De ce ne e frica atunci cand ne gandim la eruperea molarului de minte?

durere-de-cap

Chiar daca am auzit ca eruperea lui este intre varsta de 17 si 28 de ani,de fiecare data suntem luati prin surprindere de aparitia lui jenanta in spatele ultimilor dinti.Am auzit foarte des ca absenta molarului de minte este un semn al evolutiei si speram de fiecare data ca noi sa fim parte din acest proces in care micsorarea mandibulei si alimentatia sa faca imposibila formarea unui mugure dentar .

 

molari-varsta

Ce se intampla daca totusi s-a format mugurele dentar care determina aparitia molarului de minte?  Ne panicam?

 masele-de-minte-chirurgie-dentara-clinica-stomatologica-premiumdent-300x248

Aparitia molarului de minte

1.Poate fi foarte benefica in cazul in care  molarul vecin lui (cel care apare in jurul varstei de 12 ani) a fost extras si acesta a reusit sa ii ia locul .

2.Poate veni in ajutorul masticatiei cand arcada este suficient de mare ,iar el are spatiu sa-si exercite functia.

3.Poate fi o solutie salvatoare in cazul in care ,molarii de 12 ani au fost extrasi ,iar el va servi ca stalp pentru o viitoare lucrare .

Desigur,in toate aceste cazuri,eruptia lui poate fi insotita de o jena,poate chiar de febra,insa nimic care sa nu treaca dupa administrarea unui antialgic .Ca sa fim siguri, sa grabim sau sa inlaturam neplaceri cerem o  consultatie stomatologica,in urma careia se constata daca este nevoie de o  manopera de decapusonare (inlaturare a gingiei inflamate de deasupra maselei)

 wisdom

Daca nu apare nici o jena ,ne trezim ca a aparut un dinte nou , la ce ar trebui sa fim atenti?ce riscuri prezinta el?

1.Ca si orice dinte,si acesta se poate CARIA ,atunci cand nu reusim sa il igienizam corespunzator  .Tratarea cariilor la un astfel de dinte este mai dificila,datorita pozitiei  si a configuratiei morfologice diferita

2.El poate crea deasemenea presiune in dintii vecini ,presiune sesizata in general cand muscam;Presiunea poate sa ajunga pana la erodarea dintilor vecini;aparitia unor carii pedintii vecini.

 

Daca s-a oprit din crestere si a ramas gingie peste el sau e inconjurat anormal de gingie este ceva rau?

 tratament de canal

1.Cand dintele este partial erupt,deobicei se imflameaza gingia care a ramas deasupra.Se produce pericoronarita. Mancarea si bacteriile colectate sub gingii produc o infectie locala. Ea duce la respiratie urat miro­sitoare, durere, umflare si trismus (nu se mai poate deschide gura complet). Infectia se poate extinde, afectand obrajii si gatul. Dupa ce episodul initial se incheie, crizele se succed din ce in ce mai frecvent si sunt mai severe.

  1. Din tesutul moale din jurul unui molar de minte incomplet erupt, se poate forma un chist (un sac plin cu lichid). Chisturile duc la distrugerea osului, la expansiunea maxilarelor si la dislocarea dintilor vecini. De aceea, extirparea chistului si indepartarea dintelui este neaparat necesara pentru a preveni distrugerea osului. Extrem de rar, din aceste chisturi se pot dezvolta tumori sau osul se poate fractura spontan daca aceste chisturi isi maresc dimensiunea foarte mult.

dfbsdfb

Un molar de minte care nu a erupt deloc de ce trebuie scos?

Dintii care nu au erupt pe arcada se numesc dinti inclusi. Un dinte este inclus, atunci cand spatiul de care are nevoie pentru a erupe normal se micsoreaza din diverse motive si, astfel, eruptia sa este impiedicata de catre gingii, os, alt dinte sau de toate trei. Lipsa de spatiu se datoreaza de obicei faptului ca oasele noastre maxilare se micsoreaza in cursul evolutiei, nu mai pierdem dintii prin carii asa de frecvent ca in trecut, iar alimentatia este atat de elaborata incat oasele si articulatiile nu sunt extrem de solicitate.

Un dinte inclus poate sa produca diferite complicati. Molarii de minte pot produce deplasari ale dintilor, in special cei frontali, si pot compromite astfel tratamentul ortodontic.

Pacientii care poarta proteze trebuie sa aiba toti molarii de minte extrasi. Daca un molar de minte erupe sub o proteza, poate duce la iritatii severe, iar proteza trebuie refacuta dupa forma gingiilor, care s-a schimbat.

10172564_493866967381504_3721908010953320795_n

Trebuie sa fim constieti de situatia in care ne aflam.Sa fim precauti,sa luam la cunostinta ca probleme apar dintr-o data si, de cele mai multe ori, in momentele cele mai nepotrivite .

IMAG0062

O simplă  radiografie panoramică ne va arata ce este de făcut ,in ce situatie va aflati si care este solutia cea mai buna pentru dumneavoastra.

Va multumim !

cover