legatura.

Conform sistemului format de medicul stomatolog G.V.Black, medicii stomatologi evalueaza o carie și gradul de leziune dentara, astfel:

Stadiul incipient

Caria a patruns mai putin de jumatate in stratul de smalt.

Stadiul moderat

Aceste carii au patruns mai mult de jumatate in stratul de smalt, dar nu au ajuns inca la granita dintre stratul de smalt si stratul de dentina.

Stadiul avansat

Aceste carii au trecut granita dintre stratul de smalt si stratul de dentina, dar au patruns mai putin de jumatate in camera pulpei.

Stadiul grav

Caria a patruns smaltul, dentina si mai mult de jumatate din camera pulpei.

Precum sfatuim toti pacientii Healthy Teeth, cel mai bun tratament este detectia din timp si indepartarea cariilor, urmate de umplerea golurilor cu plombe, pentru a preveni complicatii serioase si pierderea dintilor in viitor.

Prevenirea cariilor

via GIPHY

In Romania, cariile sunt una dintre cele mai intalnite boli cronice la adulti si la copii si o conditie care se poate preveni. Iata masurile pe care le poti lua impreuna cu familia ta pentru a avea o rutina orala sanatoasa:

• Periaza dintii de 2 ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor si foloseste ata dentara cel putin o data pe zi.
• Viziteaza-ti medicul stomatolog de 2 ori pe an pentru consult si pentru igienizare
• Renunta la mancaruri cu mult zahar in detrimentul mancarurilor mai bogate in nutrienti
• Intreaba-ti medicul stomatolog despre alte elemente orale sanatoase pe care le poti introduce in viata ta de zi cu zi

Speram ca aceste infomratii sa iti fie de ajutor si ca urmatoarea ta vizita la medicul stomatolog va fi usoara si fara neplaceri! Periaj placut!

Ti-a placut articolul nostru?

Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.

Ti-a placut articolul nostru?

Ne place ca ne citesti articolele, dar stii ce ne-ar mai placea? Sa te cunoastem mai bine si sa ne cunosti si tu pe noi. Urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram si descopera micile secrete ale cabinetului nostru, unde zambetul tau este prioritatea noastra.