11 mituri și preconcepții despre igiena orală

Sunt o mulțime de sfaturi online despre ce presupune igiena orală adecvată. Din nefericire, majoritatea sunt false sau deschise interpretării. Noi descoperiri au loc des în industria sănătății, motiv pentru care mesajul se poate interpreta greșit. Pe de altă parte, sunt o grămadă de alte sfaturi stomatologice false care circulă de o grămadă de ani și sunt transmise din generație în generație.

Pentru ca tu să rămâi bine informat și pentru a ne asigura că iei cele mai bune decizii în privința sănătății tale orale, noi la Healthy Teeth ne-am propus să adresăm cele mai întâlnite 11 mituri și preconcepții despre igiena orală.
 
Citește în continuare și află care sunt acestea și ce poți face pentru a te asigura că ai o igienă orală optimă.

 
 

Mitul 1: Zahărul provoacă formarea cariilor

 
Pe când zahărul întradevăr contribuie la formarea cariilor, vina nu este neapărat a acestuia. Concret, este vina bacteriilor care consumă zahărul. Alimentele lipicioase, precum cele care conțin amidon, atract bacteriile, care prosperă pe și în jurul dinților. Aceste bacterii produc un compus de acid care provoacă deteriorarea dentară.

Ce poți face? Limpezește dinții după fiecare masă și asigură-te că îți perii dinții de două ori pe zi.

 

Mitul 2: Sângerarea gingiilor este normală

 
Sângerarea gingiilor în timpul periajului și al folosirii aței dentare este un rezultat al gingiilor inflamate. Gingiile se pot inflama și sângera în urma acumulării de placă bacteriană excesivă, o etapă inițială a gingivitei și a altor boli dentare. Această sângerare nu este normală, ci simptomul unei probleme cu efecte potențial serioase.

Ce poți face? Ia legătura cu medicul tău stomatolog și programează un consult urgent.

 

Mitul 3: Periajul agresiv curăță dinții mai bine

 
Periajul agresiv este contraproductiv. Cu cât perii mai dur, cu atât provoci mai multă traumă smalțului dentar și țesutului gingiilor tale. Acesta poate duce treptat la alte probleme precum retragerea gingivală.

Ce poți face? Periază dinții frumos și gentil timp de 2 minute, de două ori pe zi, folosind o perie cu fire moi.

 

Mitul 4: Ața dentară nu este necesară

 
Ața dentară este esențială pentru menținerea sănătății orale. Unul dintre principalele motive pentru care oamenii desconsideră importanța folosirii aței dentare și refuză să o integreze în igiena lor orală este pentru că nu cunosc tehnica corectă.

Ce poți face? Mișcă ața dentară în sus și în jos, nu doar în lateral. Acest lucru ajută la eliminarea mai multor resturi alimentare și a plăci bacteriene de pe suprafața dintelui.

 

Mitul 5: Guma de mestecat este la fel de eficientă ca periajul

 
Scopul gumei de mestecat nu este de a înlocui periajul dinților. Unele gume de mestecat pot ajuta la curățarea dinților sau la o respirație mai proaspătă, și unii medici stomatologi recomandă o varietate de gume de mestecat fără zahăr pentru a înlocui dulciurile. Dar până și așa, pe când acestea ajută la menținerea sănătății orale, nu înlocuiesc eficiența unui periaj.

Ce poți face? Optează pentru gumă de mestecat fără zahăr când nu ai posibilitatea de a-ți peria dinții, spre exemplu, în pauza de masă la locul de muncă. În rest, asigură-te că îți periezi dinții de două ori pe zi.

 

Mitul 6: Dinții albi sunt dinți sănătoși

 
Dinții mai albi nu sunt întotdeauna mai sănătoși. Dinții sunt albi la început, dar de-a lungul timpului, se pot decolora, păta sau suferi diverse afecțiuni. Albirea dinților fără tratarea afecțiunilor care au provocat decolorarea lor pot duce la probleme netratate, care în timp, se pot agrava.

Ce poți face? Dacă observi că dinții tăi îți pierd aspectul, ia legătura cu medicul tău stomatolog și programează un consult, la care poți discuta îngrijorarea ta.

 

Mitul 7: Pasta de dinți cu cărbune este mai bună

 
Pasta de dinți cu cărbune este promovată ca fiind o soluție rapidă pentru albirea dinților, dar în realitate, aceasta oferă protecție slabă dinților. De fapt, acționează împotriva sănătății dentare, absorbind agenții protectivi care au scopul de a menține dinții sănătoși și puternici.

Ce poți face? Alege o pastă de dinți cu efectul pe care dorești să îl obții sau care susține un tratament pe care îl urmezi deja. Dacă ai nelămuriri, discută cu medicul tău stomatolog.

 

Mitul 8: Copiii nu trebuie să își perie dinții de lapte

 
Igienă orală necorespunzătoare poate duce la complicații întreaga viață. Erodarea dentară la copii poate duce la complicații de sănătate cu mult după ce dinții de lapte cad.

Ce poți face? Copiii ar trebui să se spele pe dinți la fel ca adulții, de două ori pe zi, îndată ce erup primii dințișori.

 

Mitul 9: Pierderea smalțului provoacă sensibilitate dentară

 
Sensibilitatea dentară are multe cauze. Pierderea smalțului poate duce la sensibilitate, dar la fel poate și scrâșnitul din dinți sau bruxismul, folosirea unei periuțe de dinți abrazive și multe altele.

Ce poți face? Dacă te confrunți cu sensibilitate dentară, discută simptomele cu medicul tău stomatolog.

 

Mitul 10: Gingivita este o problema doar la nivel bucal

 
Bacteria prezentă în gingii poate călători și spre alte zone ale corpului. De altfel, tot mai multe studii atestă o conexiune între bolile gingivale și alte afecțiuni ale corpului. Bolile gingivale pot avea legături cu boli cardiovasculare, diabet și diverse forme de cancer.

Ce poți face? Asigură-te că îți vizitezi medicul stomatolog îndată ce simți un disconfort la nivel de gingie.

 

Mitul 11: Dacă nu ai motive de îngrijorare, nu ai nevoie de consult stomatologic

 
Consultul regulat este cea mai bună metodă de a identifica o problemă înainte de a deveni un disconfort. Pe măsură ce o problemă rămâne netratată, cu atât mai greu devine de tratat când începe să provoace dureri și neplăceri.

Ce poți face? Programează-ți un consult stomatologic de rutină odată la 6 luni pentru a-ți menține sănătatea optimă, chiar dacă nu observi ceva în neînregulă.
 
 

Fă-ți o programare pentru un consult de rutină la Healthy Teeth

 
Îngrijirea stomatologică proactivă este cea mai bună măsură de protecție împotriva formării cariilor, bolilor gingivale și a altor probleme dentare. Ia legătura cu noi pentru un consult, iar echipa noastră te va ajuta să îți menții sănătatea optimă.