Ce efecte are alcoolul asupra dintilor tai?
Ah da! Acea perioada a anului…
Vremea pentru gratare, zile libere alaturi de prieteni si familie, mare, soare si excursii la munte – toate acestea sunt mult mai placute, daca sunt acompaniate si de putina bautura racoritoare.
Cu toate ca nu este limitat doar la lunile de vara, consumul nostru de alcool este amplificat in aceasta perioada a anului. Iar acest consum, in cantitati moderate, este perfect in regula. Consumul in exces in schimb, poate fi defavorabil sanatatii tale orale, glicemiei si ficatului tau.
Dar te-ai gandit vreodata la efectele alcoolului asupra intregii tale cavitati bucale – atat asupra gingiei, cat si asupra dintilor?
Astazi discutam cu medicii stomatologi Healthy Teeth despre problemele dentare care pot aparea in urma consumului excesiv de alcool, cum acestea pot fi prevenite, dar si recomandari de bauturi mai prietenoase si mai putin prietenoase cu dintii tai.
Citeste in continuare…
First thing’s first – Sa ne facem temele!
Centrul pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) a identificat consumul moderat de alcool ca un pahar pe zi pentru femei si doua pahare pe zi pentru barbati. Daca obiceiurile tale se incadreaza in aceste tipare, intampini un risc minim de a probleme dentare, in comparatie cu cei care consuma alcool in mod excesiv.
Femeile si barbatii care consuma 15 bauturi sau mai multe pe saptamana, intampina un risc major de carii, afectiuni gingivale, afte bucale si multe altele.
Medicul nostru stomatolog, Oana Maria Barbuceanu ne povesteste mai multe: „Vestea buna este ca cei care au un consum redus sau moderat de alcool, pot preveni cu usurinta aparitia acestor probleme dentare, avand o igiena orala buna.”
„Concomitent, nu este absolut nicio problema daca ai de regula un consum moderat de alcool, cu perioade de baut excesiv la intervale mai lungi de timp. Dar este important de retinut ca pana si cei care au un consum moderat de alcool pot suferi de efecte secundare mai putin intense fata de cele descrise mai sus.”
Efecte secundare ale alcoolului pentru consumul moderat
Patarea dintilor
Bauturile au culoare datorita cromogenilor, care se prind de smaltul dentar. Aceste este slabit de acidul din alcool si astfel, dintii se pateaza. Daca esti fanul bauturilor acidulate de culoare inchisa, precum Pepsi si Coca Cola si bauturilor alcoolice precum vinul rosu, vei observa ca un zambet imaculat este mai greu de obtinut si de pastrat.
Uscarea cavitatii bucale
Bauturile care au un nivel ridicat de alcool, precum whiskey-ul, duc la reducerea cantitatii de saliva a cavitatii bucale. Iar noi stim ca saliva ajuta in indepartarea placii bacteriene de pe dinti, lucru care contribuie semnificativ la reducerea riscului de afectiuni gingivale si formarea cariilor.
Formarea cariilor
Exact! Am ajuns si aici. Consumul de zahar este un factor principal in formarea cariilor, din cauza ca zaharul formeaza un mediu optim in care bacteriile exceleaza. Asa ca shot-urile si cocktailurile sunt bauturile care cel mai des contribuie la formarea cariilor. Mai mult de atat, bauturile pe baza de citrice slabesc considerabil smaltul dentar si pot cauza sensibilitate dentara.
Iar prietenii (aproape) cei mai buni ai dintilor tai suuunt…
Sa ne intelegem – nu exista asa ceva ca o bautura alcoolica sanatoasa pentru dintii tai. Dar daca ar fi sa alegi ce e mai bine pentru dintii tai in cantitati moderate, dintr-o varietate de bauturi, iata ce iti recomandam noi:
Bere light – Aceasta are un continut mai ridicat de apa, aciditate mai scazuta si este, prin urmare, o optiune mai buna pentru dintii tai. Puncte bonus daca alegi si o bere deschisa la culoare!
Gin’n’tonic – Ambele sunt bauturi incolore, asa ca riscul de a-ti pata dintii este minim. Aceasta bautura are si aciditate mai scazuta. Asa ca daca optezi pentru un Gin & Tonic, bucura-te de el asa cum este. (si renunta la felia de lamaie!)
Sampanie (… nu, nu cea dulce!) – Aceasta bautura are un continut scazut de zahar, iar bauturile mai seci cauzeaza mai putine probleme cavitatii tale bucale.
Asa ca daca vrei sa ocolesti unele probleme dentare care ar putea sa apara in perioada verii, alege una din bauturile de mai sus si consum-o moderat.
Alte metode de a-ti proteja dintii
Uneori, nu e usor sa eviti complet bauturile alcoolice.
Medicul nostru stomatolog Alexandra Gorgoi spune: „O ingrijire dentara buna iti permite sa te bucuri de orice bautura iti face placere, in cantitati moderate.”
Ea ne sfatuieste sa:
Lectiile deprinse?
Este perfect normal sa te bucuri de lucrurile care iti fac placere, atata vreme cat o faci moderat. Asigura-te ca faci alegerile bune si ca mentii o rutina pentru igiena orala optima. Nu uita sa apelezi la un medic stomatolog bun pentru a-ti mentine zambetul sanatos tot anul!