Ce se intampla cu corpul (si dintii tai) cand esti stresat(a)?

Cand stresul vietii de zi cu zi devine rutina, organismul nostru este afectat. In luna Iulie, ne concentram pe constientizarea efectelor stresului asupra corpului nostru.
Daca ai un job fulltime si mai jonglezi apoi cu inca 10 activitati pana sa iti inchei ziua, cunosti mult prea bine notiunea „criza de timp”.
Stresul a devenit un aspect normal al vietii noastre de zi cu zi. Atat de mult, de fapt, incat il trecem cu vederea si nu tratam efectele sale asupra sanatatii noastre. Iar ce se rasfrange asupra organismului, se rasfrange si asupra sanatatii orale.
Ce se intampla cu corpul nostru cand suntem stresati? Medicul stomatolog Healthy Teeth, Oana Maria Barbuceanu, ofera mai multe informatii.
„Stresul are efecte fizice asupra organismului nostru. Cand ne gandim la acestea, tindem sa ne concentram doar asupra problemelor grave, precum hipertensiunea sau bolile de inima. Dar sunt multe efecte mai putin vizibile, care pot cauza probleme grave pe termen lung,” adauga Oana.
De exemplu, o stare psihica negativa are potentialul de a afecta flora microbiala din cavitatea noastra bucala.
„Aceste schimbari in flora noastra bucala pot duce la boli de inima, dar si la boli parodontale, care pot duce la pierderea dintilor,” explica Oana, insistand pe faptul ca acestea efecte rareori se limiteaza la doar unul sau doi dinti.
Ea subliniaza ca persoanele care sufera de boli parodontale si care obisnuiesc sa scrasneasca din dintii, prezinta un risc mai mare de a-si pierde dintii. Asa ca daca vrei sa iti pastrezi minunatii perlati, trebuie sa iei masuri pentru a combate stresul de zi cu zi.
Iata care sunt unele semne ale stresului pe care e bine sa nu le ignori si ce poti face in privinta lor:
Iti este greu sa iei decizii
De ce? Stresul iti afecteaza rationamentul. Atunci cand treci printr-o perioada tensionata, iti este greu sa evaluezi lucrurile la rece si sa iei o decizie constructiva.
Ce e de facut? Incearca sa te deconectezi, sa te indepartezi de situatia care iti provoaca stres, orientandu-ti atentia spre altceva. Mediteaza, fa o plimbare, iesi cu prietenii tai sau fa orice tip de activitate care iti face placere. Astfel, vei putea aborda situatia cu mintea odihnita.
Iei decizii impulsive si ajungi la o stare de frustrare tot mai des
De ce? Stresul este in stransa legatura cu sentimentul de frica. Atunci cand ne este frica, creierul nostru intra in modul de supravietuire. Acest lucru ne face agresivi, agitati sau defensivi. Atunci cand plonjam in una din aceste stari, este probabil un semn ca suntem stresati de un potential rezultat negativ, care e posibil sa fie doar in mintea noastra.
Ce e de facut? Incepe-ti ziua cu 15 minute de meditatie. Acest lucru iti va permite sa te dedici pentru cateva minute tie. De-a lungul zilei, identifica factorii care iti provoaca stres si ganduri negative si recunoaste-le prezenta si efectul asupra starii tale emotionale. Incearca apoi sa evaluezi care sunt factorii care prezinta cu adevarat o problema si care nu.
Mananci tot mai mult sau iti pierzi complet pofta de mancare
De ce? Doua treimi dintre noi mancam cand suntem stresati, pe cand ceilalti mananca mai putin. Cortizolul, asa-numitul „hormon al stresului”, este un hormon corticosteroid, care stimuleaza pofta de mancare si dureaza cateva ore pana sa fie eliminat din organism, provocandu-ne astfel la mancat emotional cand suntem stresati.
Ce e de facut? Cel mai bun mod de a scapa de un sentiment care iti provoaca stres este de a vorbi despre asta intr-un mediu in care te simti in siguranta, precum la terapie sau cu un prieten in care ai incredere. Ca o practica zilnica, sunt recomandate exercitii simple, precum jogging sau yoga, unde te poti concentra pe ceva ce iti face placere si iti iei gandul de la ganduri negative.
Esti aproape intotdeauna epuizat(a)
De ce? In zilele stresante, simti ca ai creierul solicitat non-stop. Acesta transmite hormoni de stres in sistemul tau vascular, care la randul lui iti accelereaza ritmul cardiac si respiratia. Acest sistem iti epuizeaza resursele de energie, lucru care contribuie la oboseala pe termen lung.
Ce e de facut? Daca te confrunti cu probleme acute de oboseala, s-ar putea sa ai nevoie de ajutor medical. Apeleaza la medicul tau de familie si vorbeste cu el despre simptomele tale.
Zi de zi, fa-ti un program de lucru si apoi un program pentru tine, de care sa te tii. Acest lucru te va ajuta sa iti construiesti un rutina sanatoasa, in care te ocupi si de ce trebuie facut, dar te prioritizezi si pe tine.
Ori nu poti dormi, ori nu te poti ridica din pat
De ce? Studiile arata ca cei care dorm prost au un nivel ridicat de hormoni ai stresului in organism. Aceste chimicale nu doar ca te fac sa dormi mai putin, dar iti afecteaza calitatea somnului. Cand te trezesti, realizezi ca ai mai putina energie decat ai avut cu o seara inainte.
Ce e de facut? Incearca acest exercitiu de respiratie inainte de a inchide ochii seara:
1 – Expira odata adanc pe gura.
2 – Inchide gura si inspira incet pe nas, pana numeri pana la 4.
3 – Tine-ti respiratia timp de 7 secunde.
4 – Expira complet, dar treptat pe gura, pana numeri la 8.
5 – Inpira din nou si repeta cliclul de inca trei ori.
Ramai pe-aproape! Toata luna Iulie vorbim despre efectele stresului asupra corpului nostru, cu accent pe sanatatea orala. Includem si metode de a combate situatiile care iti provoaca disconfort, asa ca revino pe blogul nostru pentru mai multe informatii.