Luna Inghetatei la Healthy Teeth – Ce am invatat despre sensibilitatea dentara?
Luna August s-a incheiat, si-mpreuna cu ea, si vara.
Am avut parte de zile insorite (care speram sa fie in continuare alaturi de noi), de concedii si zile libere petrecute cu cei dragi si de deserturi racoritoare, precum toate aromele noastre preferate de inghetata.
Dar hai sa ne concentram pe ultima parte – si anume, pe inghetata.
In luna August, am vorbit despre sensibilitatea dentara, ca unul din impedimentele care nu ne permit sa ne bucuram cu adevarat de desertul preferat al verii. Am inclus si o oferta draguta la inghetata Gelato Mio, despre care poti citi aici.
Astazi, vrem sa recapitulam tot ce am invatat despre sensibilitatea dentara in seria de articole „Consumul de inghetata nu ar trebui sa doara – Ghid complet despre sensibilitatea dentara”.
Daca vrei sa citesti fiecare articol in parte, acceseaza-le pe toate de aici:
Sensibilitatea dentara – Ce este aceasta?
Sensibilitatea dentara – Care sunt simptomele?
Sensibilitatea dentara – Cum o tratam?
Iar daca vrei un rezumat, citeste in continuare…
Ce este sensibilitatea dentara?
Oamenii care se confrunta cu sensibilitatea dentara au parte de o durere ascutita sau disconfort ca raspuns la anumiti stimuli. Cei mai obisnuiti sunt:
• Mancaruri si bauturi fierbinti
• Mancaruri si bauturi reci
• Aer rece
• Mancaruri si bauturi dulci
• Mancaruri si bauturi cu aciditate ridicata
• Apa rece, in special in timpul igienizarii dentare
• Periajul si folosirea atei dentare
• Ape de gura care contin alcool
Simptomele pot veni si disparea de-a lungul timpului fara niciun motiv concret. Intensitatea lor poate fi medie sau ridicata.
Cum se produce sensibilitatea dentara?
Unii dintre noi avem dintii mai sensibili de la mama natura, din cauza unui strat de smalt mai subtire. Smaltul este stratul exterior care inveleste dintii si ii protejeaza. De cele mai multe ori, smaltul este deteriorat din cauza:
• Periajului prea brutal
• Folosirea unei periute de dinti cu fire dure
• Scrasnitul din dinti in timpul noptii (bruxism)
• Consumul de mancare si bauturi cu aciditate ridicata
Uneori, sunt alte conditii care duc la sensibilitate dentara. Refluxul gastroesofagian spre exemplu, este o conditie in care acidul din stomac vine in sus si poate afectea dintii de-a lungul timpului.
Alte cauze ale sensibilitatii dentare includ:
• Retractia gingivala – poate lasa dintii expusi si neprotejati, cauzand astfel sensibilitate.
• Carii dentare sau dinti ciobiti – plombe deteriorate sau coroane care necesita schimbare pot lasa dentina expusa, cauzand sensibilitate dentara.
• Tratamente stomatologice – precum plombe, coroane sau inalbirea dintilor pot cauza sensibilitate dentara dintilor care au suferit interventie si dintilor din jurul acestora. Partea buna este ca aceasta sensibilitate dispare in cateva zile.
Ce poti face in privinta sensibilitatii dentare?
Daca te confrunti cu sensibilitate dentara de intensitate medie, poti incerca produse care sa aline durerea, precum:
• Pasta de dinti – alege o pasta de dinti care este pentru dinti sensibili. Acestea nu contin ingrediente care sa irite dintii. Ele desensibilizeaza dintii, blocand disconfortul care calatoreste de la dinti la nervi.
• Apa de gura – alege un produs care are la baza alcool, pentru a irita minim dintii.
• Periute de dinti – alege o periuta cu fire moi si incearca sa periezi dintii mai fin.
• Gutiera – in conditiile in care suferi de bruxism si scarsnesti din dinti, vorbeste cu medicul tau stomatolog pentru o gutiera la comanda care sa aline efectele conditiei.
Daca iei aceste masuri si nu observi rezultate intr-o saptamana, apeleaza la medicul tau stomatolog. Este posibil sa te confrunti cu conditii medicale care duc la sensibilitate dentara, iar acestea necesita un tratament mai specializat.
Si in cele in urma…
Sensibilitatea dentara este o conditie des-intalnita. Sunt mai multi factori atat naturali, cat si ca stil de viata, care contribuie la cauzele problemei. Pe scurt – sensibilitatea dentara apare cand straturile de la baza dintilor, care sunt mai slab protejate, sunt expuse la diversi stimuli.
Cand stratul protector de smalt este erodat sau ciobit, aceste straturi sensibile reactioneaza. Aceasta coroziune poate fi rezultatul unor probleme dentare preexistente sau o consecinta a unui regim alimentar nesanatos sau a unui periaj agresiv.
Pentru un tratament eficient al sensibilitatii dentare, este nevoie in primul rand de identificarea factorilor principali pentru a lua masurile necesare pentru a imbunatati conditia. Retine cauzele principale subliniate in articolele noastre pentru a preveni eroziunea smaltului.
Consulta-te cu un medic stomatolog pentru a identifica principalele cauze care contribuie la conditia ta mai rapid si beneficiaza de tratamente eficiente.
Ti-a placut lista noastra?
Ca cineva care are de-a face zi de zi cu pacienti care se confrunta cu sensibilitate dentara, noi la Healthy Teeth consideram ca este important sa ai toata informatia disponibila intr-un singur loc pentru a intelege mai bine ce se intampla dincolo de suprafata.
Speram ca ghidul nostru sa iti fie de ajutor!