Ce provoaca disconfortul dentar?
Oricat de multa grija ai de dintii tai si oricat de mult vrei sa te asiguri ca ai o rutina orala sanatoasa, va veni un moment in care vei simti disconfortul unei dureri dentare. Cu toate ca o carie este de cele mai multe ori personajul negativ din aceasta poveste, este abia una din multe alte cauza ale durerilor dentare.
Sensibilitatea dentara
Am mai discutat despre sensibilitate dentara aici, aici si aici.
Daca ai parte de dureri ascutite cand mananci sau cand consumi bauturi calde sau reci, acestea ar putea indica aparitia unei carii. Ar putea insemna totodata ca ai dinti sensibili, fie de la retractie gingivala sau de la slabirea stratului de smalt al dintilor.
In timp ce astepti programarea la medicul stomatolog pentru a-ti confirma cauza sensibilitatii dentare, incearca sa folosesti o periuta de dinti cu fire moi si o pasta de dinti special conceputa pentru dinti sensibili pentru a alina simptomele.
Unele dureri sunt mai severe
Daca ai parte de o durere ascutita si apasatoare cand musti din mancare, cauza ar putea fi o carie sau un dinte crapat. Daca, in schimb, durerea este continua, este posibil sa ai un infectie la baza dintelui, care trebuie tratata de urgenta.
S-ar putea sa nici nu fie vorba de dintii tai
O cauza mai putin intalnita, dar extrem de semnificativa a durerilor dentare este sinuzita. Daca ai parte de durere in dintii de sus si de ambele parti ale fetei, este posibil ca sinuzita sa fie cauza. Acest tip de durere dentara vine la pachet si cu congestie nazala si sensibilitate in jurul sinusurilor. Daca esti de parere ca aceasta ar putea fi cauza dusconfortului tau, apeleaza la ajutorul unui medic.
Daca ai parte de durere in zona maxilarului, aceasta este posibil sa fie cauzata de leziuni directe sau de traume ale maxilarului, ca cele cauzate de bruxism (scrasnitul din dinti), de artrita sau de cancer care afecteaza maxilarul. Daca maselele de minte nu au fost extrase, este posibil ca molarii afectati sa provoace durere in zona maxilara.
De ce merita vizitat medicul stomatolog?
Durerile de dinti nu sunt intotdeauna severe. Durerea constanta poate parea o neplacere pentru care nu merita sa ne impacientam, dar pe masura ce o toleram, riscam ca aceasta sa se agraveze si sa ne afecteze sanatatea orala pe termen lung.
Oricare ar fi cauza sau gravitatea durerilor tale dentare, ia legatura cu medicul tau stomatolog si stabileste o intalnire. Cauzele durerilor dentare nu sunt mereu clare, iar un diagnostic concludent cu privire la cauza problemei urmat de un tratament profesional sunt cele mai bune masuri de actiune.