Ce constituie o urgență stomatologică?

Cum distingem între dureri și senzații normale de disconfort, și o durere stomatologică pentru care ar trebui să ne facem griji legitime? Aceste mici neplăceri pot evolua, unele chiar foarte rapid, în dureri dentare de neuitat. Topcmai de aceea, este important să știm când trebuie mers de urgență la medicul stomatolog.

Iată 10 semne care să te ajute să înțelegi mai bine ce anume constituie o urgență stomatologică:
 

1. Un dinte slăbit

 
Ca adult, nu ar mai trebuie să ai parte de dinți slăbiți. Ajunși la maturitate, dinții ar trebui să fie unelte puternice și rezistente care te ajută să mesteci, să vorbești și să întreții un stil de viață sănătos. În cazul în care ai parte de dinți slăbiți, se pot întâmpla următoarele lucruri:

• Afecțiune dentară – aceasta poate fi dureroasă pentru anumiți pacienți, motiv pentru care îngrijirea stomatologică urgentă este esențială
• Infecție locală – pentru a înțelege tipul de infecție, este nevoie de un consult stomatologic
• Carii sau boli gingivale – dacă dintele slăbit provoacă și dureri dentare, este posibil să fie vorba de carii sau boli gingivale. Consultul stomatologic poate presupune și radiologie pentru a determina cauzele infecției dentare și a identifica cele mai bune tratamente de urmat
 

2. Durere dentară acută

 
În cazul în care ai parte de durere dentară acută, care persistă în timp, este esențial să mergi de urgență la medicul stomatolog pentru a stabili cauza durerii și a primi tratament stomatologic. Dacă intensitate durerii crește și dacă durerea persistă în urma contactului fizic sau la diferențe de temperatură, este timpul să mergi de urgență la medicul stomatolog.
 

3. Sângerări și dureri gingivale

 
Sângerările gingivale nu sunt întocmai normale după periaj sau folosirea aței dentare. Acestea pot indica începutul bolii parodontale sau a gingivitei. Dacă întâmpini sângerări excesive și recurente, urmate de dureri, ai nevoie de un control de urgență la medicul stomatolog. Pentru a preveni apariția parodontozei, asigură-te că ai o igienă orală optimă, care presupune periajul corect, de două ori pe zi, și folosirea aței dentare o dată pe zi.
 

4. Maxilar inflamat

 
Acesta este un semn foarte clar al infecției la nivel bucal, una dintre acestea fiind infecția glandei salivare. Dacă întâmpini maxilar inflamat împreună cu gust neplăcut, febră, respirabilitate îngreunată sau probleme cu înghițitul, ai nevoie de un consult stomatologic de urgență. Infecția glandei salivare este în mod normal o infecție bacteriană provocată de un blocaj la nivelul glandelor salivare. Acest blocaj intervine în sarcinile salivei, și anume fărâmarea particulele de mâncare și eliminarea bacteriilor.

Cu toate că acest tip de infecție nu este unul foarte des întâlnit, este necesar să mergi la un consult stomatologic pentru a te asigura că nu ai parte de probleme netratate.
 

5. Abces dentar

 
Semnele unui abces dentar sunt îndeajuns de grave pentru a merge de urgență la medicul stomatolog. Acesta este o infecție extrem de dureroasă, întâlnită cel mai des la rădăcina dintelui. Este cel mai des provocată de o carie netratată sau de boli gingivale în stadiu avansat. Poate rezulta și în urma unei afecțiuni dentare, precum ciobirea dintelui. Simptomele abcesului dentar includ febră, gust neplăcut în gură, puroi și glande inflamate. Tratamentul pentru o astfel condiție presupune intervenție chirurgicală, pentru drenarea infecției și tratarea zonei în mod adecvat.
 

6. Afte bucale care nu dispar

 
Acest lucru este valabil la orice leziune, care apare la nivel bucal și nu prezintă semne de vindecare. Aftele bucale sunt obișnuite și pot apărea din diverse motive, oricărei persoane, pe parcursul vieții. Problemele apar când acestea presistă sau prezintă semne de infecție. Dacă ai o aftă bucală sau o leziune care nu se vindecă complet în două săptămână, ai nevoie de control stomatologic de urgență.
 

7. Dureri de cap persistente

 
Sunt multe motive care pot sta la baza durerilor de cap, oboseala, stresul, răceala sau consumul rapid de alimente reci fiind doar câteva dintre acestea. Dar dacă acestea devin cronice și recurente, pot indica o problemă mai gravă. Dinții și capul tău sunt conectate, așa că orice durere resimți în gură sau la nivelul maxilarului pot afecta sau rezulta într-o durere de cap.Dacă durerea este constantă, ar putea indica bruxism sau scrâșnitul din dinți. Un control stomatologic te poate familiariza cu pericolele asociate cu bruxismul, precum erodarea smalțului dentar care poate duce la amplificarea sensibilității dentare, precum și cu soluții care pot fi la fel de simple, precum purtarea unei gutiere.
 

8. Senzație de amorțeală la nivel dentar

 
Lipsa completă a senzației într-un dinte nu este niciodată un semn bun. Dacă întâmpini dureri urmate de lipsa completă a senzației în dintele afectat, acesta poate indica faptul că infecția a ajuns la rădăcina dintelui. Ai mare grijă la durerile dentare, pentru că acestea pot indica probleme dentare majore care necesită intervenție stomatologică urgentă.
 

9. Oboseală excesivă

 
Acest semn poate fi greu de diagnosticat. Oboseala și epuizarea se pot datora unui număr foarte mare de factori, iar oboseala excesivă și constantă este rezultatul unei infecții, din cauză că organismul luptă pentru a se reface. În cazul în care nu urmezi un ritual oral optim, un motiv al oboselii excesive poate fi abcesul dentar sau bolile parodontale. O vizită la medicul stomatolog te poate ajuta să identifici problemele care stau la baza oboselii sau să elimini ipoteza stomatologică și să cauți alte soluții.
 

10. Gust metalic în gură

 
Ai plombe metalice? Dacă simți gust metalic în gură, acesta poate indica o fisură în plomba actuală sau deplasarea acesteia de la loc. Este important să mergi la consult stomatologic de urgență, din cauză că o plombă fisurată îți poate lăsa dintele expus la infecții și formarea cariilor.

O vizită stomatologică de urgență poate fi nu doar în urma unei dureri dentare. Ca pacient, este important să fii atent la ce se petrece în gura ta. Orice schimbare semnificativă poate indica o problema majoră. Dacă întâmpini dureri sau disconform persistent la nivel bucal, apelează la un medic stomatolog de urgență.